Malmö stad belönar Saluhallen och Greenhouse

Stadsbyggnadspriset 2017 går till Malmö Saluhall och Greenhouse i Augustenborg får Malmös miljöbyggpris Gröna Lansen, foto: Bojana Lukac, Leif Gustavsson

Stadsbyggnadspriset 2017 går till Malmö Saluhall och Greenhouse i Augustenborg får Malmös miljöbyggpris Gröna Lansen, foto: Bojana Lukac, Leif Gustavsson

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset är Malmö Saluhall, ”som i sann pionjäranda omvandlat en öde ruin till en tredimensionell kokbok och skapat en ny mötesplats i matkulturens Malmö”. Malmös miljöbyggpris Gröna Lansen går till Greenhouse, ”som tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet”.

Vinnarna av Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen är gröna återbrukslösningar, där en plats och byggnad som förlorat sin tidigare funktion fått en ny betydelse i staden. Malmö saluhall och Greenhouse visar att både publika och privata byggnader kan leva upp till en omställning mot en mer hållbar livsstil och ett mer hållbart Malmö, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Priserna delades ut idag under Stadsbyggandets dag. Bakom Malmö Saluhall står syskonen Nina och Martin Karyd i samarbete med Wingårdh Arkitekter. Greenhouse är MKB:s klimatsmarta boende ritat av Jaenecke Arkitekter.

Il Topolino och Noix de Vie, foto: Malmö stadsbyggnadskontor

Mössens favoritställe fick hedersomnämnande

I år valde juryn även att dela ut ett hedersomnämnande till ett projekt, som bedömdes stå i en klass för sig; mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie som tillfälligt poppade upp på Bergsgatan förra hösten och charmade en hel värld. Skaparna Anonymouse vill dock förbli anonyma, men skickade en hälsning till publiken under prisutdelningen.

Fakta om projekten och juryns motiveringar  

Malmö Saluhall, vinnare av Stadsbyggnadspriset 2017
Typ av projekt: Saluhall
Byggherre: Fastighets AB Malmö Gäddan 9, Nina och Martin Karyd
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor
Färdigställt: 2016
Fastighet: Gäddan 9
Adress: Gibraltargatan 6

Juryns motivering
”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”

Greenhouse, vinnare av Gröna Lansen 2017
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola
Byggherre: MKB Fastighets AB
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB
Färdigställt: 2016
Fastighet: Hösten 3
Adress: Augustenborgsgatan 5

Juryns motivering
”Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”

Il Topolino/Noix de Vie, Juryns hedersomnämnden 2017
Typ av projekt: miniatyrinstallation i stadsmiljö
Byggherre: Anonymouse
Arkitekt/Design: Anonymouse
Färdigställt: 2016

Juryns motivering
”Mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie är mini-exploateringen som blev ett innovativt storverk och en snackis runtom i världen. Med mycket humor och charm, stor hantverksskicklighet och finess har AnonyMouse berikat Malmös stadsmiljö, väckt känslor, spridit glädje och bidragit till nya möten mellan människor. Allt det som stadsbyggnadskonst handlar om.”

Senast ändrad: 2018-02-01 10:37