$left
$middle

Årets Malmöföretag – dator- och tv-spelsutvecklaren Massive Entertainments vd David Polfeldt. foto Miriam Preis

Fantastiska företag förklarar Malmös dragningskraft

”Kommer man utifrån, speciellt från andra länder, så är det häpnadsväckande hur mycket livskvalitet som ryms.” Massive Entertainments vd David Polfeldt förklarar Malmös unika dragningskraft som lockar företag att etablera sig här. Efter sjutton år i staden är den internationella spelgiganten nykorad vinnare som årets Malmöföretag.

Text Tony Ernst & foto Miriam Preis

Det är rätt häftigt att lilla Malmö är så stort på spelutvecklingssidan.

– Ja, det är det inte så många som vet, men Malmö har många spelföretag. Det är över 60 stycken i dag. Det finns en stark, bubblande scen i stan, säger David Polfeldt, vd för Massive Entertainment som gör dator- och tv-spel för den internationella marknaden.

Ni har vuxit ganska rejält på kort tid.

– Massive grundades 1997 och när jag började för sjutton år sedan var vi 40 personer. I dag är vi 700.

Och ni finns på Möllan.

– Ja, vi sitter numera i den väldigt vackra lokalen mitt emot Chokladfabriken. I stadsplanen så heter det Kvarteret Eden. Vi har behållit det namnet, eftersom det var så himla bra. Vi har flyttat till Eden, helt enkelt.

Vad är då det bästa med Malmö?

– Det beror lite på hur man ställer frågan. Men om man ställer den utifrån vad som gör Malmö attraktivt för spelbranschen, så finns det en del saker som man kan säga har varit väldigt viktiga. Det ena är närheten till Kastrup. En stor internationell flygplats som har förbindelser med hela jorden. Det har varit jätteviktigt för vår utveckling.

– Sedan är det också bostadsmarknaden. Man kan hitta bostäder, lägenheter och hus till överkomliga priser. Det har gjort att många unga har kunnat flytta till Malmö.

– Sedan är det också ”det lilla Malmö”. På fruktansvärt liten yta har du två fotbollslag, ett hockeylag, du har operan, ett av Europas bästa konserthus, teatern, konsthallarna, muséerna, biograferna, och så ett fenomenalt restaurangutbud. Och allt detta ligger i princip på gångavstånd. Det är så oerhört kompakt i Malmö. Kommer man utifrån, speciellt från andra länder, så är det häpnadsväckande hur mycket livskvalitet som ryms på cykel- eller gångavstånd.

Massor av bästa. Har du mer?

– Ja, en sak till som många svenskar har svårt att förstå: tryggheten och miljöfrågorna i Malmö.

– Malmö är, om man jämför internationellt, extremt rent och det drivs väldigt miljömedvetet från staden. Och, för det mesta, är det en oerhört trygg plats.

Hur kändes det då att få pris som Årets Malmöföretag?

– Fruktansvärt roligt! Och det är inte bara det att det är kul att få uppskattning, utan det handlar lite också om vår självbild. Spelbranschen har länge varit en outsider-industri, som har betraktats som ganska konstig. Att man då får det här priset är det ultimata erkännandet att folk uppskattar det vi gör.

Läs mer! Vinnarna av Årets Start Up, Årets Life Science och Bästa Malmöambassadör berättar om Malmös betydelse – i senaste numret av den blädderbara Vårt Malmö här på skärmen!

 

Fakta / 2020 års vinnare på Näringslivsgalan

Årets Malmöföretag: Massive Entertainment, spelutvecklare

Miljö och hållbar utveckling: Enjay, energiåtervinningsaggregat

Life science (utveckling inom sjukvårdsindustrin): Arjo, sjukvårdslösningar

Start up: Lupinta, livsmedel

Malmö Greater Copenhagen Business award: Medicon Valley Alliance, företagskluster

UF-affärsidé i Malmö: BASTA-UF, pasta av återvunnet bröd

Bästa Malmöambassadör: Tatjana Ristovski och IKF Malmö

Läs mer om alla vinnare, motiveringar, nominerade och
näringslivsgalan här: malmonaringslivsgala.se

Senast ändrad: