Publicerad 2019-01-31 09:29

Senast uppdaterad 2019-01-31 09:51

Hälsningar från e-hälsomässan i Kista

Den 22– 23 januari samlades kommuner, företag och teknikintresserade på e-hälsomässa arrangerat av Mötesplats för välfärdsteknik och e-hälsa i Kista. Kim Björkman från Malmö stads larmcentral var en av deltagarna som fanns på plats och samlade inspiration för framtiden.

Kim Björkman, larmcentralen

Hej Kim, vad var ert mål med besöket på mässan?

– Vi var där för att hämta inspiration och information till den digitaliseringen vi genomför inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. Vi var sju medarbetare från både strategiska avdelningen och särskilt boende med lite olika mål. Därför delade vi upp oss så att vi hann gå på så många föreläsningar som möjligt.

Vad tar du med dig från mässan?

– Jag tar bland annat med mig insikten av att det är viktigt att vara på tå när det gäller nya smarta lösningar men att det är minst lika viktigt att först ta ett par steg tillbaka och titta på var behoven finns. Jag är väldigt intresserad av just nyttoeffekten av nya verktyg. Men också att man har en genomtänkt planering för hur man ska införa det i verksamheten. Det var många föreläsare som pratade om just det ämnet.

Vad är din uppfattning av hur Malmö stad och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ligger till i förhållande till andra kommuner när det gäller välfärdsteknik?

– Vi ligger både i framkant och inte i framkant. När det gäller välfärdsteknik har vi kommit långt. Till exempel införde vi GPS-larm med eftersöksfunktion, redan 2007 vilket är tidigare än många andra kommuner. Men precis som Stockholm och Göteborg är vi en stor kommun och ska man införa något brett är det naturligt att det blir en större kostnadsfråga. Beslut om ny teknik ska också stämmas av i fler led innan det kan genomföras så därför tar det längre tid. Men jag tror att det är till stor nytta att vi har blivit en och samma förvaltning som jobbar med äldreomsorgen, det gör att vi kan samla kunskapen och korta vägarna till ett genomförande.

Fick ni ta del av någon innovation på mässan som du skulle vilja införa i Malmö?

– Jag blev väldigt inspirerad av innovationer som har flera användningsområden. Ett exempel är VR-glasögonen. De kan användas både för balansträning, minnesträning för personer med en demenssjukdom och som ett socialt redskap för att skapa samtalsämnen och gemensamma upplevelser utan att förflytta sig fysiskt. Ett annat exempel är en gemensam plattform som kan användas av både hemtjänsttagaren, medarbetare och anhöriga. Där kan man samla information som alla kan ta del av,  exempelvis läkemedelslista och vilka besök som ska göras. Man kan också synkronisera schema mellan personal och anhöriga. Men det ligger nog lite längre fram i tiden.

Från Öståkers kommuns presentation

Hur ska ni ta all inspiration och information vidare i förvaltningen?

– Eftersom vi delade upp oss på mässan ska vi först samla kunskapen från alla föreläsningar och presentera för varandra. Sen får vi göra en bedömning kring hur vi kan sprida och använda kunskapen i förvaltningen. Det ska bli väldigt roligt att dela med sig av allt vi har upplevt!