Möt några av oss som arbetar i projektet del 2

Selfies på Ulrika Sjöstrand, Erik Roupe och Sara Lindström

Ulrika Sjöstrand, Erik Roupe och Sara Lindström

I det förra nyhetsbrevet fick ni möta några av dem som arbetar med Wisdome-satsningen i Malmö. Den här gången har turen kommit till Ulrika Sjöstrand, Erik Roupe och Sara Lindström.

Hej Ulrika, berätta vad du arbetar med?

Jag arbetar med flera olika projekt främst inom innehållsklustret, men jag har också tentaklerna ute och samarbetar med de andra institutionerna i det nationella Wisdomeprojektet, med fokus på pedagogik. Min tjänst ligger på 80 % i Wisdome, de övriga 20 % har jag kvar som museipedagog, med administrativa uppgifter just nu.

Kan du ge exempel på vad som är på gång nu under 2021?
Wisdome Sustainability Lab genomförs för tredje gången och vi planerar för årets labb utifrån de erfarenheter vi fick förra året. Vi jobbar även vidare med EnVRment, i samarbete med Lunds universitet, och hoppas att i vår kunna testa konceptet på en mellanstadieklass.

I samarbetet med det nationella projektet tittar vi just nu närmare på en av domproduktionerna som Visualiseringscenter C i Norrköping tar fram. Den har arbetsnamnet MoleculeDome och handlar om hur livet fungerar utifrån de kemiska processer som pågår i våra kroppar. Det handlar också om energiomvandling från sol till cell, hur människan är sammanlänkad med allt levande på jorden. Visualiseringarna kommer visa hur vi kan titta mikroskopiskt på detaljer, men även i makroperspektiv. Det handlar också om HUR vi kan veta de här sakerna. MoleculeDome beräknas vara klar i höst.

Vad tycker du är mest spännande med kommande visualiseringscenter?Att Malmö Museer kan bli ett nav för samskapande, forskning, pedagogik och hållbar utveckling. Min förhoppning är att visualiseringscentret på museet blir en mötesplats där alla kan delta utifrån sina förutsättningar och önskningar. Det känns som att vi bygger ett uppdaterat Malmö Museer. Vi öppnar upp för en hållbar framtid för alla. Det gäller att tänka stort!

Du når Ulrika på ulrika.sjostrand@malmo.se

Hej Erik berätta vad du arbetar med?

Jag arbetar med att ta fram ett pedagogiskt program till visualiseringscentret, så att vi kan erbjuda kringaktiviteter till de filmer som skall visas i vår domteater. Håller också på och förbereder hållbarhetslabbet, Wisdome Sustainability Lab, som skall genomföras i sommar för tredje året i rad.

Kan du ge exempel vad som är på gång nu under 2021?
Vi intensifierar nu vårt samarbete med de fyra andra visualiseringscentrana inom projektet Wisdome (Norrköping, Stockholm, Göteborg och Umeå). Vi utgår från de filmproduktioner som görs i Norrköping: Molucular Dome, Making Magic (om matematiken och fysiken bakom specialeffekter på film och i spel), Artificiell intelligens, Open Space och Klimat. Utifrån dessa filmer arbetar vi fram pedagogiska aktiviteter tillsammans.

Vad tycker du är mest spännande med Malmös kommande visualiseringscenter?
Jag tycker att det mest spännande är möjligheten till möten och nya samarbeten, som centrat skapar förutsättningar för. Möten och samarbeten som annars kanske aldrig blivit av…

Du når Erik på erik.roupe@malmo.se

Hej Sara, berätta vad du arbetar med?

Jag är aktivitetsansvarig för Wisdome Sustainability Lab. Det är en aktivitet inom Wisdome Innovation där ungdomar från hela Malmö arbetar tillsammans med näringsliv och akademi kring en gemensam samhällsutmaning. Detta är det coolaste, roligaste och mest utmanande arbete jag någonsin haft. Jag får möjlighet att knyta nya kontakter med kompetenta människor, lära mig nya saker, utmanas och arbeta i en jättefin arbetsgrupp med mycket humor!

Kan du ge exempel på vad som är på gång nu under 2021?
Vi är i full gång med planering av sommarens labb. Under hösten har vi arbetat med lärdomarna och rekommendationer från de föregående årens labb och arbetar nu med hur vi kan göra årets ännu bättre! Vi har precis haft en informationsträff kring sommarens labb och snart ska vi utlysa en projekttävling som vi hoppas att många företag söker till. Sen tror och hoppas jag att vi kommer att få en fantastisk sommar med mycket utforskande, lärande och massa skoj!

Vad tycker du är mest spännande med Malmös kommande visualiseringscenter?
Det finns så mycket spännande med detta men främst ser jag att det här kommer att bli den där samlingspunkten där våra besökare, näringsliv och akademi på ett naturligt sätt kan mötas, utmanas och lära av varandra. Ett ställe där nyfikenhet, hållbarhet och innovation står i fokus! Kan det bli coolare? Nä, skulle inte tro det!

Du når Sara på sara.lindstrom@malmo.se