Praktisera i sommar!

Du som är född mellan 2001–2004 (16–19 år) och som är folkbokförd i Malmö, kan söka sommarpraktik hos Ung i sommar 2020. Under fyra veckors praktik får du arbetslivserfarenhet och tjänar samtidigt dina egna pengar.

Till dig som praktiserar 2020


Logga in på Mina sidor för att se information om din praktikplats, sök till Lediga platser eller hämta din Överenskommelse.

Information med anledning av coronaviruset och covid-19


På grund av corona och covid-19 finns det tyvärr risk för att utlottade praktikplatser kan ställas in med kort varsel. Om risken för coronasmitta påverkar arbetsmiljö eller handledning måste Malmö stad ställa in just den praktikplatsen.


Om praktikplatsen ställs in eller avbryts på grund av coronarelaterat skäl gäller följande:


 • Om du inte har påbörjat din praktik, och praktiken plötsligt avbryts, så betalas ingen ersättning ut!
 • Om du har påbörjat din praktik, och praktiken plötsligt avbryts, så betalas ersättning ut för de dagar som du har praktiserat.

Här kan du läsa det officiella meddelandet från Malmö stad gällande praktikplatser


Läs mer om Malmö stads arbete med coronaviruset och covid-19

Mina Sidor

Klicka på länken nedan för att logga in på Mina Sidor. Här kan du hämta din Överenskommelse och hitta viktig information i Praktikguiden.

Utbetalning

Normal väntetid för praktikersättningen är ca 4-8 veckor, räknat från det datum som din handledare rapporterat in dina timmar (förutsatt att din Överenskommelse inkommit till Ung i sommar).

Vilken ersättning du får per timme beror på vilket år du är född. Du hittar denna information på din Överenskommelse inne på Mina Sidor.

Din praktikersättning betalas ut via Swedbank. Om du har ett bankkonto ska du göra en kontokoppling:

  Om du är under 18 år går du istället till ett av Swedbanks kontor. Är du under 16 år behöver en vårdnadshavare följa med dig. Avtalsnumret för kontokopplingen är "0004". Tänk på att ha en giltig legitimation!

  Om du inte har möjlighet att öppna ett konto får du en utbetalningsavi i brevlådan. Det är mycket viktigt att både ditt för- och efternamn står på brevlådan! Det kan ta längre tid att få utbetalning med avi.

  Bilagor som du behöver lämna in

  Det finns viktiga papper som du som praktiserar måste lämna in. 

  Överenskommelse

  Skickas till Ung i sommar på Nobelvägen 66, innan praktiken påbörjas:

  • Överenskommelse om praktik (den kommer hem i brevlådan, när du blivit lottad till en plats. Du kan också hämta den själv inne på Mina Sidor.).

  Skatteintyg

  Skickas till HR-Service på Baltzarsgatan 4, innan praktiken påbörjas:

  Utdrag från belastningsregister

  Ska visas upp till din praktikplats innan praktiken påbörjas, om du ska praktisera med barn inom:

  Barn & Unga (Förskola)
  Förening & Fritid (Övrigt arbete med barn)

  • Klicka på den länk som stämmer in på din praktikplats
  • Skriv ut blanketten från polisens hemsida och posta den till:
   Polismyndigheten
   Box 757
   981 27 Kiruna

  OBS! Du måste kunna visa upp utdraget till din praktikplats på den första praktikdagen, innan praktiken får lov att påbörjas!

  Har du frågor? Läs mer här:

  Frågor och svar

  Arbetsmiljölagen

  Här kan du som praktiserar läsa mer om vilka regler och rättigheter som gäller för dig och din arbetsmiljö på din praktikplats:

  Så får barn och ungdomar arbeta

  Hur corona och covid-19 kan komma att påverka praktiken

  Inom Ung i sommar arbetar vi hårt för att så många ungdomar som möjligt ska få en praktikplats under sommaren 2020. Men på grund av Coronapandemin finns det tyvärr risk för att utlottade praktikplatser med kort varsel kan ställas in.

  Praktikplatsen är därför villkorad att faktiska förutsättningar föreligger för praktikens fullgörande. Om praktikplatsen ställs in/upphör på grund av Coronarelaterat skäl gäller följande:
  • Om praktikperioden inte påbörjats när beslutet delges praktikanten, utges ingen ersättning för utebliven praktikperiod.
  • Om praktikperioden påbörjats upphör praktikperioden när beslutet delges praktikanten.

  Det måste finnas goda förutsättningar till handledarskap och arbetsmiljö för den ungdom som utför sin praktik på Ung i sommar. Om risken för Coronasmitta gör att det inte går att tillgodose bra handledarskap och arbetsmiljö, måste Malmö stad ställa in just den praktikplatsen.

  Senast ändrad: 2020-07-10 07:44