$left
$middle

Mat i kris

Här finner du värdefulla tips om vilken mat som är bra att alltid ha hemma och hur maten i kyl och frys kan bevaras längre vid strömbortfall.

Förberedelser för mat och dryck

Har du tänkt på att affärernas betalningssystem inte fungerar utan el? Det betyder att du kanske inte kan köpa mat under en kris. Då är det bra att ha ett lager med mat och dryck så att du klarar hushållets behov under några dygn.

Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha hemma då de kan lagras länge. Konserver kan till och med ätas kalla om du skulle sakna möjlighet att värma maten. Tänk på att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost, och har du djur hemma är det viktigt att se till att även de har mat och vatten.

Kyl och frys fungerar inte utan el, så öppna dem inte i onödan, då behåller de kylan längre. Om det är kallt ute kan det vara bättre att förvara viss mat på balkongen eller terrassen.

En utegrill kan användas året om, men tänk på att inte använda den inomhus på grund av fara för koldioxid och brand. Camping- och friluftskök går också bra att laga mat på vid ett längre elavbrott. Tänk på att inte placera dessa på spisen under köksfläkten då gammalt fett i fläkten kan fatta eld!

Kontakta oss

sv