Publicerad 2018-10-24 12:29

Senast uppdaterad 2018-10-25 08:04

Berne sprider gympaglädje på sitt boende

En man i rullstol får en boll av en kvinna som står bredvid honom.

Berne Rosenquist och Anna Grimström hjälps åt under sittgymnastiken.

Berne Rosenquist bor på vård- och gruppboendet Danska vägen 16C. Han har sedan några månader tillbaka tagit på sig en lite annorlunda roll på boendet. Två gånger i veckan har han lett sittgymnastiken, som vanligtvis undersköterska och aktivitetsledare Anna Grimström håller i.

Efter att Anna Grimström blev sjukskriven i somras, var det ingen som kunde ta över de aktiviteter som hon höll i, däribland sittgymnastiken.

Berne, som genom åren både har tränat gymnastik, varit ledare i friidrott och tränat ett pojkfotbollslag, gjorde därmed slag i saken och tog själv över ledarrollen. Trots att han numera saknar båda sina ben och tar sig fram med hjälp av rullstol, är han vid god vigör och säger att han har svårt att sluta röra på sig. Hans rum på boendet har blivit till hälften en träningsstudio med diverse redskap för att träna hela kroppen.

Två kvinnor utövar sittgymnastik.

- Det finns så mycket man kan göra, och vilken aktivitet det än rör sig om gör jag det fullt ut! Jag har hållit igång hela livet och det är ett måste för mig. Det är viktigt både för kroppen och för det mentala, säger Berne.

Förra veckan kom Anna Grimström tillbaka på heltid. Ändå är det Berne som håller i dagens övningar. Numera alternerar de, och kommunicerar kring upplägget. Ibland hjälps de åt och ibland håller Berne i det själv.

- Det var många som saknade aktiviteterna när jag inte var här, så de var tacksamma när Berne tog över. Och det märks tydligt att han har varit ledare tidigare, han kan ta folk. Han kör runt på boendet, pratar med alla och lockar med folk till aktiviteterna. Han är en riktig glädjespridare, säger Anna Grimström.

Äldre som sitter ner och gör en övning i sittgymnastik. 

Anna berättar att hon har lagt ner mycket arbete på att hitta bra övningar, och även rådfrågat arbetsterapeut om hjälp. Det finns en bakgrund till varje övning. De är till för att träna upp och underlätta vardagliga rörelser som att äta eller klä på sig. Samtidigt är övningarna anpassade för att kunna passa alla, oavsett begränsningar. Det märks inte minst när övningen ”symaskinen” dyker upp, där man ska trampa med fötterna i luften.

- Nu kör vi symaskinen, kör igång den med era fötter! De som har fötter, lägger Berne till med en skämtsam glimt i ögat.

Man sitter i rullstol och utövar sittgymnastik. Han ler.

Berne Rosenquist fångad på bild mitt i en bollövning.