Publicerad 2018-01-26 10:22

Senast uppdaterad 2018-02-12 12:39

Nytt grepp kring växelvård gynnar både vårdtagare och anhöriga

Liz Berg, James Chapple och Christer Berg

Undersköterska James Chapple tillsammans med Liz Berg och Christer Berg på terrassen utanför Lindeborgs gårds vårdboende.

Två veckor hemma och två veckor på vårdboende. Det är ett vanligt upplägg för dem som beviljats växelvård. Vi besökte vårdboendet Lindeborgs gård som satsat extra på vårdformen.

– Växelvården är till för att avlasta den anhörige och för att låta vårdtagaren bo hemma längre, säger sektionschef Elisabeth Benediktson, som vi träffar på vårdboendet Lindeborgs gård en standardmulen januariförmiddag.

Den som har växelvård bor växelvis på vårdboendet och hemma, antingen två veckor på vardera ställe eller två veckor på vårdboendet och fyra veckor hemma. Just på Lindeborgs gård har man nyligen tagit ett nytt grepp kring vårdformen.

Sektionschef Elisabeth Benediktson

Sektionschef Elisabeth Benediktson

– Vi har skapat rutiner för ett strukturerat arbetssätt och alla anställda går en utbildning i anhörigstöd, vilket är viktigt eftersom växelvårdsarbete innebär mycket kontakt och arbete med anhöriga. Och inte minst viktigt så har vi möblerat rummen och försökt inreda så att det blir hemtrevligt och mysigt. Jag tycker man kan säga att vi arbetar med en samlad växelvård, för bättre focus och bättre kvalitet, säger Elisabeth Benediktson.

En av undersköterskorna på Lindeborgs gård som arbetar med växelvården är James Chapple.

James Chapple och Christer Berg

James Chapple och Christer Berg

– Vi är noga med uppföljningssamtal och med att bjuda in på möten och fika, och när vi har en ny vårdtagare på väg in åker vi alltid på hembesök och informerar så att inflyttningen känns trygg, berättar James Chapple.

På Lindeborgs gård har en av avdelningarna gjorts om till enbart växelvård. Elisabeth Benediktson och James Chapple sitter och pratar med Christer Berg som bor i ett av åtta växelvårdsrum. När Christer Berg först kom till Lindeborgs gård växlade han mellan två veckor på vårdboendet och fyra veckor hemma. Nu har han gått över till två veckor på vardera stället. På besök den här förmiddagen är även hans maka, Liz Berg.

– För mig och Christer är det viktigt att vi är överens om varför vi har valt den här vårdformen, säger Liz Berg, eller hur Christer?

Liz Berg och Christer Berg

Liz Berg och Christer Berg

– Ja, det är ju för att du ska få tid för dig själv, säger Christer Berg och nickar.

– Jag behöver varva ner och få ny energi till att ta hand om Christer när han kommer hem igen, så att vi kan ha det bra och mysigt tillsammans, säger Liz Berg.

Christer Berg har perioder när han föredrar att hålla sig för sig själv på sitt rum, men ibland sitter han i uppehållsrummet och tittar på handboll eller andra sportsändningar. Då uppskattar han att personalen kommer med en kvällsmacka och ser till att alla har det bra.

På Lindeborgs gårds växelvårdsavdelning bor drygt tjugo personer. Deras behov och intressen är så klart olika, men James Chapple och hans kollegor gör allt de kan för att alla ska trivas och ha det bra.

– Aktiviteter är en viktig del, vi har till exempel stående schema måndagar och torsdagar med sittgymnastik som jag håller i, och sen är det allt ifrån högläsning till inomhusboule och -bowling, memory och bakning. Och så har vi spa med fotbad och massage och vi åker så klart på utflykter, säger James Chapple.