Publicerad 15 maj 2020

15 maj 2020

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Servering av mat och dryck med anledning av coronaviruset och covid-19

Många restauranger och kök har frågor kopplat till coronaviruset och covid-19 just nu: Kan restaurangen ha buffén öppen? Behöver mer mat kastas? Hur ska vi städa? Här finns svar både för dig som har livsmedelsverksamhet och för dig som är konsument.

Sidan är uppdaterad senast: 2020-05-15 12:17

Nya regler för servering av mat och dryck

För att undvika smittspridning av covid-19 gäller nya regler för restauranger och caféer och andra verksamheter som serverar mat och dryck (HSLF-FS 2020:9).

För att en verksamhet ska få ha fortsatt öppet gäller det att följa föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten. Det allra viktigaste är att känna till att ni som företag har ansvar att se till att det inte blir trängsel i era lokaler eller på er uteservering. Gästerna ska kunna hålla lite mer än armslängds avstånd till varandra. Ni ska också se till att det inte uppstår trängsel i köer innanför eller utanför dörren till ert matställe. Läs mer i informationsbladet (pdf, 165.2 kB).

För Malmöbor som besöker restauranger, barer eller caféer är det nu viktigt att hålla avstånd och undvika trängsel. Om det är fullt i en restaurang är det bättre att du kommer tillbaka vid en annan tidpunkt, eller väljer ett annat favoritställe.

Kontroller av restauranger med fokus på uteserveringar

I samband med ordinarie livsmedelstillsyn informerar och för livsmedelsinspektörerna sedan i mitten av april dialog med livsmedelsföretag om hur de nya reglerna från Folkhälsomyndigheten efterlevs och följs. Livsmedelskontrollen ger också råd och delar ut vägledande informationsmaterial.

Malmö stads miljöförvaltning utför kontroller med anledning av covid-19 på uppdrag av smittskyddsläkaren i Region Skåne. Från och med den 17 april görs särskilda kontroller av miljöförvaltningens livsmedelsavdelning på restauranger med fokus på uteserveringar i Malmö. Inspektörerna informerar och för dialog och följer upp med en ny kontroll om det behövs.

Från den 23 april gör miljöförvaltningen utökade kontroller av restaurangerna i Malmö. Följer inte restaurangerna och caféerna Folkhälsomyndighetens föreskrift, gör miljöförvaltningen uppföljande kontroller och rapporterar till Smittskydd Skåne. Det är sedan smittskyddsläkaren som tar beslut om ett ställe som inte följer riktlinjerna måste stänga. Miljöförvaltningen kommer att fortsätta göra kontroller på flera restauranger i Malmö på olika tider på dygnet framöver. Resultatet av kontroller kring Valborgshelgen. (pdf, 180.7 kB)

Arbetsprocessen sker enligt överenskommelse med smittskyddsläkaren i Region Skåne. Miljöförvaltningens tillsynsavdelningar utreder klagomål från allmänheten och gör oanmälda kontroller på restauranger runt om i Malmö för att kontrollera att reglerna följs.

Malmö stads livsmedelskontroll har även tagit fram en rutin för hur de ska hantera ärenden där verksamheter inte följer de nya reglerna. Ett informationspaket riktat till restaurangbranschen har också tagits fram.

Nu hjälps vi åt

Nu behöver vi alla hjälpas åt att ta ansvar för att rädda liv, men också verksamheter. Genom att följa Folkhälsomyndighetens råd kan vi undvika smittspridning och samtidigt se till att restauranger och caféer i Malmö kan fortsätta att ha öppet, något som ligger i allas intresse. Så ta hand om varandra – och Malmös alla matserveringar.

Frågor och svar

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera

Folkhälsomyndighetens Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar med flera


Frågor och svar (Livsmedelsverket)


Informationsblad Nya regler för servering av mat och dryck (pdf, 165.2 kB) (Malmö stad och Smittskydd Skåne)


Informationsblad om handhygien och städning  (pdf, 115.9 kB)


Affisch God handhygien - att sätta upp i kök, i butik, i restaurang etcetera (Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen)


Affisch Så kan du undvika att smitta när du äter ute (pdf, 420.4 kB) - att sätta upp i restaurang, bar, café etcetera riktad till gäster (Malmö stad och Smittskydd Skåne)


Affisch Så kan du undvika att smitta när du är här (pdf, 417.5 kB) - att sätta upp i livsmedelsbutiker etcetera riktad till kunder (Malmö stad och Smittskydd Skåne)


Läs mer om vårt arbete med coronaviruset och covid-19