$left
$middle

Elma Danielssons gärning

Våren 2023 invigs skulpturen av Elma Danielsson i Rörsjöparken. Skulpturen är den första i Malmö av en namngiven kvinna. Konstnären till skulpturen är Linnéa Carlsson.

Skulpturen av Elma Danielsson blir ett viktig tillägg i Malmös historia. Gestaltningen av henne och hennes gärning ger bland annat röst åt kvinnor i historien och blir en påminnelse om kampen för ett jämlikt samhälle.

På grund av gifter i marken där skulpturen ska stå kommer verket invigas våren 2023 istället för hösten 2022.

Första kvinnan att bli offentligt konstverk i Malmö

Många offentliga skulpturer som uppfördes fram till mitten av 1900-talet har varit monument eller minnesmärken. Monument och minnesmärken ses ofta som en symbol för den person eller historiska händelse som de handlar om. Utöver det så berättar de även en historia om den tid då de uppfördes. De berättar om hur maktförhållandena såg ut.

I den offentliga konsten i Malmö har kvinnor tidigare avbildats anonyma, ofta nakna med uppdraget att smycka det offentliga rummet.

Nu skapas en ny skulptur som hyllar och erkänner en kvinnas gärningar och arbete. Skulpturen av Elma Danielsson och hennes gärningar är den första kvinnan som blir ett offentligt konstverk i Malmö.

Äldre porträttfoto av Elma Danielsson. Kvinna med gammeldags kläder.

Porträtt Elma Danielsson.

Elma Danielsson var journalist, barn- och kvinnorättskämpe

Elma Danielsson var en svensk journalist som kämpade för kvinnor och barns rättigheter. Hennes engagemang inspirerade andra och gjorde att fler kvinnor började kämpa för jämställdhet och bättre arbets- och levnadsvillkor.

Elma Danielsson arbetade i Malmö mellan 1887-1911 och bodde i kvarteren kring Möllevången. Hon var en viktig medarbetare på tidningen Arbetet. Hon jobbade som journalist men var även tidningens chefredaktör under en period. 1901 blev Elma Danielsson den första kvinnan att bli invald i Malmö arbetarkommuns styrelse.

Medborgarförslag blir mötesplats

Förhoppningen är att skulpturen ska kunna fungera både som en mötesplats och vara en inbjudan att engagera sig i samhället. Projektet kom till tack vare ett medborgarförslag till kulturnämnden 2019.

Processen

Porträttbild på konstnären Linnéa Carlsson.

Konstnären Linnéa Carlsson. Foto: Anna Drvnik

Konstnären Linnéa Carlsson

Linnéa Carlsson är född 1975. Hon bor och arbetar i Malmö och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes verk har ställts ut på ett flertal konsthallar och gallerier.

Modell av skulpturen. Bronsskulptur i formen av en kvinna med klänning som läser ur en bok.

Modell av skulpturen föreställande Elma Danielsson. Konstnär: Linnea Carlsson.

sv