$left
$middle

Steg 2 – Leverans av läkemedel

Läkemedel levereras antingen direkt till verksamheten eller hämtas på apotek.

Leveranskontroll av läkemedel

Vid leverans av kartonger med dosförpackade läkemedel och hela läkemedelsförpackningar ska kartongerna förvaras inlåsta så att obehöriga ej har åtkomst.

Antalet levererade hela dospåsar och originalförpackningar ska stämma överens med antalet beställningar.

Sjuksköterskan ansvarar för leveranskontroll genom att kontrollera levererade dosrullar och originalförpackningar mot följesedel. Vid ordinationsändringar i ska även första dygnets dospåsar kontrollers mot aktuell ordinationshandling i Pascal. Det är viktigt att vara extra uppmärksam på att läkemedel dosdispenseras endast så länge receptet är giltigt. Detta innebär att dispenseringen kan upphöra mitt i en dosrulle.

Omvårdnadspersonal med delegering i leverans av läkemedel kan ansvara för leveranskontroll av läkemedel som lämnas i patientens bostad. Sjuksköterska och omvårdnadspersonal ska signera på packlista/följesedel att dospåsar och hela läkemedelsförpackningar har överlämnats från sjuksköterska till omvårdnadspersonal. På grund av spårbarhet ska packlista/följesedel förvaras inlåst i pärm i tre månader.

Vid leveranskontroll i patientens bostad ska personalen kontrollera dospåsar och läkemedelsförpackningar mot patientens identitet och aktuell läkemedelslista. Signering ska ske vid ”leveranskontroll i bostaden” på signeringslistan för läkemedel.

Uthämtning av läkemedel på apotek

Omvårdnadspersonal med delegering i administrering av läkemedel är behöriga att hämta ut receptbelagda läkemedel från apotek.

För att uthämtning ska kunna ske ska den som hämtar ut läkemedel visa upp sin legitimation och patienten/brukarens legitimation.

Fullmakt ska fyllas i av verksamhetsansvarig och lämnas in på apoteket.

Förvaring av läkemedel i ordinärt och särskilt boende

Förvaring av läkemedel i ordinärt boende där kommunen tagit över ansvaret för läkemedelshanteringen 

  • läkemedel ska förvaras på ett säkert sätt så att obehöriga ej kommer åt läkemedel
  • om ansvarig sjuksköterska genom riskanalys bedömer att det finns säkerhetsrisker ska läkemedel förvaras i ett låsbart skåp
  • narkotikaklassade läkemedel ska alltid förvaras i ett låsbart skåp.
  • nycklar till låsbara läkemedelsskåp förvaras enligt lokal rutin
  • läkemedel ska förvaras enligt anvisning på läkemedelsförpackningen. Förvaring i rumstemperatur (+15-+25 grader). Förvaring i kylskåp (+2- +8 grader)
  • läkemedelsskåp ska städas regelbundet
  • läkemedel ska regelbundet kontrolleras avseende utgångsdatum.

Förvaring av läkemedel i särskilt boende

  • läkemedel ska förvaras i ett låsbart läkemedelsskåp
  • vissa läkemedel får förvaras utanför låsbart läkemedelsskåp efter genomförd riskanalys av ansvarig sjuksköterska
  • nycklar till läkemedelsskåp får endast delegerad omvårdnadspersonal i arbetsuppgiften få tillgång till. Nycklar till läkemedelsskåp ska kvitteras ut vid arbetspassets början och kvitteras in vid arbetspassets slut
  • läkemedel ska förvaras enligt anvisning på läkemedelsförpackningen. Förvaring i rumstemperatur (+15- +25 grader). Förvaring i kylskåp (+2- +8 grader)
  • läkemedelsskåp ska städas regelbundet
  • läkemedel ska regelbundet kontrolleras avseende utgångsdatum.

Förvaring av läkemedel i basläkemedelsförråd och närförråd

Läkemedelsansvarig sjuksköterska (LASK) ansvarar för nedanstående:

  • Läkemedel ska förvaras enligt anvisning på läkemedelsförpackningen. Förvaring i rumstemperatur innebär mellan +15 och +25 grader Förvaring i kylskåp innebär mellan +2 och +8 grader. Kontroll av kylskåpstemperatur, som ska ske en gång i veckan, ska dokumenteras och signeras på avsedd lista.
  • Läkemedel ska förvaras i fyra skilda grupper: läkemedel för injektion, för invärtes bruk, för utvärtes bruk eller läkemedel som kräver kylskåp.
  • Läkemedelsförråd ska städas regelbundet, minst en gång per månad och dokumenteras och signeras på avsedd lista.
  • Läkemedel ska regelbundet kontrolleras avseende utgångsdatum.

Läkemedel på växelvård

Patienten ska vid ankomst till växelvård ha med sig tom dosett och aktuella läkemedel i originalförpackning eller dosexpedierade läkemedel samt aktuell läkemedelslista.

Om aktuell läkemedelslista inte finns ska sjuksköterskan kontakta patientansvarig läkare för att få aktuell läkemedelslista.

På de patienter som inte har dosexpedierade läkemedel ska patientens läkemedelsordinationer sammanställas på Malmö stads läkemedelslista. Denna läkemedelslista ska uppdateras vid varje ny växelvårdsperiod.

Malmö stads läkemedelslista - Ordinationshandling

Kassation av läkemedel

I dialog med patienten, närstående och sjuksköterska beslutas vem som ansvarar för att kassera överblivna läkemedel. Om sjuksköterskan ska kassera överblivna läkemedel ska dessa kasseras på ett säkert sätt och läkemedlen ska vara märkta med kassation.

Vid kassation av narkotikaklassade läkemedel gr II -V, ska mängden dokumenteras i narkotikajournalen av den sjuksköterska som ansvarar för att återlämna narkotikan till apotek.

Två personer, varav minst en sjuksköterska ska signera i narkotikajournalen som därefter avslutas.

Vid kassation av narkotikapreparat i dospåsar ska varje dospåse signeras av två personal varav en är sjuksköterska. Ansvarig sektionschef ska därefter säkerställa att transport sker till apotek.

Kontakta oss

Medicinskt ansvariga inom funktionsstöd

Medicinskt ansvariga inom hälsa, vård och omsorg

sv