Publicerad 2019-02-13 15:59

Senast uppdaterad 2019-02-13 16:19

Från ett litet hjärta till ett stort – generationsmöte via post

Några av förskolan Kryddgårdens målade kort som delas ut på Alla hjärtans dag.

På fyra förskolor i Malmö har barnen de senaste dagarna målat, klippt och klistrat för att skapa vykort som sedan ska skickas till tre närliggande äldreboenden. Det är en del av ett pilotprojekt där man hoppas att Alla hjärtans dag-hälsningar kan vara början på tankeväckande generationsmöten.

Initiativtagare till samarbetet är Irmeli Dahlbacka, kultursekreterare på Hälsa-, vård och omsorg. Hon hörde talas om projektet ”Kära Hjärtanes” i Södertälje kommun som har pågått sen år 2015. Där skickas vykort ut varje år till förskole- och lågstadiebarn i samband med Alla hjärtans dag, med tom framsida och en förtryckt hälsning: ”Från ett litet hjärta till ett stort”. Barnen får fylla framsidan med en valfri målning. Sen skickas korten vidare till äldreboenden i kommunen.

Förskolor och äldreboenden blir brevvänner

Malmö stad har tagit fram ett liknande kort till förskolorna Kryddgården, Ulricedal, Äppelrosen och Fröhuset. På kortet finns det även en streckad linje i form av ett hjärta som man ska följa och klippa ut sitt kort. Korten samlas sedan ihop och delas ut till boendena Apelrosen, Husiegård och Blombuketten. De boende ska efter att de fått sina kort även få möjlighet att skicka en hälsning tillbaka i den form de själva vill, till exempel genom ett brev eller en egen målning.

- Vi tyckte Södertäljes idé var ett fint initiativ, men vi kunde även se att vi kunde koppla det till ett pedagogiskt koncept och till vår kulturstrategi. Det finns många fördelar med ett sådant här samarbete mellan förvaltningar, och det är ett ganska enkelt medel för att bygga broar mellan generationer. Det är första året vi testar detta, så vi börjar i liten skala, berättar Irmeli Dahlbacka.

Diskussioner på förskolan - och ett besök

Förhoppningen med pilotprojektet är att väcka tankar och känslor hos både barnen och de äldre, och eventuellt föda utökade samarbeten. Och det verkar det redan ha gjort, enligt Edyta Johansson som är förskolelärare på Kryddgårdens förskola.

- I förskolan jobbar vi mycket med att utveckla barnens empati och medkänsla. När barnen jobbade med korten blev det naturligt att prata om att bli gammal, att många av barnen känner någon som är gammal, och att det är viktigt att bry sig om varandra.

En liten grupp barn fick promenera bort till Apelrosen och räcka över sina kort direkt till sina nyfunna brevkompisar.

- Det blev ett fint möte. Det märks att det känns bra att göra någon annan glad. Nu pratar barnen om att de vill hälsa på igen! berättar Edyta.

En speciell kaffestund på boendena

Merparten av korten delas dock ut av personalen på boendena, i samband med eftermiddagskaffet på Alla hjärtans dag. Då passar man även på att göra det lite extra mysigt, med rosor och gofika. Det ser man fram emot på boendet Blombuketten.

- Vi passar gärna på när det finns tillfälle för sådana här initiativ. Det blir tillfälle för samtal och det är roligt att fler barn kommer hit, det uppskattar de boende. Det här är bara början på förhoppningsvis många fler samarbeten, säger Kerstin Linderoth, undersköterska på Blombuketten.