$left
$middle

Felicia Mulinari, Athena Farrokhzad och Saga Gärde (Amfi) - Glömskans arkiv (2022)

Glömskans arkiv (2022-2023) är ett deltagarbaserat verk som presenteras i tre akter av Amfi. Det behandlar minne, sorg och rasistiskt våld, med Malmö som horisont.

Malmö Central med alla tågspår i fint motljus en sen kväll,

Bangården på Malmö C. Fotograf: Werner Nystrand

Glömskans arkiv - ett verk i tre akter

Glömskans arkiv är ett deltagarbaserat verk som presenteras i tre akter av Amfi.
Det behandlar minne, sorg och rasistiskt våld, med Malmö som horisont.

Utgångspunkten är ett lyriskt manifest skrivet av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad i dialog med sociala rörelser. Manifestet sätt upp i regi av Saga Gärde under våren 2023. Som en del av den konstnärliga processen arrangerar Amfi i september 2022 ett rättsforum om hatbrott, i samarbete med jurister om belyser straffskärpningsregeln vid hatbrott.

Två porträttbilder ihopmonterade bredvid varandra. Porträtten är på två kvinnor. Den till vänster har ljust axellångt hår och en svart tröja. Hon tittar in i kameran och ler. Den till höger har mörkt lite längre vågigt hår och en svart jacka på sig. Hon tittar in i kameran och har ett neutralt ansiktsuttryck.

Felicia Mulinari, Athena Farrokhzad och Saga Gärde och från Amfi. Bilden är ett kollage. Fotografer: Stefan Tell, Kajsa Göransson och Rasmus Thord.

Om Amfi

Amfi är en plattform för ny dramatik som vill utveckla scenkonsten genom språket. I samarbete med andra scener vill Amfi verka för en kontinuerlig diskussion kring ny dramatik och visa på dramatikerns betydelse för att utveckla scenkonsten i dialog med vår omvärld. Amfi kommer från grekiskans omkring, på båda sidor och är en allvarsam lek med litteraturhistorien och teatern som arena för samtidsfrågor.

Ett utsnitt av en gröngrå husfasad fylld med fönster och inglasade balkonger. I fönstren skymtas gardiner och reflektioner av himlen och moln.

Fotograf: Ikram Abdulkadir

En del av utställningen Hela staden är ett monument

Precis som titeln Hela staden är ett monument avslöjar, öppnar utställningen upp tanken för att närma sig staden som ett monument. Verken utforskar hur rasistiska strukturer påverkar de erfarenheter och minnen som gemensamt skapar en stads berättelser.

Det alla verk har gemensamt är att de ställer frågor och säger något viktigt till framtiden. Samtliga verk är skapade specifikt för utställningen och baserade på flera månaders research i och om Malmö.