Malmö Live vinner Stadsbyggnadspriset 2016

Malmö Live vinnare av Stadsbyggnadspriset 2016. Foto: Bojana Lukac

Malmö Live vinnare av Stadsbyggnadspriset 2016. Foto: Bojana Lukac

Stadsbyggnadspriset 2016 går till Malmö Live för den betydelse projektet har för staden, genom att skapa nya samband i stadsmiljön och mellan människor. Danska arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen och byggherrarna Skanska och Malmö stad tog emot priset under Stadsbyggandets dag.

- Om en stad skall bli framgångsrik, måste man våga satsa fullt ut i det man gör. Malmö Live är en sådan satsning; på upplevelser och möten, väl beläget i centrum och dessutom inhyst i en god arkitektur med material som tål nötning från både öga och klimat. Nu gäller det att hålla fast vid ambitionen om ett öppet och tillgängligt Malmö Live så att huset med sitt innehåll blir en angelägenhet för många, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Sedan 1982 delar Malmö stad årligen ut Stadsbyggnadspriset för att uppmärksamma värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. I år hade juryn valt att utse fyra finalister som utmärkt sig på olika sätt. Genom att presentera flera finalister ville juryn visa på den bredd som finns i stadsbyggandet och i arkitekturen. Tre bostadshus Brf Ohoj i Västra Hamnen, Brf Tenoren vid Malmö Live och ombyggnaden av Nyapostoliska kyrkan till bostäder i Västra Sorgenfri konkurrerade om priset med Malmö Live konsert-, kongress- och hotellanläggning.

Gröna Lansen gick till IKEA:s nya kontor Hubhult

Under Stadsbyggandets dag belönades också IKEAS:s nya kontor Hubhult med Malmö stads Gröna Lansen pris för ett miljömässigt hållbart och klimatsmart byggande. Övriga finalister var Skanskas kontor Klipporna i Hyllie och MKB:s bostadshus Koggen 1 i Västra Hamnen.
Hubhult fick priset för sina enastående miljömässiga ambitioner och genom att vara en förebild för hur en modern, flexibel och hemlik arbetsplats kan utformas. Danska Dorte Mandrup Arkitekter har ritat byggnaden och byggherre är IKEA Fastigheter AB.

Senast ändrad: 2017-01-25 15:41