Ska du åka bort på semester och behöver hjälp?

Om du har ett omvårdnadsbehov har du rätt till hjälp från hemtjänsten när du vistas i en annan kommun. Till exempel om du ska åka på semester, till sommarstugan eller kolonilotten.

Bild på blommor framför röd stuga

Vill du ha hjälp ska du kontakta den kommun där du bor. Berätta  för biståndshandläggare du normalt har kontakt med när du kommer att vara borta.

Hemsjukvård och rehabilitering
Det finns möjlighet till hemsjukvård och rehabilitering när du under en kort tid vistas i en annan kommun, om du har dessa insatser i din hemkommun.
Kontakta din distriktssköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut så får du mer information hur du ska gå tillväga. Det är inte alla kommuner som erbjuder denna hjälp.

Extra hjälpmedel
Kontakta din sjukgymnast eller arbetsterapeut om du behöver hyra extra hjälpmedel när du tillfälligt bor i annan kommun.

Färdtjänst
Behöver du färdtjänst på den ort du besöker kan du beställa biljetter för "Resor i annan kommun". Ett krav är att du måste ha ett färdtjänstillstånd från den kommun som du är folkbokförd i. Du betalar själv 20 procent av taxameterbeloppet.

Avgift
Från och med 1 maj 2011 betalar du avgift till din hemkommun. Det har regeringen bestämt.

Har du frågor kring färdtjänst kan du ringa 040-34 55 55.

Läs mer om färdtjänst och vilka regler som gäller.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-09-11 08:05