
Juni 2020: Tack vare hälsa på-skydden kunde Gunnar Sendel äntligen ta emot besök från hustrun Mia, barn och barnbarn på äldreboendet Dekoren.
Ett år som inget annat
I januari visste vi inget. I februari började vi ana. I mars var det här. Coronaviruset. Covid 19. Pandemin. Sedan dess har vi alla kämpat. För att minska spridningen av smittan, för att klara oss. Var och en. Tillsammans.
Text Tobias Christoffersson & foto Urszula Striner
För några av oss med livet som insats. För andra med en tillvaro vänd upp och ner. För alla med uppoffringar, omställningar, anpassningar. Vi har klarat mycket. Vi behöver klara mer. På vägen – här är några berättelser från 2020 – ett år som inget annat.
Supersnabb omställning för lärarna
Martin Roth, rektor på Borgarskolan, gymnasieförvaltningen:
”Den 17 mars meddelade regeringen att alla gymnasieskolor bör stänga. Den 18 mars hade vi, av en slump, studiedag. Den kom minst sagt lägligt, och blev en dag av supersnabb omställning till undervisning på distans. Hur gör vi? Tekniska plattformar, anpassa läxor, uppgifter, hitta nya rutiner … Mycket var helt nytt och våra lärare har gjort en fantastisk insats. Inget kan ersätta det fysiska mötet mellan lärare och elever i undervisningen, men vi fick det att fungera ändå i våras. Det är vi stolta över och stärkta av – för nu vet vi att vi kan klara det igen om det behövs.”
Sex tusen skyddsvisir med 3D-skrivare
Björn Fröding, modelltekniker stadsbyggnadskontoret:
”I mitt vanliga jobb tar jag fram arkitekturmodeller. När pandemin slog till läste jag en idé om att tillverka skyddsvisir med hjälp av en 3D-skrivare. Varför inte? Jag och min kollega Paul Stewart satte igång direkt, jobbade en helg och fick fram 75 visir: bågar från skrivaren och själva visiren av gamla overheadark. Fler hörde av sig och vill hjälpa till och snart hade vi ett tjugotal företag och privatpersoner som lämnade in egengjorda visir till oss. Under sex veckors tid var vi både fabrik och mottagningscentral, vi levererade totalt 6 022 skyddsvisir till den kommunala vården.”
Digitala mötesplatser för äldre
Boel Sörhede, mötesplats Tuppen, hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen:
”När våra nio mötesplatser för äldre runtom i Malmö var tvungna att stänga frågade vi i personalen oss: vad kan vi göra för våra trogna besökare istället? Svaret blev en digital mötesplats på Facebook där vi flera gånger i veckan lägger ut filmade inslag och aktiviteter, en del av dem visas också på tv i Malmö Mediakanal. Vi har bland annat filmat små intervjuer där våra stammisar får berätta om sin tillvaro under pandemin. Särskilt roligt är att även de som normalt sett inte har möjlighet att besöka oss kan ta del av innehållet. Facebooksidan heter ”Malmö stads mötesplatser för seniorer.”
Att våga nya sätt att hjälpa
Jörgen Rasmussen, chaufför specialtransporter, serviceförvaltningen:
”Till vardags ger vi färdtjänst till Malmöbor som inte kan åka med vanlig taxi. När pandemin slog till anpassades en av våra bussar för att transportera äldre coronasmittade inom vård och omsorg. Vi chaufförer var först lite rädda, inte alla ville ställa upp och köra. Men när en ambulanssköterska kom hit och berättade om vad jobbet innebär, att vi med skyddsutrustning och noggranna rutiner inte löper större risk att smittas än annars, då ändrade sig flera. I dag är jag jätteglad att jag tackade ja. En gång i tiden har vi valt detta jobbet för att vi vill hjälpa människor. Det är bara så enkelt.”
Oas för pandemipaus
Eva-Britt Larsson, Katrinetorp landeri, fastighets- och gatukontoret:
”2020 har varit ett år av blandade känslor för oss på Katrinetorp landeri. Vi har fått ställa in planerade utställningar och evenemang, och det har förstås varit tråkigt. Samtidigt har vi haft fler besökare än någonsin i våra trädgårdar! Vi har kunnat ställa om och ha mindre, spontana musikarrangemang, trädgårdsguidningar och visningar för mindre grupper som har fungerat väldigt bra. Det gläder oss att Katrinetorps park och trädgårdar är en oas som kan ge en paus i pandemin för Malmöborna också framöver. Park och trädgårdar är öppna varje dag året runt.”
Många bra samtal på krogen
Theres Lundahl, miljöinspektör, miljöförvaltningen:
”Att göra trängselkontroller ute på serveringsställen har blivit en ny arbetsuppgift för oss under pandemin. Många i restaurangbranschen har det svårt nu, men förstår ändå att åtgärder är nödvändiga, vi har haft många bra samtal under våra besök. Mellan mars och november har vi gjort runt tusen kontroller. Bland dem har bara 90 haft det vi kallar avvikelser, alltså allvarliga brister, medan merparten fått det vi kallar en notering, en mindre brist som till exempel otillräcklig information om att hålla avstånd. Först som sist är det viktigt att alla tar sitt eget ansvar och håller avstånd.”
Blogg ersatte blad på förskolorna
Linda Berg, rektor för Solglimtens, Svängedammens, Diamantens, Lillstjärnans och Linbärets förskolor, förskoleförvaltningen:
”Tidigare brukade vi dela viktig information till föräldrar och vårdnadshavare genom nyhetsblad på varje barns hylla på förskolan. När vi i våras satte upp blad med de nya riktlinjerna om coronaviruset insåg vi att en större andel barn redan var hemma och att informationen inte skulle nå fram. Hur göra? Vi startade bloggar! En blogg för varje förskola där personalen snabbt och enkelt kan lägga ut aktuell information, och även bifoga bilder och dokument. Bloggarna har även blivit ett utmärkt sätt att stärka delaktigheten och insynen i vad vi gör i förskolan.”
Att nå alla med information
Lena Englund, kommunikatör, stadskontoret:
”En av våra viktigaste uppgifter under pandemin är att nå ut med information om coronaviruset till alla folk- och språkgrupper i Malmö. På vägen har vi provat flera nya sätt att arbeta. För våra svensksomaliska invånare till exempel, inte minst de äldre, är direkt muntlig information särskilt effektiv. Därför anställde vi tidigt i våras en somalisk informatör. Hon har genom lokala nyckelpersoner och deras informella nätverk snabbt kunnat få ut information till många. Nu under hösten har flera somaliska ungdomar ställt upp och knackat dörr – med munskydd förstås. De har nått 500 hushåll.”
Avslutningsfilmen spreds i världen
Sigridur Hedberg, rektor på Örtagårdsskolan, grundskoleförvaltningen:
”Skolavslutningen är en kär tradition för alla i skolan. Att samlas och göra något fint efter att vi har kämpat ett helt år tillsammans är viktigt. Inte minst i år, efter en tuff vår av frånvaro och mycket oro på grund av pandemin. Samtidigt förstod vi att en vanlig avslutning inte var möjlig. Så vi gjorde något annat: en avslutningsfilm. Varje klass filmade ett uppträde eller en hälsning, som vi satte ihop till en film och lade upp på Youtube. Många av våra elever har familj i andra delar av världen som också kunde se den, det har blivit väldigt uppskattat. Vi planerar en ny film till jul.”