Hjälpmedel

Malmö stad ansvarar för att personer över 20 år med funktionsnedsättning som är folkbokförda i Malmö har tillgång till hjälpmedel. Syftet med hjälpmedel är att du självständigt, eller med hjälp, ska kunna tillgodose grundläggande personliga behov och utföra vardagslivets aktiviteter.

Hur får jag ett hjälpmedel?

Ring till kommunens växel på 040-34 10 00 och berätta vad du behöver hjälp med och vilken gata du bor på. De hjälper dig att komma i kontakt med rätt person. Därefter får du träffa en arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast eller sjuksköterska som bedömer ditt behov och beslutar om du kan få låna ett hjälpmedel. Om du får låna ett hjälpmedel provas det ut för just dig. Du får instruktioner, information och träning i att använda det.

Utlån av hjälpmedel sker utan kostnad, men bedömning, utprovning och inträning kan innebära en avgift.

Här kan du läsa om avgifter för vård och omsorg

Hjälpmedelsguiden

Hjälpmedelsguiden

Är du i behov av hjälpmedel? Men kanske är osäker på vilket hjälpmedel som passar just dig? Då kan du ta hjälp av vår digitala plattform Hjälpmedelsguiden. Där kan du också läsa om kriterier för att låna hjälpmedel.

Hjälpmedelsguiden

Hyra hjälpmedel på egenansvar

Du som inte är folkbokförd i Malmö kan inte låna hjälpmedel från Malmö stad. Däremot kan du ha möjlighet att hyra ett hjälpmedel om du ska vistas här. För att få hyra ett hjälpmedel måste du vara folkbokförd i en annan kommun och ha förskrivet hjälpmedel i din kommun. 

Läs mer om riktlinjer för uthyrning av hjälpmedel till privatperson (pdf, 191.7 kB)

Senast ändrad: 2019-01-21 10:11