Malmö Centralstation vinner Årets Stadsbyggnadspris 2013

Årets Stadsbyggnadspris 2013 gick till Malmö Centralstation med Jernhusen AB och Trafikverket som byggherrar. Medverkande arkitekter är Metro Arkitekter, KHR Arkitekter samt SWECO Architects AB.

Priset delades ut på Stadsbyggandets dag som i år avhölls på Malmö Börshus. Nytt för i år var att Stadsbyggandets dag hade en ny utformning med en inledande del om planeringen i Malmö följt av ett samtal om Hållbar Arkitektur mellan kommunstyrelsens ordförande Katrin Jammeh Stjernfeldt och arkitekten Gert Wingårdh. Med dagens pristagare har totalt 40 priser delats ut sedan starten 1982.

Kommittén för Årets Stadsbyggnadspris hade också nominerat bostadsprojektet Brf Havsljuset på Västra Varvsgatan i Västra hamnen med Midroc Property Development AB som byggherre och Metro Arkitekter AB och Johan Celsing som arkitekter.

Årets Skyltpris gick till Cementas nya anläggning i Norra hamnen. Skylttillverkare är Accus Ljusreklam AB i Malmö med beställare HeidelbergCement.

Årets Gröna Lans gick till bostadshuset Hållbarheten i Västra hamnen, Lilla Varvsgatan med Eon som byggherre och med Hauschild+Siegel Architecture som arkitekter.

Dessutom utdelades ett hedersomnämnande för bostadshuset Sjöbergska palatset, Drottningstorget för varsam renovering med MKB Fastighet AB som byggherre och SWECO Architects som arkitekter.

Samtliga klassvinnare erhöll Malmö stads diplom och den s.k. best in show — vinnaren erhöll dessutom en bronsplatta att pryda huset med.

Dagen öppnades med ett inledningsanförande av ordföranden i Stadsbyggnadsnämnden Carina Svensson och stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson . Dagen avslutades med sedvanlig visning av de belönade projekten.

Årets Stadsbyggnadspris 2013 gick till Malmö Centralstation med Jernhusen AB och Trafikverket som byggherrar. Medverkande arkitekter är Metro Arkitekter, KHR Arkitekter samt SWECO Architects AB. Foto:Bojana Lukac

Utlåtanden

Pressbilder

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
1. Årets Stadsbyggnadspris 2013
2. Klass Bostäder 20113
3. Årets skyltpris 2013
4. Gröna Lansen 2013
5. Hedersomnämnande

Senast ändrad: 2020-03-30 10:46