Första hjälpen för rester

Ibland är det svårt att veta vad man ska göra med de rester som blir över vid matlagningen. Louise Dahl har därför satt ihop en lista som hon kallar "Första hjälpen för rester". Läs och blir inspirerad!

Kokt potatis: Stek, stuva, olika typer av potatissallad, i brödbak, i biffar både vegetariska och med kött (ersätter ströbröd och fyller ut), i pajdeg, pytt i panna, bondomelett, potatisbiffar eller plättar.

Kokt pasta: Pastagratänger av olika typer, sallad eller till soppa för att göra den matiga.

Kokta gryn (t.ex. mathavre, dinkel, korn): Risottoliknande rätter, sallad, gratäng, biffar både vegetariska och med kött och i brödbak. Hirs passar bra att blanda med yoghurt och banan och göra ”hirsifrutti” på.

Rostade/kokade rotfrukter: Servera kalla nästa dag, panera och stek eller blanda i en bönsallad med en god dressing. Det går också bra att använda i en soppa eller gratäng. Goda att smaksätta hummus med t.ex. rostad rödbetshummus eller rostad morotspesto.

Sallader: Vissa sallader har lång hållbarhet t.ex. kålsallader, marinerade baljväxter och grövre grönsaker. Bladgrönsaker blir däremot snabbt dåliga. Det kan vara svårt att omvandla en färdig sallad till något nytt men bönor går t.ex. att mixa ner i en soppa och kålsallad kan användas i en wok eller gryta.

Grönt som börjat bli hängigt: Mixa till en pesto eller grön dressing. Blanda med créme fraiche till en kall sås.

Gröt: Vissa typer av gröt fungerar utmärkt brödbak t.ex. Rågflingegröt, havregrynsgröt och bovetegröt. Andra typer av gröt t.ex. risgrynsgröt, mannagrynsgröt eller hirsgröt passar bäst som pudding eller dessert.

Bröd: Krutonger, torkat och mortlat blir ströbröd. Smaksätt med kryddor, riven ost eller citronskal för ett smakrikt strössel eller panering. Rosta, gör varma mackor, crostini eller fattiga riddare. Även brödpudding med äggstanning, blåbär och lite kanel är gott som mellis!

Kött och fågel: Spara ändbitar på till exempel korv och charkuterier och frys in. Använd sedan i pytt i panna tillsammans med rotfrukter och baljväxter av något slag. Helt kött kan värmas igen i till exempel sås, användas i gratäng eller i pastasallad.

Grytor: Kan omvandlas till soppa, fyllning i en paj eller gratäng.

Soppa: Brukar bli fastare i konstistensen dagen efter och t.ex. linssoppa kan mixas slät och användas som pålägg, i biffar eller som fyllning i pitabröd. Passar också bra att använda som pastasås.

Fisk: Rester av till exempel kokt fisk kan användas i fikspudding eller fisksufflé. Stekt fisk kan också användas som pålägg eller på ”smörrebröd”. Stekt sill/strömming eller makrill är god att lägga in i ättikslag med rödlök. Rökt fisk används bäst i sallader, mixad till pålägg och i puddingar eller i pastasås.

Ost: riv ner den, frys in och ta sedan fram för att toppa gratänger. Ostskalken till en parmesanost eller liknande är jättegod att koka med när en gör egen buljong (självklart utan parafinkant).

Köttpålägg: I sallader, såser, gratänger, pytt-i-panna, bonomelett, förstärkt soppa, pizza och varma mackor.

Ägg: Kokta ägg kan användas i sallader, gratänger och som pålägg.

Sås: Kall sås baserad på till exempel mejeriprodukt eller tomatsås kan användas som dressing.

Frukt och grönsaker: I sallad på salladsbuffé, till kräm/soppa, smoothie/milkshakes, i fil/ yoghurt eller koka sylt eller kompott. Frukt och bär som börjar bli skrumpna eller mycket mogna frys in om de inte kan användas direkt. Grönsaker som börjar bli skrumpna kan användas i t.ex. wok, grönsaksfräs, grytor och soppor alternativt i fond och buljong. Rivna rotfrukter passar bra i brödbak, i pannkakssmet, i biffar eller till exempel pastasås.

Mjölk: Kan frysas in eller användas i pannkaka, mjölkdrinkar, bakning och så vidare.

Yoghurt/Fil: Ge ett uppkok och låt rinna av till färskost. Vasslen går bra att baka på.

Grädde: Kan frysas in och användas i till exempel sås vid senare tillfälle.

Ladda ner vår smarta guide om rester här!

Första hjälpen för rester (pdf, 978.7 kB)

Kontakt: 

Louise Dahl
Projektledare
E-post: louise.dahl@malmo.se
Mobil: 0733 295 941

Gunilla Andersson
Projektledare
E-post: gunilla.i.andersson@malmo.se
Tel: 040-342229
Mobil: 0733-815 295

logos