$left
$middle

Märkning och information om livsmedel

Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att se till att det är korrekt märkningen på varorna som du säljer. Detta är mycket viktigt bland annat för de konsumenter som är allergiker. De måste kunna lita på uppgifterna om vad en matvara innehåller. Det är också viktigt att du har rätt namn och ursprung för varorna du säljer. Här kan du läsa om det som gäller för färdigförpackade livsmedel och för oförpackad mat. Du kan också läsa en sammanfattning om vad som gäller för försäljning av ekologiska livsmedel.

Obligatoriska uppgifter som ska finnas på färdigförpackade livsmedel:

  • Varans beteckning
  • ingrediensförteckning
  • ingredienser som kan orsaka allergi eller intolerans
  • mängd av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser
  • nettokvantitet
  • datummärkning: bäst-före-dag eller sista förbrukningsdag
  • anvisningar för förvaring eller användning/bruksanvisning
  • ursprung
  • verklig alkoholhalt
  • namn eller firmanamn, adress, telefonnummer
  • adress till företagare i vars namn livsmedlet saluförs eller importör.

Information om allergiframkallande ämnen

Ämnen som orsakar intolerans ska skrivas på ett sätt som tydligt skiljer dessa ämnen från övriga ingredienser (till exempel med fet stil).

Rätt namn på varan

Det är viktigt att det är rätt benämning på de varor som säljs. Till exempel att fetaost verkligen är fetaost (en så kallad skyddad beteckning, med ursprung i Grekland) och inte "salladsost" eller något annat. Samma sak gäller för parmesan, parmaskinka med flera varor.

Det du säljer ska stämma överens med vad det verkligen är, så att konsumenten inte blir lurad. Vanliga fel som upptäcks vid livsmedelskontroller gäller felaktigt namn eller beteckning på fetaost, parmaskinka och parmesanost.

Näringsdeklaration

Den obligatoriska näringsdeklarationen ska innehålla uppgifter om energivärde och mängder av fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.

Språk

Livsmedelsinformationen ska anges på svenska. Annat språk får användas för uppgifter om språket endast obetydligt skiljer sig från svenska.

Information vid försäljning av oförpackad mat

Livsmedel som inte är färdigförpackade

Oförpackade livsmedel är livsmedel som inte är förpackade. Det är mat eller dryck som först är oförpackad, men som placeras i en förpackning på konsumentens begäran, till exempel förpackning som lämnas över disk eller hämtmat där kunden ringer och beställer mat. Livsmedel som säljs via distans kan också gå in under denna kategori, till exempel leverans till kundens bostad. De delas in i tre kategorier:

Livsmedel förpackade för direkt försäljning

Följande är mat eller dryck som säljs på ett sätt där kunden har direkt personlig kontakt med personal som kan ge den obligatoriska livsmedelsinformationen i en eller annan form:

  1. Oförpackade livsmedel, exempelvis mat som serveras på en restaurang, café, pizzeria, gatukök eller godis för lösviktsförsäljning i en butik.
  2. Mat eller dryck som först är oförpackad, men som placeras i en förpackning på konsumentens begäran.
  3. Livmedel som säljs via distans.
  4. Mat som till exempel säljs "över disk"'.
  5. Hämtmat där kunden ringer och beställer mat som hämtas.
  6. Mat som levereras till kundens bostad.

Information om allergener

Vid servering och försäljning av oförpackade livsmedel eller livsmedel som förpackas på kundens begäran ska det tydligt framgå hur konsumenten och kunden kan få information om allergener och livsmedlets beteckning.

Information som ska ges om konsumenten frågar

  • Beteckning – namn som beskriver vad det är för slags livsmedel
  • Ingredienser – dock inte ges i bestämd ordningsföljd
  • Nettokvantitet
  • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
  • Förvarings- eller användningsanvisning
  • Kontaktuppgift – till företaget som tillagat och, eller, förpackat maten
  • Ursprung (land eller härkomstplats för vissa livsmedel)
  • Bruksanvisning (om det behövs)
  • Alkoholhalt uttryckt i volym (för drycker som innehåller mer än 1,2 volymprocent alkohol).

Informationen om livsmedel, som inte är färdigförpackade, får antingen ges skriftligt eller muntligt.

Om du väljer att ge information om allergener muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns att få.

Lagar och förordningar om märkning och information

- Europaparlamentet och rådets förording (EU) nummer 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedels- information till konsumenter.
- LIVSFS 2014:4

Försäljning av ekologiska livsmedel

Nästan alla företag som hanterar ekologiska livsmedel ska anmäla sig till Livsmedelsverket innan verksamheten kan börja. Du som livsmedelsföretagare ska också certifiera din verksamhet hos ett kontrollorgan. Kraven gäller inte verksamheter som serverar livsmedel. Läs här vad som gäller:

Anmälan till Livsmedelsverket

Alla företag som hanterar ekologiska livsmedel (med vissa undantag) ska anmäla sig till Livsmedelsverket innan denna verksamhet påbörjas.

Sök på Kontroll och märkning av ekologisk mat på Livsmedelsverkets webbplats och hitta information där om hur du anmäler verksamheten.

Undantag från anmälan till Livsmedelsverket gäller för företag som var certifierade av ett kontrollorgan före den 1 januari 2022.

Undantaget gäller också för er som endast säljer förpackade livsmedel direkt till slutkonsument. Observera att distansförsäljning (till exempel
försäljning via webbplats och försäljning via reko- ring) inte är undantaget från anmälan eftersom det inte räknas som direktförsäljning.

För livsmedelskedjor som har samma organisationsnummer men flera butiker behöver endast en anmälan göras.

EU-förordningen

Inom EU finns gemensamma regler för ekologiska produkter, från odling och tillverkning till försäljning.
Kraven har utökats från den 1 januari 2022 och omfattar fler verksamheter.

Certifiering hos kontrollorgan

När anmälan är gjord till Livsmedelsverket ska du se till att verksamheten certifieras av ett kontrollorgan. I Sverige finns flera kontrollorgan som certifierar och kontrollerar ekologiska livsmedel. Läs vilka dessa är på livsmedelsverket.se. Sök på Ekologisk mat - att tänka på för företag så hittar du de företag som är godkända att certifiera din ekologiska försäljning.

Undantag från krav på certifiering gäller för dig som säljer oförpackade livsmedel direkt till slutkonsument om den ekologiska försäljningen inte överstiger 5 000 kg på ett år, eller årsomsättningen överstiger 20 000 EUR. Exempel på en sådan verksamhet är du som säljer mindre mängder ekologiska bananer eller annan frukt och grönt i lösvikt.

Storhushåll

Storhushåll, det vill säga sjukhus-, skol-, militär-, personal- eller lunchrestaurang omfattas inte av det ekologiska regelverket. Eventuell information till kunden om att livsmedel eller enskilda ingredienser är ekologiska får dock inte vara vilseledande för kunden.

Kontroll

Miljöförvaltningen kommer att utreda din verksamhet för att se om ditt företag ska vara anmält till Livsmedelsverket och certifierat av ett kontrollorgan. Vi kommer senare att kontrollera att anmälan är gjord. För den kontrollen kan vi behöva titta på märkning och information som ditt företag har till konsumenter, och även granska spårbarhetsdokument och eventuellt ekologiskt certifikat.

Även hos företag som är undantagna från krav på anmälan och certifiering kan vi granska märkning och information samt spårbarhet, för att se till att
konsumenter inte vilseleds.

Kontakta oss

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
sv