$left
$middle

Ola Zaki Aziz är ansvarig för restaurangen i Västra hamnen och handleder deltagare i ”Y-Allas väg till arbete”. Hon gick själv programmet 2014.

Receptet för trippelt prisbelönta Yalla Trappan

Mitt emellan första och andra vågen av pandemin öppnade Yalla Trappan en ny restaurang. Ett knappt halvår senare har de fått Svenska jämställdhetspriset, utmärkelsen Årets skånska mångfald 2020, och EU-parlamentets Europeiska medborgarpris.

Text Mirijam Geyerhofer & bild Miriam Preis

"Det är magi och kärlek och lite jävlar anamma som gör att vi lyckas”, avslöjar handledare Helena Håkansson receptet.

Februarikylan biter i kinderna men försvinner snabbt när vi kommer in i värmen i den färgsprakande restaurangen i Västra hamnen. Huset är nybyggt och lokalen var öronmärkt för ”ett socialt hållbart företag”. Och det går knappast att beskriva Yalla Trappan på ett bättre vis.

Modigt och inspirerande

Den ideella föreningen arbetar med kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Med utbildning och praktiskt arbete kan de närma sig målet att bli självförsörjande. Sex månader, där praktik varvas med branschsvenska och arbetskultur, leder till ökat självförtroende och större chanser till jobb
eller vidareutbildning.

– Malmö stad har gått från ord till handling när det gäller samverkan med den idéburna sektorn och civilsamhället. Det är både modigt, viktigt, inspirerande för andra kommuner och helt avgörande för att vi tillsamman ska kunna lösa samhällsutmaningarna, säger Christina Merker-Siesjö, Yalla Trappans ordförande.

Bättre än förväntat

Helena Håkansson är på plats i restaurangen. Hon ”handleder handledarna som handleder deltagarna”. Helena Håkansson berättar att det har gått bättre än förväntat att starta en ny restaurang under pandemin, även om det har blivit glesare med kunder under den andra vågen.

– Vi jobbar hårt men har också roligt, vi skrattar ihop varje dag, säger hon.

Stammisar

”Conny, du vill inte ha yoghurt va?” Stammisarna är i alla fall kvar och idag serveras de av Ola Zaki Aziz. Hon deltog i programmet ”Y-Allas väg till arbete” 2014 och efter att ha varit föräldraledig tog hon körkort, gick en ettårig kockutbildning och läste svenska som andraspråk.

Nu är hon anställd som ansvarig för Västra hamnen-restaurangen och får arbeta med mat och människor varje dag.

– Om man vill ha något så måste man kämpa för det.

Vad tycker du om svensk mat?
– Den smakar ofta ingenting, säger hon och skrattar. Men jag gillar fiskgratäng och köttbullar. Och kalops! En bra skånsk maträtt!

Fakta / Yalla Trappan

Vad: Ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ.

Verksamheten startade: I Rosengård 2010, med målsättningen att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor med liten eller ingen arbetslivserfarenhet.

45 anställda inom tre verksamhetsgrenar:
• Kafé/catering
• Syateljé
• Städ/konferensservice

Hur: Yalla Trappan har ett idéburet och offentligt partnerskap (IOP) med Malmö stad. Programmet “Y-Allas väg till arbete” drivs tillsammans med Malmö stad och Arbetsförmedlingen.

Trippelt prisat!
23 januari
fick Yalla Trappan Skånska gastronomipriset för Årets skånska mångfald 2020.
2 februari mottog Yalla Trappan Svenska Jämställdhetspriset 2021 från Sveriges kvinnolobby.
12 februari fick Yalla Trappan EU-parlamentets Europeiska medborgarpris, ett pris för utomordentliga insatser.

Senast ändrad:

sv