$left
$middle

Glömskans arkiv - akt III

Nyskrivet sceniskt körverk om Malmös minnen, sorg och rasistiska våld, av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad med premiär 5 maj på Malmö Konsthall.

Gul bakgrund med gröna mönster i kanterna. I mitten står det Glömskans akriv på svenska och arabiska.

Glömskans arkiv - ett verk i tre delar

 • 5 - 14 maj 2023
 • premiär 5 maj, klockan 19.00
 • Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7

Glömskan är tunn och tung som dimma.
När vi lyfter den från himlavalvet sträcker vi en muskel.
Akta dina fötter så att du inte trampar i
Rulla tillbaka, trampa fram, gå inte förbi
Vi är glömskans arkiv. Vi arkiverar glömska
- Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad

Körverk om minne, sorg och rasistiskt våld

Under två veckor, mellan den 5 och 14 maj, välkomnas alla Malmöbor till Malmö konsthall för att avnjuta ett körverk av Tebogo Monnakgotla, med Petri Sångare och sopranerna Sanna Gibbs och Jacqueline Miura.

Glömskans arkiv är ett nyskrivet körverk om minne, sorg och rasistiskt våld.

Librettot är en diktsvit om Malmö skrivet av Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad i dialog med sociala rörelser. Verket kommer att iscensättas av regissören Saga Gärde.

Minnen och glömska i antirasistisk kamp

Librettot bygger på en diktsvit om Malmö skrivet av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad. Utifrån en brevväxling med representanter för sociala rörelser har de undersökt minnenas och glömskans roll för antirasistisk kamp.

Inspirerat av ceremoniella cirklar och ritualens rörelser har Saga Gärde i samarbete med det konstnärliga teamet skapat ett rum där publiken sätts i centrum.

Verket görs på uppdrag av Malmö stad och är en del av grupputsällningen Hela staden är ett monument.

Glömskans arkiv, en del av Hela staden är ett monument

Vilka minnen gestaltas i det offentliga?

Med utgångspunkt i frågor om minneskultur och Malmös samtidshistoria fick Amfi i uppdrag av Malmö Stad att inom ramen för projektet Antirasistiskt monument skapa ett offentligt scenkonstverk till grupputställningen Hela staden är ett monument.

Utställningen presenteras inom ramen för projektet Antirasistiskt monument, som uppstod tack vare aktivisters vilja att minnas den rasistiska seriemördaren Peter Mangs offer. Sedan 2019 drivs projektet av Malmö stad i samarbete med föreningen Antirasistiskt monument.

Uppdraget gav Amfi en unik möjlighet att i samarbete med Petri Sångare och Malmö Konsthall undersöka hur minneskultur och gemensamt kulturarv skapas.

Kollage av tre porträttbilder på Felicia Mulinari, Athena Farrokzhad och Saga Gärde från Amfi

Felicia Mulinari, Athena Farrokzhad och Saga Gärde från Amfi. Fotografer: Stefan Thell, Kajsa Göransson och Rasmus Thord

Libretto av Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad

Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad är poeter och arbetar båda med att sätta ord på det som inte ges plats i det offentliga. De skriver om om kollektiv, omsorg, förlorade kamper och segrar vi inte längre minns.

I dialog med sociala rörelser har de skrivit ett textverk med ambitionen att skildra några av de händelser och erfarenheter av våld, sorger liksom skönhet och gemenskap som Malmöbor bär på.

Texten rör sig mellan individ och kollektiv, adresserar maktordningar samtidigt som den vill visa på att historien ännu inte är skriven. Historiens utkomst är möjlig att ingripa i.

Oratorium av Tebogo Monnakgotla

Tonsättaren Tebogo Monnakgotla har skrivit ett 40-tal verk, däribland Light years away-Supernova! för Kungliga filharmonikerna och Zebran (2022), en opera för Vadstena Akademien.

Under det senaste året har man kunnat höra hennes musik uppföras av violinisten Marina Piccinini och pianisten Andreas Haefliger på Grant Park Festival i Chicago.

Till detta verk har Monnakgotla tonsatt ett oratorium just för Petri Sångare, under ledning av dirigenten Karin Oldgren. Karin har samarbetat med Amfi och regissören Saga Gärde tidigare, senast i pjäsen Moral enligt Medea av Athenas Farrokhzad.

AMFI, plattform för ny dramatik

Amfi (omkring, på många sidor) är en allvarsam lek med litteraturhistorien, teatern som mötesplats och scenen arena för samtidsfrågor. Amfi skapar en plattform för ny dramatik som utvecklar scenkonsten genom språket i mer eller mindre omfattande iscensättningar av läsningar, perfomance, intima författarsamtal och internationella samproduktioner.

I samarbetet med scenerna vi gästar vill vi verka för en kontinuerlig diskussion kring ny dramatik och scenkonstens former i dialog med vår omvärld.

Sedan 2020 har Amfi uppfört fem nyskrivna pjäser på Malmö konsthall, Studio Biblom-Hjelte, Accelerator, Folkteatern i Göteborg och våra verk har gästat Bergens Dramatikkfestival, DAAD GAlerie i Berlin och Malmö Sommarscen.

Amfis projekt genomförs med stöd av Sveriges Kulturråd, Region Skåne, Författarfonden och Konstnärsnämnden.

Medverkande i körverket Glömskans arkiv

 • På Scen: Petri Sångare, Sanna Gibbs, Jacqueline Miura & Miguel Cortés
 • Tonsättare: Tebogo Monnakgotla
 • Dirigent: Karin Oldgren
 • Regi: Saga Gärde
 • Libretto: Felicia Mulinari, Athena Farrokhzad
 • Publikvärdar: Karrar Altameemi, Zakaria Aaspere, Kamal El Masri, Hanan Sadek
 • Scenografi: Katrin Brännström
 • Ljussättning: Ellen Ruge
 • Videodesign: Thomas Romlöv
 • Kostymdesign: Sarah Nakiito
 • Kostymassistent: Sharon Adams
 • Producent: Gita Mallik
 • Medverkande röster i föreställningen: Karrar Altameemi, Zakaria Aaspere, Nesrin Dabas, Kamal El Masri, Aina Gagliard, Wala Habib, Hanan Sadek
 • Teknik: Imulto
 • Art direction: Sepidar Hosseini
 • Grafisk form: Hannah Baklien
 • Kommunikation: Dorian Rudklint
 • Produktion Malmö konsthall: Elina Ersgård
 • Curatorer för Hela staden är ett monument: Rena Baledi, Anna Wahlstedt

Kontakta oss

sv