Utveckla din svenska under praktiken

Språksommar är ett projekt inom Ung i sommar som riktas till språkintroduktionselever 16–19 år. I projektet kan du praktisera samtidigt som du utvecklar din svenska.

Ansökan

När ansökan öppnar skickas en anmälningslänk till din studie- och yrkesvägledare (SYV) på skolan. Där fyller du i dina uppgifter och önskemål om praktikområde. Platserna lottas ut bland de som har anmält sig. Antalet platser är begränsade och vi kan därför inte garantera att alla får en plats.

Att tänka på vid ansökan

Du måste vara folkbokförd i Malmö och gå på en Språkintroduktion för att kunna ansöka till Språksommar.

Ofullständigt personnummer

Om du inte har ett fullständigt personnummer, utan istället har ett TF-nummer, så måste du eller din studie- och yrkesvägledare kontakta oss. Då hjälper vi dig med din ansökan.

Du måste kunna visa att du har en giltig legitimation och den måste vara giltig under hela praktiken för att kunna få din praktikersättning utbetald.

Om du har ett AT-UND (undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd) eller ett Arbetstillstånd måste detta vara giltigt under hela praktiken. Du skickar in en kopia på ditt LMA-kort till Språksommar via post eller mail. På LMA-kortet ska det stå Arbetstillstånd eller AT-UND.

Tänk på att dagersättningen från Migrationsverket kan komma att påverkas av praktikersättningen.

Blanketter att lämna in när du fått en praktikplats

Bilagor som ska lämnas till Ung i sommar på Nobelvägen 66, innan praktiken påbörjas:

  • Överenskommelse om praktik (kommer hem i brevlådan när du blivit lottad till en plats).

Bilagor som ska lämnas till HR-Service på Baltzarsgatan 4, innan praktiken påbörjas:

Bilagor som ska visas upp till din praktikplats, innan praktiken påbörjas, (om du ska praktisera med barn inom Barn & Unga, Förening & Fritid):

  • Beställ ett utdrag från belastningsregistret på polisens hemsida. Du måste kunna visa upp utdraget till din praktikplats på den första praktikdagen, innan praktiken får lov att påbörjas!

Utbetalning

Din praktikersättning betalas ut via Swedbank. Du måste ha en giltig legitimation att kunna visa till banken. Om du har ett bankkonto ska du göra en kontokoppling:

Om du är under 18 år går du istället till ett av Swedbanks kontor. Är du under 16 år behöver en vårdnadshavare följa med dig. Avtalsnumret för kontokopplingen är "0004". Tänk på att ha en giltig legitimation!

Om du inte har ett konto får du en utbetalningsavi i brevlådan. Det är mycket viktigt att både ditt för- och efternamn står på brevlådan!

Har du frågor? Läs mer här:

Frågor och svar

Arbetsmiljölagen

Här kan du som praktiserar läsa mer om vilka regler och rättigheter som gäller för dig och din arbetsmiljö på din praktikplats:
Så får barn och ungdomar arbeta

Kontakt till Språksommar

Har du några funderingar kring Språksommar kan du höra av dig till
spraksommar.asf@malmo.se 

Senast ändrad: 2020-09-09 14:55