Utveckla din svenska under praktiken

Språksommar är ett projekt inom Ung i sommar som riktas till språkintroduktionselever 16–19 år. I projektet kan du praktisera samtidigt som du utvecklar din svenska.

Ansökan är öppen mellan 27 februari–23 mars

När ansökan öppnar skickas en anmälningslänk till din studie- och yrkesvägledare, där du fyller i dina uppgifter och önskemål om praktikområde. Platserna lottas ut bland de som har anmält sig. Antalet platser är begränsade och vi kan därför inte garantera att alla får en plats.

Att tänka på när ni ansöker

AT-UND (undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd) – Du ska vara folkbokförd i Malmö och ha ett giltigt AT-UND under praktiken.

Det här måste intygas genom att skicka in en kopia på sitt LMA-kort till Språksommar (alternativt Ung i sommar) via post eller mail. På LMA-kortet ska det stå Arbetstillstånd eller AT-UND. Tänk på att dagersättningen från Migrationsverket kan komma att påverkas av praktikersättningen.

TF-nummer – Har du ett fullständigt personnummer? Om inte, kontakta oss så registrerar vi ungdomen tillsammans och skapar ett tillfälligt personnummer.

Praktikperioderna för 2020:

Period 1: 15 juni – 10 juli

Period 2: 13 juli – 7 augusti

OBS! Tänk på om du till exempel ska gå i sommarskola, eller resa iväg när du väljer praktikperiod.

Bilagor att lämna in när du fått en praktikplats

Bilagor som ska lämnas till Ung i sommar på Nobelvägen 66, innan praktiken påbörjas:

  • Överenskommelse om praktik (kommer hem i brevlådan när du blivit lottad till en plats).

Bilagor som ska lämnas till HR-Service på Baltzarsgatan 4, innan praktiken påbörjas:

Bilagor som ska visas upp till din praktikplats, innan praktiken påbörjas, (om du ska praktisera med barn inom Barn & Unga, Förening & Fritid):

  • Beställ ett utdrag från belastningsregistret på polisens hemsida. Du måste kunna visa upp utdraget till din praktikplats på den första praktikdagen, innan praktiken får lov att påbörjas!

Utbetalning

Din praktikersättning betalas ut via Swedbank. Om du har ett bankkonto ska du göra en kontokoppling:

Om du är under 18 år går du istället till ett av Swedbanks kontor. Är du under 16 år behöver en vårdnadshavare följa med dig. Avtalsnumret för kontokopplingen är "0004". Tänk på att ha en giltig legitimation!

Om du inte har ett konto får du en utbetalningsavi i brevlådan. Det är mycket viktigt att både ditt för- och efternamn står på brevlådan!

Har du frågor? Läs mer här:

Frågor och svar

Arbetsmiljölagen

Här kan du som praktiserar läsa mer om vilka regler och rättigheter som gäller för dig och din arbetsmiljö på din praktikplats:
Så får barn och ungdomar arbeta

Kontakt till Språksommar

Har du några funderingar kring Språksommar kan du höra av dig till Emelie Öhrström 040-34 30 42, Sara Pedersen 040-34 24 49, eller skicka e-post till: spraksommar.asf@malmo.se 

Senast ändrad: 2020-05-25 14:09