Varning för ”hemmagjord” slajmtillverkning

Slajm är en populär produkt bland barn. Barn leker med slajm bland annat genom att hålla den i händerna och låta den rinna genom fingrarna. Det förekommer att barn gör egen slajm hemma men även på förskolor och i skolor. Med fel recept kan det innebära risker för de som kommer i kontakt med slajm.

Det är viktigt att aldrig använda kemiska produkter och att undvika produkter som inte är avsedda för barn (till exempel lim, raklödder och linsvätska). Flera av de ingredienser som förekommer i hemmagjorda slajmrecept, till exempel lim, innehåller allergiframkallande konserveringsmedel och andra ämnen som inte är tillåtna i leksaker. Eftersom lek med slajm innebär mycket hudkontakt är det direkt olämpligt att använda lim eller andra typer av kemiska produkter som ingrediens då det kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner.

Om barn är intresserade och vill göra slajm uppmanar miljöförvaltningen föräldrar och pedagogisk personal att vara oerhört försiktiga och välja recept med ingredienser som används vid matlagning, exempelvis vatten, potatismjöl, matolja och karamellfärg.

Kontakt:

Miljöförvaltningen
Izabella Arwidson
Projektledare
E-post: izabella.arwidson@malmo.se