$left
$middle

Olovligt byggande samt ovårdade byggnader och tomter

Att bygga eller riva utan lov och startbesked är olovligt om åtgärden kräver bygglov eller är anmälningspliktig. Enligt plan- och bygglagen ska även byggnader och tomter hållas i vårdat skick och skötas.

Stadsbyggnadsnämnden har tillsyn över att reglerna i plan- och bygglagen följs. Du kan göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret om du misstänker att ett bygge eller en rivning strider mot bestämmelserna och är olovliga. Du kan också lämna in anmälan gällande ovårdade byggnader och tomter.

Exempel på sådant du kan anmäla

  • Att kraven på ett byggnadsverk inte uppfylls.
  • Att kraven på besiktningar av hissar och ventilation inte uppfyllts.
  • En pågående byggnation eller något annat som kräver ett lov och något sådant inte är sökt eller beviljat.
  • Ett byggnadsarbete som startar utan startbesked.
  • En byggnad, eller del av byggnad, som tas i bruk innan ett slutbesked är utfärdat.
  • En byggnad som används eller inreds till annat ändamål än vad den har bygglov för.
  • En byggåtgärd som skiljer sig från det som beviljats i lovet.
  • En tomt som inte hålls i vårdat skick och orsakar bekymmer för omgivningen, såsom skymd sikt i form av häckar eller plank/staket.
  • Att underhållet av en byggnad eller något annat byggnadsverk är eftersatt.
  • Ingrepp i bärande väggar eller rivning av byggnader utanför detaljplanelagt område utan att en teknisk anmälan gjorts.

Hur vet jag om något är olovligt?

Vad som kräver lov eller är anmälningspliktigt kan skilja sig åt mellan olika fastigheter, bland annat beroende på om fastigheten ligger inom ett område med detaljplan eller inte. För att ta reda på om bygglov sökts eller beviljats kan du kontakta Malmö stad.

Så gör du en anmälan

En anmälan kan göras per telefon, per brev eller e-post.

Telefon: 040-34 10 00
E-post: malmostad@malmo.se
Adress:
Stadsbyggnadskontoret,
Malmö stad,
205 80 Malmö

För att minimera missförstånd ser vi gärna att du lämnar anmälan skriftligt. Du kan alltid välja att vara anonym. Tänk på att avsändaren automatiskt står med när du mejlar och du därför inte blir anonym om anmälan skickas in via e-post.

Alla handlingar som kommer in till stadsbyggnadskontoret är offentliga. Information av vikt som kommer in kring ärendet per telefon diarieförs också.

Anmälan bör innehålla

  • vilken fastighet eller adress det handlar om
  • vad som uppförs eller har uppförts
  • när det du anmäler inträffade/byggdes
  • exakt vad det är du anmäler – du kan inte anmäla något som du tror planeras
  • en detaljrik beskrivning – uppge gärna mått, utseende, avstånd till gränser och bifoga gärna bilder samt en karta/situationsplan
  • om du har haft kontakt med någon annan förvaltning i kommunen eller någon annan myndighet om frågan.

Ange dina kontaktuppgifter om du vill ta del av beslut

Vill du få beslut i ärendet skickat till dig behöver du ange kontaktuppgifter till dig själv. Om det behövs skickar vi även kopior på inkommen information. Är du anonym kan du inte få något beslut eller information i ärendet.

Efter att du skickat in anmälan

Det ställs många krav på utredningen av ett tillsynsärende och handläggningen är ofta tidskrävande. Stadsbyggnadskontoret har många pågående tillsynsärenden och har därför inte möjlighet att aktivt handlägga alla ärenden samtidigt. Det innebär att vissa ärenden placeras i kö.

Ärenden där det finns risker för människors hälsa och säkerhet har högst prioritet. Det kan därför ta tid innan vi har möjlighet att utreda en fråga.

Ett brev skickas till fastighetsägaren eller tomträttshavaren med information om att en utredning startat. Till brevet bifogas din anmälan och fastighetsägaren eller tomrättshavaren får möjlighet att lämna synpunkter.

När ärendet har tilldelats en handläggare granskas anmälan för att avgöra

  • om det som är anmält kräver lov eller anmälan
  • om lov och tillstånd finns
  • om åtgärden är olovlig eller på något annat sätt strider mot plan- och bygglagen.

Alla tillsynsärenden avslutas med ett beslut.

Om anmälan gäller något som kan beviljas lov i efterhand får fastighetsägaren eller tomträttshavaren information om möjligheten att söka lov. En eventuell ansökan om lov kommer att prövas på samma sätt som en åtgärd som inte redan är utförd. Vid lov i efterhand är det troligt att ägaren behöver betala en byggsanktionsavgift.

Om anmälan gäller något som inte kan beviljas lov i efterhand kan stadsbyggnadsnämnden kräva att det som uppförts ololvligt ska tas bort och återställas till tidigare utformning.

Om det som anmälts inte är olovligt eller om det olovliga rättas beslutar stadsbyggnadsnämnden om att inte agera i ärendet. Beslut skickas till fastighetsägaren eller tomträtthavaren och till personen som anmält, om hen inte valt att vara anonym.

Byggsanktionsavgifter

Stadsbyggnadsnämnden ska ta ut en byggsanktionsavgift vid olovligt byggande. Avgiften ska betalas av den som ägde fastigheten eller tomten när överträdelsen begicks, den som begick överträdelsen eller den som fått en fördel av den. Avgiften tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

Gamla olovliga åtgärder

Om det har gått mer än 10 år från att det olovliga byggdes kan stadsbyggnadsnämnden inte begära att åtgärden rättas till. Det innebär dock inte att den olovliga åtgärden godkänns eller legaliseras.

Olovliga åtgärder utan preskriptionstid

Preskriptionstiden på 10 år gäller inte om en bostadslägenhet ändrar användning till något annat ändamål än bostad. Om en sådan ändring görs kan stadsbyggnadsnämnden ingripa oavsett hur lång tid som gått sedan ändringen. Stadsbyggnadsnämnden kan också ingripa mot en tomt eller ett byggnadsverk som inte hålls i vårdat skick även när det har gått mer än 10 år.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv