Publicerad 2018-02-23 10:10

Senast uppdaterad 2018-07-06 11:04

Praktik inom vård och omsorg ger fickpengar och chans till arbete

Oliwia Jozwiak

Oliwia Jozwiak praktiserade inom vård och omsorg för två somrar sedan. Idag är hon anställd som vårdbiträde.

Nu är det dags att söka till Malmö stads "Ung i sommar"-praktikplatser. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har som mål att ta emot minst 300 praktikanter, som alla kommer att få handledning och en chans till framtida arbete.

– Praktiken innebär många och varierande möten och är en värdefull erfarenhet inför framtida yrkesval. Dessutom får praktikanterna referenser och extrapengar under sommaren, säger Ann Marie Bengtsson, HR-konsult inom kompetensförsörjning på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Ung i sommar-praktiken riktar sig till ungdomar som är födda mellan 1999–2002 och är folkbokförda i Malmö. Den är på totalt fyra veckor och erbjuds under två perioder: 18 juni –13 juli och 16 juli–10 augusti.

Ansökan sker via Malmö stads hemsida, där man också väljer vilken förvaltning man vill praktisera inom.

Oliwia Jozwiak var Ung i sommar-praktikant inom vård och omsorg sommaren 2015.

– Jag sökte praktiken eftersom jag ville prova något nytt och hörde att behovet var stort. Jag hade inga direkta förväntningar, men tyckte att det var väldigt intressant och roligt. Man fick många varierande arbetsuppgifter och det hände något nytt hela tiden. Det kändes verkligen som att man gjorde ett meningsfullt arbete när man hjälpte andra människor, säger Oliwia Jozwiak.

Vem skulle du rekommendera att söka en praktikplats inom just vård och omsorg?

– Vård och omsorg är inte för alla, så att ansöka Ung i sommar praktik är en väldigt bra inblick om hur vård- och omsorgsyrket är och om det passar dig. Du måste kunna ta eget ansvar och initiativ samt ha mycket förståelse och respekt för andra människor.

Idag är Oliwia Jozwiak anställd som vårdbiträde på vårdboendet Trevnaden.

– Det är en jättefin arbetsplats med duktiga kollegor! Jag älskar verkligen att arbeta med detta, och det känns skönt att kunna säga det om sitt första jobb. Så jag är verkligen tacksam att Ung i sommar gav mig möjligheten att prova på något nytt, för det visade sig vara något jag verkligen brinner för. Det är en chans jag absolut rekommenderar andra att ta.

Ansökan är öppen till 20 mars. 

Hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen har som mål att 2018 öka antalet praktikanter i Ung i sommar med 50 personer, till totalt minst 300.

 

Praktiken är en möjlighet för ungdomar att skaffa sig fickpengar och referenser för framtida arbete.

 

För hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen är det ett sätt att inspirera ungdomar att söka sig till yrken inom äldreomsorgen som exempelvis undersköterska eller sjuksköterska.