Publicerad 14 juni 2019

14 juni 2019

Lyssna

Skriv ut

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Märkning av livsmedel

Som verksamhetsutövare har du ansvar för att se till att märkningen av varorna du säljer är korrekt. Inte minst de konsumenter som är allergiker måste kunna lita på uppgifterna om vad en matvara innehåller. Det är också viktigt att du har rätt namn och ursprung för varorna du säljer.

Obligatoriska uppgifter på färdigförpackade livsmedel

  • varans beteckning
  • ingrediensförteckning
  • ingredienser som kan orsaka allergi eller intolerans
  • mängd av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser
  • nettokvantitet
  • datummärkning: bäst-före-dag eller sista förbrukningsdag
  • anvisningar för förvaring eller användning/bruksanvisning
  • ursprung
  • verklig alkoholhalt
  • namn eller firmanamn, adress, telefonnummer
  • adress till företagare i vars namn livsmedlet saluförs eller importör.

Information om allergiframkallande ämnen

Ämnen som orsakar intolerans ska skrivas på ett sätt som tydligt skiljer dessa ämnen från övriga ingredienser (till exempel med fet stil).

Rätt namn på varan

Det är viktigt att ha rätt benämning för de varor som säljs. Till exempel att fetaost är fetaost (en så kallad skyddad beteckning, med ursprung i Grekland) och inte "salladsost" eller något annat. Samma sak gäller för parmesan, parmaskinka med flera varor.

Det du säljer ska stämma överens med vad det verkligen är, så att konsumenten inte blir lurad. Vanliga fel som upptäcks vid livsmedelskontroller gäller felaktigt namn eller beteckning på fetaost, parmaskinka och parmesanost.

Livsmedelsverket – Ursprungsmärkning

Näringsdeklaration

Den obligatoriska näringsdeklarationen ska innehålla uppgifter om energivärde och mängder av fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.

Språk

Livsmedelsinformationen ska anges på svenska. Annat språk får användas för uppgifter om språket endast obetydligt skiljer sig från svenska.

Oförpackade livsmedel

Livsmedelsverket har information om vad som gäller för märkning av oförpackade livsmedel. Informationen gäller även för dig som arbetar i till exempel restaurang eller café.