$left
$middle

Tips på webbsidor och stödverksamheter

Här finns en lista på webbsidor och stödverksamheter dit du kan vända dig om du har frågor om sexuell hälsa.

Evonhuset

Evonhuset är en verksamhet i Malmö stad som vänder sig till personer som säljer, köper, byter eller konsumerar sexuella tjänster på olika sätt. De erbjuder råd och stödsamtal via mail, chatt, telefon och personliga möten. 

Centrum för sexuell hälsa (CFC)

På Centrum för sexuell hälsa undersöker, behandlar och följer man upp sexuellt överförbara infektioner. Du kan även få hjälpa med att testa dig, få rådgivning om säkrare sex och samtalsstöd för olika frågor om sexuella hälsa. Du kan

  • boka tid via hemsidan
  • ringa på telefon 040-33 17 47
  • besöka dem på Claesgatan 7, plan 3, Malmö.

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. På umo.se kan du få tag i din lokala ungdomsmottagning som du alltid kan vända dig till om du har frågor om din psykiska, fysiska eller sexuella hälsa.

Youmo

Youmo är en systerwebbplats med delar av UMO.se, men på flera språk. Här kan du läsa och se filmer om bland annat sex, hälsa och relationer.

1177 vårdsguiden

Här hittar du massa bra information om sjukdomar, hälsa och sjukvård.

Barn- och ungdomspsykiatri (BUP)

BUP tillhör sjukvården i Skåne vänder sig till dig som är under 18 år och även till föräldrar. De bedömer, behandlar och förebygger psykisk ohälsa. De har en telefonrådgivning som heter En väg in som är till för barn och unga med psykisk ohälsa.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU

RFSU är en ideell medlemsorganisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933. Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och vill verka för att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. RFSU arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning och arrangerar kurser, konferenser och deltar i debatter. Arbetet sker lokalt, nationellt och internationellt.

  • RFSU-klinikens barnmorskor svarar på frågor om könssjukdomar, preventivmedel och provsvar. Du når dem på 08-692 07 80.
  • Vill du tala om sexuella frågor och problem är du välkommen att ringa RFSU-klinikens psykoterapeuter på telefon 08-692 07 70.
  • Du kan chatta med RFSU på måndagar 19.00-20.00 och torsdagar 14.00–15.00.

RFSU Malmö

RFSU har en lokal avdelning i Malmö, som du når via telefon 040-30 57 00 eller en av mailadresserna malmo@rfsu.se, sexforalla@rfsu.se och upplysning.malmo@rfsu.se. Du kan också besöka RSFU Malmö på Södra Förstadsgatan 66, 214 20 Malmö. 

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter

Du som identifierar dig som hbtq+-person kan kontakta RFSL Rådgivningen Skåne, om vill du ha information, svar på någon fråga eller vill tala med en kurator.

  • Du når dem via mail på skane@rfsl.se eller samtal@rfsl.se.
  • Du kan ringa 040-611 99 51 eller till en samtalskurator på 040-611 99 50.
  • Sexperterna Chatt är en del av RFSL:s arbete med hälsa och hivprevention. Målgruppen är framför allt transpersoner och män som har sex med män. Du når Sexperterna chatt på mail sexperterna@rfsl.se och via deras sociala medier.

Newcomers RFSL

Newcomers RFSL är en mötesplats för asylsökande och nyanlända hbtq+ personer i Skåne. Det betyder personer som inte är från Sverige och som vill träffa queera människor på en stödjande mötesplats. Gruppen har som huvudsyfte att hjälpa asylsökande hbtq+- personer att försvara sina rättigheter och behov samt att vara en trygg, stödjande och trevlig mötesplats. Kontakta Newcomers RSFL på mail newcomers@malmo.rfsl.se.

HaBiTatQ

Drivs av RFSL och är till för dig som är homo, bi, trans, queer eller nyfiken och är mellan 13 och 19 år. Dit kan du gå varje måndag och torsdag mellan kl. 17.00–20.00 på Stora Nygatan 18 i Malmö. HaBiTatQ finns på Facebook, Instagram eller mejl habitatq@rfsl.se.

BRIS

Barnens rätt i samhället är för barn upp till 18 år. Här kan du prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du når BRIS på telefon 116 111, mejl och chatt.

Kvinnojouren Öresund och Ungdomsjouren Öresund

Kvinnojouren Öresund och Ungdomsjouren Öresund är en kombinerad kvinno- och ungdomsjour i Malmö inriktad på våldsutsatta kvinnor och ungdomar. De fokuserar på våld i nära relationer och våld i ungas parrelationer.

Söker du stöd når du dem på telefon 040-12 55 86 (måndag, tisdag, onsdag och fredag 9.00–16.00) eller e-post info@kvinnojourenoresund.se

Du kan också chatta med dem måndag–onsdag 9.00–12.00 samt onsdag 18.00–20.30.

Normbanken

Normbankens metodmaterial är till för dig som är pedagog eller på annat sätt möter unga och som vill hålla en normkritisk sexualundervisning. Materialet handlar om sex och kärlek men också om relationer, normer, jämställdhet och hbtq.

Kontakta oss

Sexuell hälsa

sv