$left
$middle

MR-priset 2022

Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2022 gick till Safija Imsirovic från Mötesplatsen Gnistan på Augustenborg.

Safija Imsirovic får priset för mänskliga rättigheter 2023

Priset gick till en sann hjälte som har haft stor betydelse för generationer av barn och deras föräldrar. Genom sitt arbete på mötesplatsen Gnistan har hon skapat en trygg och kreativ plats för barnen samtidigt som hon har hjälpt föräldrarna att uppnå sina drömmar. Genom att se varje barn och alltid stå upp för dem, även om det blåser, bygger hon trygga starka unga vuxna.

– Jag är fortfarande chockad över att jag får det här priset. Men jag ser det inte som bara mitt pris utan det går till alla barn och föräldrar som under 25 år har fyllt Gnistan med liv, värme och kärlek. Jag tycker också att min man förtjänar det här priset. Utan hans stöd med våra barns läxläsning och annat hade jag aldrig kunnat satsa på Gnistan, säger Safija Imsirovic.

– Prispengarna ska gå till jättestor vårfest för alla föräldrar och barn. Och till mat till alla hungriga barn som besöker Gnistan, säger Safija Imsirovic.

Under hösten 2022 har allmänheten fått inkomma med nomineringar av enskilda personer, föreningar, organisationer eller andra nätverk till juryn bestående av ordförande Amani Loubani (S), Frida Trollmyr (S), Helena Nanne (M), Mubarik Abdirahman (S) och Olof Lavesson (M).

Nomineringen

"Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2022 tilldelas Safija Imsirovic, en sann eldsjäl som genom uthållighet, kompetens och engagemang skapar möjligheter för föräldrar, barn och unga i Malmö att bli sina bästa jag. Safija grundade organisationen Gnistan på Augustenborg 1997 för att ge föräldrar som saknade barnomsorg möjlighet till studier och att söka arbeten.

Sedan dess har Gnistan varit en mötesplats där barnens behov alltid kommer i första hand. Hit kommer de för att få läxhjälp, en varm macka eller bara för att hänga. I Gnistans kaninhotell och de tillhörande odlingarna lär Safija barnen vad social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet innebär i praktiken.

Genom sin stora drivkraft för barnens bästa skapar Safija sammanhållning, trygghet och hopp för framtiden för de som bäst behöver det."

Priset och femtiotusen kronor delades ut till vinnaren under pausen vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2 februari 2023.

Safija är en också viktig aktör i Malmös samordnade utvecklingsarbete för barn och unga i områdesteam. Se malmo.se/ctc.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv