Kjell-Arne Ottosson (KD).

Sverige i Nato behöver bättre förbindelser inom Norden

Som Nato-grannar kan och bör de nordiska grannarna, inklusive Sverige och Danmark, bygga ut infrastruktur och förbindelser mellan länderna. Ett nytt nordiskt infrastrukturråd behöver bildas för att klara det. Det menar riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

– Natomedlemskapet ställer nya krav på utbyggnad av infrastruktur av försvarsmässiga skäl. Det skulle också komma till nytta för de dagliga pendlarna, frakt av gods och varor, säger Kjell-Arne Ottosson.

Det är även väl känt att Fehmarn Bält-tunneln kommer påverka hela Norden, menar Kjell-Arne. Förbindelsen mellan Danmark och Tyskland öppnas 2029 med hög kapacitet för järnvägsgods, snabbgående fjärrtåg och biltrafik. Ändå händer inte så mycket över gränserna i Norden för att hantera ökad trafik.

Ministerråd för infrastruktur behövs

– Natomedlemskapet och Fehmarn-förbindelsen får stora effekter i hela Norden. Det gör att samordningen i Norden måste bli bättre. Ett särskilt nordiskt ministerråd för infrastruktur behövs, säger Kjell-Arne.

Infrastrukturprojekt är så långsiktiga och kostsamma att det är nödvändigt med en överordnad planering.

– Var och en kan inte göra detta på sin tuva. Görs det inte tillsammans ser man inte helheten, samarbetet blir sämre och projekt bli inte av. Det är märkligt. Man vet ju av erfarenhet och forskning att det skulle öka tillväxt och välfärd i gränsregionerna, säger Kjell-Arne.

I år är Sverige är ordförande för det nordiska ministerrådet. Kjell-Arne Ottosson befarar dock att Sveriges EU-minister med ansvar för Nordenfrågor Jessika Roswall inte kommer driva frågan om ett särskilt ministerråd för infrastruktur.

Långt kvar till den nordiska visionen

– Hittills har svenska regeringar oavsett färg avfärdat tanken. De tycker att det informella samarbetet vad gäller infrastruktur fungerar. Samtidigt menar till exempel STRING-nätverket, med städer och regioner från Hamburg till Oslo, att det nordiska samarbetet behöver förbättras, särskilt när det gäller infrastruktur.

Det Nordiska rådets vision är att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030.

– Ska vi nå visionen behövs mer handlingskraft. Den vilja till förändring har vi inte sett. Hittills stannar det vid fina ord på papper. Men jag tror Natomedlemskapet kan ändra på det, säger Kjell-Arne Ottosson.

sv