Publicerad 2019-05-08 14:29

Senast uppdaterad 2019-05-08 14:40

Tre studentmedarbetare med tre olika uppdrag

Studentmedarbetare Anida Tufekcic, Leila Ramirez och Matilda Carlström.

Studentmedarbetare Anida Tufekcic, Leila Ramirez och Matilda Carlström.

Vad har Larmcentralen, HR- avdelningen och Enheten för nämnd- och ärendehantering gemensamt? I vår har alla tre hjälp av studentmedarbetare från Lunds eller Malmös universitet.

Neda Bigdelou

Neda Bigdelou HR-konsult.

– Det händer något med en när man kommer ut på en arbetsplats och man får lära sig alla koder och spelregler och hur det fungerar i praktiken. För oss i förvaltningen är det värdefullt att få visa vår verksamhet, som en del av kompetensförsörjningsarbetet och samtidigt kunna ge arbetslivserfarenhet till studenter. Det var så jag kom in i förvaltningen. Jag började som praktikant 2009 och nu jobbar jag här som HR-konsult, säger Neda Bigdelou.

Malmö stad har sedan 2015 ett studentmedarbetarprogram med syfte att studenter parallellt med studierna ska få möjlighet att praktisera sina kunskaper och få värdefulla erfarenheter, kontakter och referenser inför övergången till yrkeslivet. Uppdragen kan variera mellan utredningar, kartläggningar, rapporter eller analyser som avdelningen behöver hjälp med. Kravet är att det ska vara en avgränsad uppgift som ger studenterna möjlighet att initiera, genomföra och återrapportera någon form av resultat.

– Min uppgift är att följa upp introduktionen för nyanställda: arbetsterapeuter, biståndshandläggare, sjukgymnaster, sjuksköterskor och sektionschefer. Jag ska boka in intervjuer, genomföra dem, sammanställa intervjuerna och komma med förbättringsförslag för varje yrkeskategori, säger Anida Tufekcic som går kandidatprogrammet för personal och arbetslivsfrågor på Lunds Universitet. Hon har varit på HR-avdelningen i två veckor och trivs bra med sin uppgift.

– Det jag lockades av var att man som studentmedarbetare får ta mycket eget ansvar. Nu när jag har börjat här är jag väldigt nöjd med att jag också har fått ett stort förtroende med den här utredningen, det känns viktigt och utvecklande.

Leila Ramirez såg tjänsten som studentmedarbetare hos Larmcentralen på Arbetsförmedlingens hemsida och tänkte direkt att det skulle vara en uppgift som passade henne bra.

– Jag är i startfasen nu och försöker lära mig så mycket jag kan om vilka rutiner och processer som finns på Larmcentralen. Planen är att jag ska undersöka om det som står i rutinerna också uppfylls i verkligheten. Det känns som en rolig och spännande uppgift!

Leila har också fått följa med it-tekniker ut på olika uppdrag och fått vara med och lyssna vid inkommande larm.

På enheten för nämnd- och ärendehantering jobbar Matilda Carlström med att kartlägga och undersöka förvaltningens post- och ärendehantering.

– Arbetsuppgifterna är superspännande! Jag får bra handledning och lär mig mycket som vi inte lär oss i skolan. Här har jag möjlighet att ställa alla frågor om hur det är att jobba i kommun och hur allt fungerar och hänger ihop. Dessutom känner jag att den här uppgiften är något som avdelningen verkligen vill ha hjälp med och kommer att ha nytta av. Det känns såklart mycket roligare än att få en påhittad uppgift.

Alla tre studentmedarbetare har 140 timmars arbete uppdelat på ca 10–14 veckor under våren. Under 2018 hade Malmö stad totalt 33 studentmedarbetare i de olika förvaltningarna och i slutet av maj öppnar intresseanmälan för de verksamheter som vill ta emot en studentmedarbetare under hösten.

– En fördom jag hade var att jobb inom kommunen är ganska grått och tråkigt, men så är det ju inte. Här är en bra blandning av olika människor och yrken. Dessutom är Malmö en kommun som på många sätt ligger i framkant, det är här det händer och det känns kul att vara en liten del av det! säger Matilda.