Publicerad 2019-06-17 16:45

Senast uppdaterad 2019-06-17 16:51

Konsert för att väcka minnen och lindra sjukdom

Bild på Malmö Operakör under konsert.

Malmö Operakör framförde musik ur sin repertoar.

Den 5 juni hölls för första gången en konsert på Malmö Opera specifikt för personer med Alzheimers eller någon annan typ av minnessjukdom. Tillsammans med anhöriga eller vårdande personal avnjöts en kort men minnesvärd konsert med avslutande fika i operans vackra salar.

Malmö Opera har slutat att dela ut blommor till artisterna vid premiärernas applådtack. De pengar som man skulle lagt på blommor lägger man istället på en ”blomsterkonsert” för personer med Alzheimer eller annan minnessjukdom. Tanken är att man med hjälp av musik kan väcka minnen och lindra sjukdomssymptom.

Besökarna slussades genom operan.

Redan en timme innan konsertens start ringlar en kö utanför operan. Det är en stekhet dag men inne på operan är det lite svalare. Ett efter ett släpps sällskapen in och förs steg efter steg genom salen; man får ett allsångshäfte och sina biljetter, och hjälp med att hitta till sin plats om det behövs. Många har rullstol eller andra hjälpmedel vilket kräver lite extra manövrering. Men planeringen är väl genomtänkt och besökare placeras så att det ska underlätta för ens behov, om man har svårigheter att gå eller dylikt.

Efter konserten bjöds det på kaffe och bakelse.

En stunds fika i cafédelen.

Salen fylls snabbt upp och slutligen är samtliga på plats. Av cirka 380 personer i publiken finns både privatpersoner och verksamheter. Personal och boende/besökare från ungefär 20 olika boenden och dagverksamheter i Malmö stad har anmält sig till konserten. Runt om i lokalen ser man hur personalen hjälper de äldre med att fläkta med häften och hämta glas med vatten för att svalka.

I operakörens repertoar finns något för alla. Det blir både opera, körvisor och psalmer, och ”Min astrakan” ur Kristina från Duvemåla. I slutet blir publiken ombedd att sjunga med i bland annat ”Den blomstertid nu kommer”, vilket väcker minnen om tidigare somrar och skolavslutningar. Den 45 minuter långa konserten avslutas med kaffe och bakelse i den vackra cafédelen.

Konserten anordnades i samarbete med föreningen Alzheimer Sverige.