Publicerad 2017-07-17 14:09

Senast uppdaterad 2017-07-25 11:07

Hetta, vattenmelon och apelsinträd i barndomens Irak

Sommarminnnen

Hur var det på sommaren förr i tiden? Läs om några olika Malmöbors sommarminnen från barndomen. Först ut är Khairiya Nasser som föddes 1939 i Bagdad i Irak. Nu bor hon i Rosengård i Malmö.

”Mina barndomssomrar i Irak var heta. Men jag gillade värmen. Min familj hade en stor grönskande trädgård på 800 kvm mitt i centrala Bagdad. Där doftade det av apelsinträd och fikon. Genom trädgården flöt en stilla bäck som gav svalka. Vi brukade leka med vattenslangen och kasta vatten på varandra. Vi hade egna höns och kycklingar som vi tog hand om och matade. All mat vi åt var färsk – kyckling och nyfångad fisk. Fryst mat fanns inte. Jag älskade vattenmelon. Vi kunde lätt äta flera om dagen. Allting fanns där – gurka, tomat, fikon och oliver.

Ibland åkte vi till norra Irak där det finns berg. Vi bodde på ett hotell högst uppe på toppen. Vi fick köra längs slingrande serpentinvägar för att komma dit. Där var sikten fri och vacker.
Det enda tråkiga med sommaren var att jag saknade skolan. Det var en liten skola och vi gjorde många utflykter. Jag gillade gymnastik.

Ett förändrat Irak 

Min familj hade det gott ställt på den tiden. Jag växte upp på 40 och 50-talet och Irak var ett fantastiskt land. Människorna var omtänksamma och tog hand om varandra. Fram till slutet av 80-talet hade människor det bra i Irak. Det var tryggt på gatorna och vi kände oss trygga. Vi var aldrig oroliga för att bli rånade eller överfallna. 1991-1992 förändrades allt. Då gick Saddam Hussein ut i krig mot Iran och Kuwait. Det började bli sämre för oss. Det gick inte att exportera eller importera mat och varor. Många hade det fattigt. Vi fick tillverka bindor och blöjor själva av tyg som vi köpte på den lokala marknaden.

Sommar i Sverige

Jag kom till Sverige för 15 år sedan för mina barns skull. De bor här i Malmö. Jag gillar sommaren i Sverige – när solen skiner. Jag och mina barn brukar köpa sommarkortet och upptäcka olika platser i Skåne. Min favoritplats är turen mellan Helsingborg och Helsingör. Det är härligt att sitta i caféet på båten och blicka ut över havet. Vi brukar besöka slottet i Helsingör. Arkitekturen är vacker.

Här i Sverige finns en god materialistisk levnadsstandard. Det finns alltid el så om det är varmt kan du sätta på fläkten. I Irak fanns det inte alltid el. Ibland kunde värmen bli plågsam. Men den gjorde oss friska i kroppen. Vi behövde inte äta D-vitamin eller operera våra knän för artros.

Ibland känner jag mig ensam i Sverige. Jag har mina barn här, men alla mina vänner och släktingar från Irak, har spridits till olika delar av världen. Vissa är i Australien. Andra i Tyskland. Krig splittrar.

Jag är glad att jag kan gå till mötesplatsen i Rosengård och träffa nya vänner.”

Khairiya Nasser är född 1939 i Bagdad i Irak. Nu bor hon i Rosengård i Malmö.

Text och foto: Anna Svensson