Publicerad 22 oktober 2019

22 oktober 2019

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Stöd och boenden för utsatta EU-medborgare

EU-medborgare som kommer till staden har rätt till en prövning av deras akuta behov om behoven inte kan tillgodoses på annat sätt. I Malmö stad kan EU-medborgare vända sig till Social Jour i akuta situationer.

Kontakta Social Jour

Råd och stödcenter för EU-medborgare

Malmö stad driver Crossroads i samarbete med Skåne Stadsmission. På Crossroads erbjuds kostnadsfri frukost alla dagar i veckan, tillgång till toalett, dusch, tvättmaskin och rena kläder. Deltagarna kan också få stöd och vägledning i sin kontakt med svenska myndigheter och vårdpersonal.

På Crossroads arbetar personal med olika språkkompetens för att på bästa sätt kunna möta deltagarna. Det finns även en sjuksköterska på plats.

Adressen är Amiralsgatan 81 i Malmö.

Vid klass 2-varning eller temperaturer från -5 grader öppnas Crossroads som en värmestuga mellan klockan 20.00–07.00. Där finns inga sovplatser men de erbjuder tak över huvudet.

Crossroads Malmös hemsida

Evakueringsboende

Om EU-medborgare blir avvisade från en plats öppnar Malmö stad ett evakueringsboende med cirka 50 sovplatser. Boendet kommer att hålla öppet i fem nätter. Syftet är att ge gruppen en tidsfrist så att de hinner hitta en annan lösning när de måste flytta från boplatsen. De har också möjlighet att söka nödhjälp enligt socialtjänstlagen. Det kan bland annat innebär hjälp med hemresa.

Vinterhärbärge

Det finns ett vinterhärbärge för utsatta EU-medborgare i Malmö vid Europaporten, Malmö Pingstförsamlings lokal, på Stadiongatan 25 A i Malmö. Malmö Pingstförsamling är ansvariga för härbärgesverksamheten och står för lokal, fyra till fem heltidspersonal och cirka 50 frivilliga. Dagverksamheten Crossroads, i regi av Skåne Stadsmission, sköter fördelningen av platser och Malmö stad är med och finansierar.

Vinterhärbärget öppnar den 2 januari 2019 och håller öppet till den 31 mars.

Bekvämligheter

På härbärget kommer de boende att erbjudas kvällsmål samt frukost. Den enskilde betalar 15 kronor per natt för sovplats och mat. Varje bod är utrustad med dusch och toalett.

Fördelning av platser

Önskar man en plats måste man först besöka Crossroads och kontakta personalen där. De fördelar platserna och i första hand prioriteras äldre, gravida och sjuka. Det finns 40 platser i tio bodar som är placerade i ett inhägnat område. För att komma in på området krävs att Stadsmissionens personal skickar personens namn till personal på härbärget. Därefter slussas personen in genom Europaportens cafeteriaingång.

Om det blir kallare än -5 grader eller om det utfärdas varning klass 2 kommer Malmö stad att hålla Crossroads lokal öppen under natten. Där finns inga sovplatser, men man kan erbjuda tak över huvudet.

Europaportens hemsida

Akutsjukvård

Alla har rätt till akutsjukvård och först därefter görs en bedömning av betalningsförmåga. Stadsmissionshälsan erbjuder akutsjukvård till utsatta EU-medborgare.