Skötsel och underhåll av din fastighet
Som fastighetsägare har du ansvar för att inomhusmiljön i fastigheten/fastigheterna är god och att fastighetens område och tomt är i bra skick. Det finns även andra saker du bör känna till.
Information med anledning av coronaviruset och covid-19
Med bra städning och god handhygien kan vi effektivt minska risken för smittspridning. En god städning är alltid viktigt, men under perioder med risk för smittspridning som till exempel Covid-19 (coronavirus), magsjuka, influensa, eller liknande, är städningen extra viktig.
Städning behöver göras med rengöringsmedel och med rätt städmetoder (som inte flyttar smuts från en del till en annan). Ytor såsom handräcken, trappräcken, hissknappar, handtag med mera bör rengöras mer frekvent, det vill säga ofta. I receptioner, allmänna utrymmen och på toaletter kan det vara bra att städa oftare än vanligt. Här är ett informationsblad om råd som gäller städning och handhygien (pdf, 115.9 kB).
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man skjuter upp planerade åtgärder, till exempel stambyte, som innebär att vatten stängs av i fastigheter. Om det inte är möjligt ska samtliga av Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Skånes rekommendationer följas. Information till fastighetsägare (pdf, 93.8 kB)
Det är ditt ansvar som fastighetsägare att åtgärda eventuella brister kring brandskyddet.
Brandskyddskontroll
Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen prövar så att anläggningens funktion och egenskaper överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk. Kontrollen utförs utan instrument men vid misstanke om felaktigheter som inte kan fastställas på det sättet kan kontrollen behöva utökas med provning eller mätning.
Brandskyddskontrollen är en del av kommunens ansvar kopplat till sotning.
Bra att tänka på när du brandsäkrar en fastighet
- Det ska finnas minst en brandvarnare i varje bostad.
- En bostad som är i flera plan, ska ha minst en brandvarnare per våning.
- Brandvarnare bör finnas i anslutning till kök och i, eller vid sovrum.
- Det ska finnas minst två oberoende utrymningsvägar.
- Det får inte finnas hinder vid nödutgångar eller brännbart material i utrymningsvägarna.
- Dörrar i utrymningsvägar ska vara lätta att öppna.
- Vid permanentboende kan en av utrymningsvägarna ofta vara genom ett stort, lätt öppningsbart, fönster som vetter mot gata.
- Se till att det finns en tät brandskyddsavskiljande konstruktion mellan varje bostad. Vid gruppboende, där flera hushåll delar på gemensamt kök och liknande, räknas varje sovrum som en egen bostad. Kontrollera att det inte finns synliga hål mellan bostäderna.
Barnsäkerhet
Se till att det finns stabila och icke klättringsbara räcken på balkonger och trappor. Räcket ska vara minst 0,9 meter högt. Vid risk för fall högre än en våningshöjd bör räcket vara minst 1,1 meter.
Om räcken och ledstänger på Boverkets hemsida
Läs mer
För att lukt eller buller inte ska bli en olägenhet för närboende finns krav och rekommendationer för avfallsutrymmen för hushållsavfall.
Avfallsutrymmen är en bygglovspliktig åtgärd. Mer information om hur du ansöker om om bygglov.
Miljöförvaltningens krav kring belysning, ljudnivå och ventilation
- Avfallsutrymmet ska ventileras och rengöras så att boende inte störs av dålig lukt.
- Ljud från yttre installationer, som fläktar och dylikt, får inte överskrida Naturvårdsverkets riktlinjer för industri och annat verksamhetsbuller (Rapport 6538).
- Avfallshanteringen får inte orsaka ljudnivåer i intilliggande bostäder som överskrider de riktvärden som anges i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. Mer information hittar du på folkhalsomyndigheten.se.
- Belysningen från avfallsutrymmet ska inte vara störande för närboende.
Om de boende utsätts för störningar från avfallsutrymmet, ska åtgärder omedelbart vidtas. Till exempel en förbättrad ljudisolering och installation av styrd ventilation.
Skötsel
Avfallsutrymmet ska skötas så att närboende inte utsätts för olägenheter genom skräp, lukt eller annan störning. Det ska vara lättstädat och bör utrustas med tappställe för vatten- och golvbrunn.
Fastighetsägaren ska planera tömningsintervall och rengöring av utrymmet för att förhindra olägenhet i form av lukt och/eller skadedjur.
Placering och utformning
Avfallsutrymmen ska placeras med lämpligt skyddsavstånd till friskluftsintag, bostadsfönster, balkonger och uteplatser. Lämpligt avstånd beror på
- vilka ljudnivåer som genereras
- hur ofta och när hämtning av avfall sker
- de intilliggande bostädernas ljudisolering och utformning.
I de fall skyddsavstånd inte kan uppnås, kan åtgärder genomföras för att minska risken för olägenhet och störning. Se till exempel till att dörrar och ventilation till fristående avfallsutrymmen inte placeras på den vägg som vetter mot bostadshusen samt att de sidor av avfallsutrymmet som vetter mot bostäderna är täta.
Placera de avfallskärl som mest troligt kan orsaka störning (till exempel glas) så långt från bostäderna som möjligt.
Livsmedelshantering
Om livsmedelshantering förekommer i fastigheten ska avfallet från livsmedelslokalen inte blandas med avfallet från övriga hyresgäster. I gemensamma avfallsutrymmet ska antalet kärl vara så många att avfall från både livsmedelslokalen och hushållen kan hanteras.
Informationskrav kring källsortering
Fastighetsägaren ska hålla de boende informerade om hur avfall ska sorteras och var olika sorters avfall ska lämnas. Det gäller även för de typer av avfall som inte samlas in i lokalen.
De bestämmelser som gäller företag och verksamheter gäller också för dig som är fastighetsägare. Företag och verksamheter ska ha ett avtal med VA Syd om hämtning av hushållsavfall. Som fastighetsägare måste du dessutom ta hänsyn till ytterligare några faktorer.
Hushållsavfall
I begreppet avfall från hushåll inryms avfall som typiskt kan uppkomma vid användning av mark och byggnad för bostadsändamål. Det är till exempel matrester, förpackningar, returpapper, städsopor, blöjor, latrin och slam från slambrunnar och slamtankar samt skrymmande avfall som exempelvis utrangerade möbler, cyklar och liknande föremål. Som hushållsavfall räknas även oljerester, färgrester, rester av bekämpningsmedel och annat farligt avfall som ingår som beståndsdel i avfall som kommer från hushåll samt el-avfall, inklusive kyl och frys.
Abonnemang för hämtning av avfall
Liksom företagare och verksamhetsutövare måste du ha ett abonnemang för hämtning av hushållsavfall i Malmö.
Beställ abonnemang för hämtning av avfall
Grovsopor och farlig avfall
Till hushållsavfallet räknas även grovsopor. Grovsopor innebär lösa föremål i hemmet, till exempel hyllor, soffor och sängar.
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att beställa hämtning av grovsopor från fastigheten. Hos VA Syd kan fastighetsägare hyra en bemannad grovsopscontainer. Kontakta VA Syd för mer information.
Flerbostadshusägare kan erbjuda de boende att sortera ut el-avfall, farligt avfall och batterier i grovsoprummet eller hänvisa till stadens
återvinningscentraler.
Boendenära insamling och tydlig information
Du som fastighetsägare kan underlätta för de boende genom att
ha boendenära insamling. Att enkelt kunna hantera avfallet i den egna fastigheten är en bra service.
Informera de boende om hur du vill att avfallshanteringen ska gå till i din fastighet. Tydliga instruktioner underlättar.
Ansvar för nedskräpning
Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att nedskräpning inte sker i anslutning till hämtningsplatsen. Du ska se till att behållare står upprätta och inte orsakar hinder eller nedskräpning.
Malmö är en kuststad, vilket gör att fåglar som måsar och trutar finns som ett naturligt inslag runt omkring oss. Fåglarnas närvaro kan upplevas som störande i synnerhet under häckningsperioden genom oljud och nedsmutsning. Om du har problem med fåglar kring din fastighet är det ditt ansvar att åtgärda det. Det finns flera sätt för dig som är fastighetsägare att minska och begränsa fåglars möjlighet att störa de som bor, arbetar eller rör sig i och omkring din fastighet. Du kan effektivt begränsa antalet fåglar på tomten genom att
- se till att fåglarna inte hittar mat i bostadsområdet
- plocka bort ägg och ta bort bon från fastigheten (observera att ägg och bon är fredade från den 1 april till den 31 juli)
- kontinuerligt tömma sopkärl runt fastigheten
- läs mer om tips om vad du kan göra.
Du kan också vända dig till ett skadedjursbekämpningsföretag.
Du som fastighetsägare ska göra det som behövs för att motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Samma ansvar gäller oavsett om fastigheten är privat- eller kommunalägd eller om fastigheten tillhör en bostadsrättsförening.
Ditt övergripande ansvar som fastighetsägare är att
- fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter
- hålla dig underrättad om verksamhetens påverkan på miljön
- lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder till tillsynsmyndigheten om tillsynsmyndigheten begär det.
Alla fastighetsägare ska ha en fungerande egenkontroll (pdf, 1 MB)
I en fastighet ska det finnas
- skydd mot störningar (drag, fukt, buller, radon, mögel, lukt, skadedjur med mera)
- fungerande ventilation (speciellt viktigt i badrum)
- tillräckligt dagsljus
- tillfredsställande inomhustemperatur
- möjlighet att upprätthålla en god personlig hygien
- tillgång till vatten av god kvalitet och rätt temperatur.
Inomhustemperatur
För att inomhusmiljön ska vara behaglig bör lufttemperaturen ligga mellan +20 °C och 24 °C, med undantag för sommartid. Golvtemperaturen bör inte understiga +18 °C. Läs mer om temperatur i bostäder - tips till fastighetsägare
Temperatur i vattenledningarna
För att förhindra att legionellabakterier växer till i vattenledningarna måste varmvattnet vara varmt: mer än +50 °C vid tappstället och mer än +60 °C i varmvattenberedaren eller ackumulatorn. Kallvattnet måste vara kallt, det vill säga mindre än +20 °C.
Vid misstanke om, eller konstaterad förekomst, av legionella i vattenledningarna, ska fastighetsägaren anlita en sakkunnig för vattenprovtagning och utredning.
Folkhälsomyndigheten - Skötsel av vattensystem
Säker Vatten - branschregler för säker vatteninstallation
Skadedjur och ohyra
Om du som fastighetsägare har skadedjur eller ohyra i din fastighet ska du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera att du har en skadedjursförsäkring.
Information ska finnas i varje fastighet om vilket saneringsföretag som hyresvärden anlitar vid förekomst av skadedjur eller ohyra. Hyresgästen ska kunna kontakta företaget och anmäla behov av sanering utan att behöva gå via hyresvärden. Därefter ska du kontakta det saneringsföretag som försäkringsbolaget rekommenderar.
Det är fastighetsägarens ansvar att bevisa att lagen följs
Miljöförvaltningen kan kräva att fastighetsägaren bekostar de undersökningar som bedöms vara nödvändiga i ett ärende, dels för att klarlägga om det finns risker för hälsa eller miljön, dels för att uppfylla gällande riktlinjer. Detta görs med hjälp av den så kallade omvända bevisbördan, vilket innebär att det är fastighetsägaren som har ansvaret för att bevisa att miljöbalken följs.
Miljönämnden ställer inte krav enligt hyreslagen och agerar inte som ombud vid tvister.
Läs mer
Om en eller flera personer har bosatt sig på en fastighet utan lov bör du som fastighetsägare själv eller med hjälp av din förvaltare eller vaktbolag snarast be dem lämna platsen. Om de inte gör det frivilligt kan du begära att få personerna flyttade genom att ansöka om särskild handräckning hos kronofogden.
Intrång på privat mark kan vara olaga intrång, egenmäktigt förfarande, hemfridsbrott och skadegörelse eller åverkan på till exempel lås. Även om polis kontaktas via telefon omedelbart bör även en skriftlig anmälan göras.
Du som fastighetsägare ansvarar för renhållningen på gångbanorna i anslutning till de fastigheter du äger. Detta ansvar gäller året runt.
Om andra skräpar ner på din mark, är det i första hand den som skräpar ner som är ansvarig för detta. Det är dock du som har möjligheten och ansvaret att städa din fastighet och se till att den inte används på ett sätt som kan orsaka skada eller olägenhet för miljö eller människor.
Om du inte vidtar åtgärder
Om du inte gör något åt nedskräpningen, trots uppmaning från Malmö stad, kan du anses ha accepterat nedskräpningen. Du kan då få ansvaret att städa fastigheten och transportera bort avfallet för omhändertagande. Kommunen kan också ge dig böter (som du kan överklaga till mark- och miljödomstolen).
Snöupplag
Om du som fastighetsägare har behov av att lagra stora mängder snö på annan plats kan du ansöka om tillfälligt snöupplag. Du har också ansvar för att röja snö och se till att det inte är halt på trottoarerna utanför ditt hus.
Transportera bort snö från fastigheten
Kontakta miljöförvaltningen om du har ett behov av att transportera bort snö från din fastighet och lagra den på annan plats.
Ta hand om gångbanan
På vintern är det extra viktigt att se till att gångbanan vid din
fastighet är framkomlig och halkfri.
- Snö ska skottas bort så snart som möjligt, både från gångbanan och eventuella tillfarter mellan körbanan och fastigheten.
- Forsla bort snön eller lägg upp den på ett sätt så att det fortfarande går lätt att ta sig fram.
- Gör också gärna hål i snövallen vid korsningar så att gående
lättare kan gå över gatan. - Halka bekämpar du med sand eller salt. Tänk på att inte
överdosera. - Sopa upp sanden när snön smält bort!
- Underlätta för smältvattnet att rinna undan genom att hålla
rännstensbrunnarna fria från snö och skräp.
När vi plogar gatan kan det ibland hända att snön hamnar
på gångbanan. Vi försöker att undvika det i möjligaste mån,
men om det sker är det du som ansvarar för att gångbanan blir
framkomlig igen.
Snöras och fallande istappar
I ditt ansvar ingår även att se till att ingen kommer till skada på grund av snöras eller fallande istappar. Håll därför lite extra koll på taket för att förhindra att olyckor sker.