Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson, Øresundsbron

Metron allt hetare i debatten om en ny Öresundsförbindelse

Trafikverket konstaterar att Sverige och Danmark har olika syn på behoven av en ny Öresundsförbindelse. Länderna behöver tillsammans hitta en väg fram. Det framkom på ett informationsmöte hos Trafikverket nyligen, där slutsatser om kapacitet och redundans över Öresund presenterades.

På hearingen framkom att det i dagsläget inte är kapaciteten på Öresundsbron i sig som är den stora utmaningen för att klara ökande gods- och fjärrtåg över Öresund. Det är främst järnvägsinfrastrukturen i Skåne och Köpenhamnsområdet som begränsar kapaciteten mellan Sverige och Danmark. På båda sidor handlar det om stora investeringar, i rangerkapacitet fler spår och stickspår samt perronger. Men Danmark och Sverige har olika prognoser och bristande samsyn vad gäller Öresundsförbindelser, menar Trafikverket.

Svensk-dansk utredning nästa steg

Enligt Trafikverket är därför nästa viktiga steg att få till stånd en mellanstatlig utredning vad gäller investeringar i trafikkapacitet i Öresundsregionen.

– Man kan förstå den danska sidans svala intresse, då mer kapacitet från Sverige över Öresund främst är viktigt för svensk industri och fjärrtrafik från Stockholm och Göteborg till kontinenten, säger Leif Gjesing Hansen, projektledare för Öresundsmetron.

– Men i Danmark innebär det här att bli ännu mer av ett transitland för svenska intressen. Från svenskt håll måste man arbeta klokt med också att ha möjliga danska intressen och nyttor med i den fortsatta planeringen, fortsätter Leif Gjesing Hansen.

Metron röner nu störst intresse i Danmark

– Öresundsmetron är det projekt som den danska sidan hittills visat mest intresse för. Köpenhamn gör nu en miljökonsekvensutredning för att bygga ut sin metro där en anslutning med en tunnel till Malmö ingår, säger Leif.

Planen med Öresundsmetron är att flytta pendlingstrafiken från Öresundsbron och växa arbetsmarknaden på båda sidor av Öresund. Metron frigör också tillräcklig kapacitet på Öresundsbrons spår till utökat gods- och fjärrtrafik utan att en ny järnvägstunnel behöver byggas. Den borrade metrotunneln beräknas dessutom påverka klimatet och miljön i Öresund mindre än alternativa förslag som sänktunnlar.

Redan under sommaren väntas Köpenhamn fatta ett beslut om att stadens nya metrolinje M5 ska förberedas med en så kallad avgreningskammare. Förgreningen göra det möjligt att ansluta metron till Malmö och Sverige.

– Det vore en stark signal från den danska sidan för en ny förbindelse till Sverige, säger Leif.

Tankesmedja uppmärksammar metron

Öresundsinstittutet, en dansk-svensk tankesmedja för utveckling av regionen, resonerar på liknande sätt.

”Det här är ett alternativ som konkret nämnts i danska beslut och utredningar. En möjlig avgrening av Köpenhamns kommande metrolinje till Malmö finns med på en av kartorna”, säger Johan Wessman, vd på Öresundsinstittutet, till Dagens industri den 12 mars.

På Trafikverkets hearing framkom också ny information om att Öresundskonsortiet påbörjat utredning om en dubbelspårig sänktunnel mellan Pepparholm och Kastrup. Enligt Sweco, som har gjort utredningen, förutsätter denna lösning omfattande investeringar i ny järnvägsinfrastruktur på både svensk och dansk sida för att kunna lösa kommande kapacitetsbehov över sundet. Den totala kostnaden är okänd.

Fakta om föreslagna Öresundsförbindelser

Öresundsmetron tar bort pendlingstrafiken på Öresundsbron och skapar utrymme för mer gods- och fjärrtåg. Dessutom förbättras pendlingen mellan Malmö och Köpenhamn genom att korta restiden mellan Malmö C och Köpenhamn H till nästan hälften och ökar avgångarna från sex till potentiellt 40 per timme.

Lösning är en borrad tunnel som blir en del av Köpenhamns metrosystem.
Kostnad 40 miljarder inklusive risktillägg på 50 procent.

HH-förbindelsen planerar järnvägsspår och biltrafik vid den kortaste sträckan under Öresund. Järnvägsförbindelsen planeras vara en regional tågförbindelse för persontrafik.

Lösningen är två borrade tunnlar för väg respektive järnväg mellan Helsingborg och Helsingør.
Kostnad 60 miljarder inklusive risktillägg på 50 procent.

Europaspåret planerar en kombinerad järnvägs- och vägforbindelse under sundet.

Lösningen är en sänktunnel mellan Landskrona och Köpenhamn.
Kostnad 85 miljarder, utan inräknat risktillägg på 50 procent.

sv