Publicerad 2018-01-31 13:52

Senast uppdaterad 2018-01-31 14:10

Malin sprider glädje på Vittlingen

Det står rosa tulpaner och en röd amaryllis på bordet. Doften av nybakad mjuk pepparkaka sprider sig i rummet. Malin Maynard, undersköterska och aktivitetssamordnare på äldreboendet Vittlingen, häller upp kaffe i små koppar dekorerade med blommor i glada färger. – Jag har köpt dem på Myrorna, säger hon.

Runt bordet sitter Sigbritt Nellrud, Greta Liliedahl, Ingmar Kullander och Inga Rydberg. De bor alla på Vittlingens äldreboende i Limhamn.
–Det skulle finnas fler som Malin, säger Sigbritt.

De andra nickar instämmande.

– När Malin är här hittar vi alltid på något kul. Hon ordnar extra mycket för oss som bor här. Vi ska äta pizza tillsammans första söndagen i varje månad och på Alla hjärtans dag ska vi baka hjärtkaka, ta på oss rött läppstift eller röd fluga och röda kläder. Malin är påhittig och fixar roliga aktiviteter. Vi sjunger tillsammans, gör frågesport, läser och googlar information. Det blir ofta diskussioner efter det, säger de och skrattar.

Malin har jobbat i vården i 14 år, både i Sverige och i USA.
– Jag är en människoälskare och har alltid velat jobba med människor. Först jobbade jag med barn som au pair i USA i fyra år. Sedan jobbade jag i min brors tobaksbutik och såg hur många ensamma människor det finns. Många var äldre och hade ingen att prata med om vardagliga ting som vad de ska äta till middag. Då bestämde jag mig för att jobba med äldre. Det är mitt kall i livet, berättar Malin.

När hon arbetade i USA var hon en av tre undersköterskor på ett vårdboende med 40 personer. Det var svårt att hinna med alla och utrymmena var trånga för de som satt i rullstol. Det var ett femstjärnigt boende som kostade runt 5000 dollar i månaden för de boende.

–Det var i USA jag lärde mig att jobba med aktiviteter för de boende. Jag vill göra skillnad och visa att bara för att man flyttar till ett boende betyder det inte att man ska sluta ha kul, säger Malin.

Första mötet på morgonen är viktigt menar Malin. Det kan sätta tonen för hela dagen. Hon busar och kittlar de boende på morgonen. Den fysiska beröringen skapar trygghet. Men det är viktigt att respektera allas integritet och att alla är olika menar hon. Alla vill inte bli väckta på det sättet. Hon och de andra i personalen knackar alltid på dörren innan de går in i någons rum.

–Det är en stor omställning att flytta till ett boende. Mycket större än vad man tror. Man måste anpassa sig efter tider och lära känna många nya människor. Tyvärr ser jag så dåligt så jag var tvungen att flytta. Tiden blir väldigt lång när man inte ser. Jag blir så glad när Malin kommer och hittar på saker med oss, säger Sigbritt.

Alla har en kontaktperson och det finns ett boenderåd på Vittlingen där de kan diskutera saker de vill göra. Till exempel ska de göra om trädgården till våren.

–Jag tycker att alla nya borde utbildas av Malin. Hon engagerar sig verkligen och är en fantastisk människa, säger Ingemar.

Text och foto: Anna Svensson