$left
$middle

Ikram Abdulkadir - Yaan Cuskanaa (2022)

Ikram Abdulkadirs verk Yaan Cuskanaa (2022) är bilder och ljud laddat med känslor, minnen och trauman som en del av ett minnesarbete och en pågående historieskrivning.

Storformatsbilder står uppställda bland buskar och träd på en konstgjord gräsmatta.

Foto- och ljudverket Yaan Cuskanaa (2022) av Ikram Abdulkadir fanns under sommaren 2022 att uppleva vid Vänskapstorget i Folkets park. Fotograf: Elin Skarin

Bilder av minnen är Yaan Cuskanaa

Verket Yaan Cuskanaa (2022) har vuxit fram genom timtal av samtal och diskussioner med personer i Abdulkadirs närhet. Det talade ordet, som är kärnan i somalisk kultur, blir en del av Abdulkadirs undersökning av sin hemstad och erfarenheterna av den. Samtalen blev en nödvändig grund för Abdulkadir att kunna minnas en tid av rasism i hennes eget och andra malmöiters liv.

Verket utgör början på ett arkiv; bilder och ljudverk laddade med känslor, minnen och trauman som blir del av ett minnesarbete och pågående historieskrivning, ett immateriellt (kultur)arv som nu gestaltas av Abdulkadir. Det går att säga att verket i sin förlängning är en form av omsorgsarbete och en motståndsstrategi mot glömska.

Porträttbild i färg på konstnären Ikram Abdulkadir. Hon tittar in i kameran och ler litegrann. Hon har på sig en svart slöja och en vit skjorta. Bakgrunden är oskarp men ljus med mörkare inslag.

Konstnären Ikram Abdulkadir. Fotograf: Amira Hassan

Om konstnären Ikram Abdulkadir

Ikram Abdulkadir (f. 1995, Nairobi) är fotograf och bildkonstnär vars verk finns representerade i samlingar som Moderna museet, Malmö konstmuseers och Göteborgs konst, bland andra. Abdulkadir arbetar i en fotografisk tradition som som porträtterar livet i stadsmiljöer. Hon porträtter ofta personer i hennes närhet i familjära miljöer.

Abdulkadirs bilder har visats i tidskrifter såsom Paletten och The Guardian. Abdulkadir är mottagare av 2019 års Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium, ett stipendium som delas ut årligen av Skånes konstförening till en ung lovande konstnär baserad i Skåne. Abdulkadir har även mottagit Våga Se konststipendium 2021 och Arbetets museums dokumentärfotopris 2021.

Ett utsnitt av en gröngrå husfasad fylld med fönster och inglasade balkonger. I fönstren skymtas gardiner och reflektioner av himlen och moln.

Fotograf: Ikram Abdulkadir

En del av utställningen Hela staden är ett monument

Precis som titeln Hela staden är ett monument avslöjar, öppnar utställningen upp tanken för att närma sig staden som ett monument. Verken utforskar hur rasistiska strukturer påverkar de erfarenheter och minnen som gemensamt skapar en stads berättelser.

Det alla verk har gemensamt är att de ställer frågor och säger något viktigt till framtiden. Samtliga verk är skapade specifikt för utställningen och baserade på flera månaders research i och om Malmö.

sv