Malmöfilmens historia

Malmös filmhistoria börjar redan på 1910-talet då den före detta vinhandlaren blev filmproducent och biografdirektör. Sedan dess har det gjorts mycket film i Malmö, framgångsrika spelfilmer och dokumentärer har spelats in och producerats här.

Världspremiären för rörliga bilder ägde rum i Paris 1896 då bröderna Lumière kortfilmer väckte stort uppseende och blev inledningen till filmens segertåg över världen. Den första offentliga filmvisningen i Sverige genomfördes i Malmö vid Industri- och slöjdutställningen sommaren 1896. 1904 öppnade den första kända biosalongen i Malmö. Den hette Malmö Biografteater, hade 180 platser och låg på Södra Tullgatan.

Bild från filmen Komtessan Charlotte. Foto: SF.

Bild från filmen Komtessan Charlotte. Foto: SF.

Komtessan Charlotte

Redan på 1910-talet gjordes film i Malmö. Ingenjören Frans Lundberg 1851-1922 som var före detta vinhandlare, blev svensk filmproducent och biografdirektör.

Lundberg hade en egen inspelningsstudio vid Stora Biografteaterns ateljé nära nuvarande Holmgatan. Han producerade tidigt små ljudfilmer och ordinära spelfilmer. Många av hans filmer spelades in med danska skådespelare. Alla filmerna ansågs vara förlorade. Men 2013 hittades en kopia av Komtessan Charlotte på ett filmarkiv i Paris.

Bild från filmen Kvarteret Korpen av Bo Widerberg. Foto: SF.

Bild från filmen Kvarteret Korpen av Bo Widerberg. Foto: SF.

Bergman, Widerberg och Troell

Några av Sveriges mest välkända regissörer har verkat i Malmö. Ingmar Bergman (1918-2007) spelade in En Lektion i Kärlek på färjan mellan Köpenhamn och Malmö när han verkade på Stadsteatern på 1950-talet.  Bo Widerberg (1930-1997) gjorde på 1960-talet Barnvagnen och Kvarteret Korpen (utnämnd till Sveriges bästa film) och på 1990-talet Lust och fägring stor i Malmö.

Jan Troell som är född i Malmö har också spelat in film i staden. Filmen Ole Dole Doff (1968), med Per Oscarsson som frustrerad lärare, är till stor del inspelad på Sorgenfriskolan i Malmö. Filmen vann guldbjörnen vid Berlin filmfestival. Troell spelade även in scener i Malmö för Så vit som snö (2001) och Maria Larssons eviga ögonblick (2008).

Big Boys Gone Bananas, WGfilm. Foto: Anna Sivertsson.

Big Boys Gone Bananas, WGfilm. Foto: Anna Sivertsson.

Framgångsrik dokumentärfilm

Idag arbetar flera framgångsrika bolag i Malmö med dokumentärfilm. WGfilm har nått internationell uppmärksamhet med filmerna Bananas, Big Boys gone Bananas och Bikes vs CarsAuto Images dokumentär om Björn Afzelius, Tusen Bitar, hade över 130 000 biografbesökare. De har även producerat ett antal historiska Malmödokumentärer: En doft av choklad, Rolling Like a Stone och Blådårar. Och gemensamt har de båda bolagen producerat filmen om Malmösonen Zlatan Ibrahimovic - Den unge Zlatan som visats i ett stort antal länder.

Bolaget Lejoni har fått stor uppmärksamhet för filmerna Jag är min egen Dolly Parton och Monalisa Story.

Långfilm och TV-serier

Långfilmsproduktion sker på olika platser i Skåne och Malmö har till exempel varit inspelningsplats för tre Bollywoodfilmer och för ett antal andra filmer. På TV-sidan finns den ytterst framgångsrika TV-serien BRON vars fjärde säsong spelas in just nu. Serien har hittills sålts till mer än 170 länder och sätter Malmö på kartan. Alltfler långfilmer produceras i Malmö.

Men även barn och ungdomsfilm och TV-serier produceras  både av SVT och filmbolag som MINT AB  Cirkus Imago och Det borde finnas regler och Sluggerfilm AB som producerat de animerade filmerna om BAMSE och Molly Monster och Way Creative  som producerar bl a tv-serien Så gör man inte.