Brian Mikkelsen, VD för Dansk Erhverv.

Nya steg mot en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen – spås bli miljardmarknad

9,2 miljarder kronor i vinst och 4,1 miljarder i ökade skatteintäkter. Det skulle bli resultatet av en mer integrerad arbetsmarknad, enligt en ny rapport Produktivitetsvinster för Greater Copenhagen genom att bryta ner gränshinder över Öresund.

Men för att komma dit behövs åtgärder som underlättar pendling och river gränshinder. En nyetablerad svensk-dansk handelskammare och regeringens beslut att förnya nya Öresundsavtalet är steg i den riktningen.

Räknar man Öresundsregionen som en arbetsmarknad är den Nordens största. Trots det arbetspendlar förhållandevis få över Öresund jämfört med antalet som pendlar mellan kommuner inom Danmark respektive Sverige. Den nya rapporten från Greater Copenhagen pekar på att en integrerad arbetsmarknad leder till stora produktivitetsvinster eftersom den skulle underlätta för arbetsgivare att rekrytera rätt kompetens.

Ny dansk-svensk handelskammare

Tidigare i år etablerade Dansk Erhverv och Sydsvenska handelskammaren en ny, dansk-svensk handelskammaren, som syftar till att riva barriärer och stärka affärsmöjligheter mellan länderna. Enligt Brian Mikkelsen, VD för Dansk Erhverv, är arbetsmarknaden en avgörande faktor:

– Öresundsregionen har mer än fyra miljoner invånare. Det erbjuder en enorm potential, men idag finns det för många hinder för att skapa tillväxt och välstånd i både Danmark och Sverige, särskilt gällande arbetsmarknaden, säger Brian Mikkelsen.

Att det finns hinder för den integrerade arbetsmarknaden bekräftas av rapporten, vars resultat bygger på en enkätstudie som Greater Copenhagen genomförde tidigare under våren. Ungefär hälften av de tillfrågade invånarna i Öresundsregionen uppger att de väljer bort alternativet att söka jobb på andra sidan sundet på grund av tidsmässiga skäl. Resterande pekar på omständigheter såsom ekonomiska hinder, komplexa processer och språkbarriärer.

Nytt Öresundsavtal

Den 10 juni signerade Sveriges finansminister och Danmarks skatteminister ett nytt Öresundsavtal. Avtalet reglerar skatter och pensioner när det gäller arbete och anställningar över den svensk-danska gränsen. Avtalet kommer att förenkla gränspendlingen och är ett viktigt steg för arbetsmarknadsintegrationen över Öresund.

Mikkelsen välkomnar regeringens besked:

– Det nya avtalet är definitivt ett stort steg i rätt riktning. Med det har de största hindren tagits bort för att kunna arbeta över Öresund - så vi är hoppfulla inför framtiden.

Öresundsmetron breddar arbetsmarknaden

När det kommer till att säkerställa snabba och tillförlitliga kommunikationer mellan länderna finns det dock mer att göra. Enligt Greater Copenhagens rapport skulle etableringen av Öresundsmetron mellan Malmö och Köpenhamn minska restiden mellan centralstationerna med 20 minuter, vilket skulle medföra att en halv miljon ytterligare arbetsplatser kan nås inom en timme. Detta skulle vara ett effektivt sätt att bredda arbetsmarknaden markant. Utbyggd infrastruktur mellan länderna är också en fråga som drivs av den dansk-svenska handelskammaren.

– Det ska vara smidigt och enkelt att arbetspendla, det skapar fördelar för båda våra länder. Att öka integrationen gynnar både Danmark och Sverige, avslutar Brian Mikkelsen.

sv