Sommar utan skräp

Under sommaren är vi fler som är utomhus för att äta, dricka och ha trevligt. På stränder, i parker, på torgen och längs med kanalen. De flesta av oss slänger sitt skräp i papperskorgarna, men inte alla. Med mer information vill vi få fler att tänka på vad de gör med sitt skräp.

De flesta slänger sitt skräp i papperskorgen

Enligt en rapport från Håll Sverige Rent, läs rapporten här,  säger nio av tio att de inte kan tänka sig att lämna skräp på marken eller slänga skräp någon annanstans än i papperskorgen. Om vi ser någon annan skräpa ner, om platsen redan är nedskräpad, ökar sannolikheten för att vi själva skräpar ner. Därför är det extra viktigt att det är rent och fint där många människor är.

Sommar utan skräp 2018

Förra årets insats, En sommar utan skräp, fungerade bra. Personalen som var ute upplevde att det var renare på de platser där vi hade aktiviteten. Kampanjen synliggjorde problemet med nedskärpning och utgick från hur, var och när vi äter mat ute under sommarhalvåret. I år tar vi upp informationsinsatsen igen, men den här gången på fler platser. Se filmen om kampanjen här.

Här möts du av informationen

Vår information om nedskräpning kan du se från mitten av maj till slutet av augusti. Vi har valt ut platser där vi vet att många samlas och tar med sig mat och dryck, såsom:

  • Södertull
  • Lördagsplan
  • Sundspromenaden (Västra hamnen)
  • Värnhemstorget
  • Utanför station Triangeln
  • Ribersborg
  • Hyllie Stationstorg
  • Möllevångstorget
  • Pildammsparken

Informationen syns på 220 olika papperskorgar, i anslutning till platserna ovan. Budskapen kan du också se på affischtavlor, på personalens gula västar och på el-fordon.

Ett finare och renare Malmö

Förutom det dagliga arbete vi gör kring renhållning i Malmö, har vi gjort undersökningar som visar att Malmöbor uppskattar vårt arbete med renhållningskampanjer. Vi vet att det sällan fungerar med förmaningar och pekpinnar för att få fler att tänka på nedskräpning, istället vill vi uppmuntra alla till att göra rätt.

Fimpar - kommunikationsaktivitet

Fimparna står idag för cirka 70 procent av alla nedskräpning. Varje år beräknas cirka 1 miljard fimpar hamna på Sveriges gator och torg. Cigaretter innehåller tusentals kemikalier och plaster. En mindre del av dessa ämnen fastnar i filtret och hamnar så småningom ute i miljön. Nu pågår en kommunikationsaktivitet för att minska antalet fimpar i stadsmiljön. Läs om kampanjen Fimpar är plast.

Har du frågor och funderingar kring hur vi jobbar med kommunikation och renhållning är du välkommen att höra av dig till oss.

 

Senast ändrad: 2018-08-17 15:17