$left
$middle

Kommunikation

I filmen förbereder sig Almas pappa och lillebror Felix för att klara sig utan ström när mobilen är urladdad. Hur skulle du göra?

Vid en kris är det viktigt att du tar reda på information genom myndigheter och media. Tänk på att felaktig information ibland sprids, så det är bra att vara källkritisk samt kontrollera med den egentliga källan, om det är möjligt. Längre ner på denna sida finns några tips om var tillförlitlig information kan finnas.

Du behöver också förbereda dig för att kunna kontakta din familj och dina vänner under exempelvis ett längre strömavbrott.

Information under krisen

Allvarliga olyckor eller kriser som rör stora delar av samhället kommuniceras ut via TV, radio och internet. Lokalradion, radio P4, förmedlar information som gäller just i Malmö. På Malmö stads hemsida och facebooksida finns också information som rör just dig och din kommun. Längst mer på denna sida finns ytterligare några tillförlitliga källor som du kan använda om du har internetuppkoppling.

Kommunikation när strömmen är nere

Genom att ha en batteridriven radio försäkrar du dig om att du kan ta del av samhällsviktig information även när strömmen inte fungerar. Glöm inte att kontrollera så att du har extra batterier om du inte har en vevladdare.

Har du har bil så går det bra att sätta på radion i bilen för att kunna lyssna på viktiga meddelanden i radio P4.

För dig som har en mobiltelefon kan detta vara ett bra sätt att både ta del av information, men även att kommunicera med andra. Tänk på att vid ett strömavbrott så går det inte att ladda mobilen som vanligt, det kan därför vara bra att ha ett extra batteri eller en extern laddare till mobilen, s.k. power banks. Om din mobil laddat ur är det bra om du har skrivit ned viktiga telefonnummer på ett papper.

Fundera över om du har anhöriga eller någon annan i din närhet som, vid en kris, skulle ha det svårt att kommunicera eller ta del av information och fundera över om det finns något du kan göra för att hjälpa dem.

Kommunikation under en kris - armbryterskan Heidi Andersson berättar hur du kan göra

Packa en krislåda

Kommunikation

Har du tänkt på hur du kan klara dig utan internet? Hur får du reda på vad som händer? Får du kontakt med dina nära? Och kan du betala för maten i affären?

Checklista

  • Batteridriven radio
  • Telefonlista på papper med viktiga nummer
  • Kontanter