Artikelarkiv - Vårt Malmö

Här publicerar vi utvalda artiklar ur papperstidningen Vårt Malmö.
Nedan på denna sida kan du även hitta äldre artiklar.

 • 2020-07-02

  "Kulturen här är unik"

  23-åringen har nyligen fått Malmö stads idrottspris för sina dubbla världsmästerskap i skateboard. Nästa år är det tänkt att Oski ska representera Sverige när skateboard gör sin debut som OS-gren i Tokyo.

 • 2020-06-02

  Mer hjälp mot utsatthet i nära relationer

  Våld och utsatthet i nära relationer ökar i kristider. En redan kringskuren vardag blir ännu mer begränsad och det kan bli svårare än vanligt att söka hjälp. Men den finns att få. Nu underlättas vägarna till hjälp och stöd.

 • 2020-04-29

  Nyheter om corona på arabiska

  Nyhetstjänsten Aktarr förmedlar svenska nyheter på arabiska. Sedan coronavirusets utbrott har Malmöbaserade Aktarr blivit en viktig plattform för spridning av samhällsinformation till hela landets arabisktalande befolkning.

 • 2020-03-26

  Rekommendationer i coronatider

  Coronaviruset och sjukdomen covid-19 är mitt ibland oss och påverkar det mesta just nu. Malmö stad utgår från ansvariga myndigheters bedömningar och rekommendationer.

 • 2020-03-09

  Spännande sagotant

  Rosengårdsbiblioteket har bjudit in polisen Glen Sjögren för att läsa för barn mellan 4–7 år. Barnen får lära sig om hur livet är som polis, men framför allt att polisen är deras vän.

 • 2020-01-30

  Området där trenden har vänt

  För fem år sedan bildades en ideell förening. Med fastighetsägarna i spetsen samlade medlemmarna sina krafter. Målet var att lyfta allt det positiva som alltid har funnits i området. Nu har brottsligheten minskat och modellen prisats internationellt. Bykänsla och goda grannar – så beskriver de boende sitt område i dag. Följ med till Seved/Sofielund.

 • 2020-01-13

  Stort internationellt intresse för Sege Park

  Det gamla Östra sjukhusområdet i Malmö förvandlas just nu till ett nytt bostadsområde. Sege Park ska bli en grön stadsdel, präglad av social hållbarhet och delningsekonomi. Planerna formas till stor del i en dialog mellan Malmö stad och 13 olika byggherrar. Här ska Malmö få närmare 1000 nya bostäder.

 • 2019-11-28

  ”Det är viktigt att vi står enade”

  Polisen har utlyst ”särskild nationell händelse” efter skotten i Möllevången i november. Per-Erik Ebbeståhl är ledningsstrateg i stadsdirektörens stab och det är hans uppgift att bland annat se till att samverkan mellan kommunen och polisen fungerar.

 • 2019-10-30

  Matstadens matglada medborgare

  Matstaden Malmö har ett rykte att vara stolt över. Men fanan kan hållas ännu högre och det görs bäst om alla hjälps åt – både den enskilda Malmöbon, stadens privata mataktörer och offentliga förvaltningar. Projektet Food Malmö har det breda perspektivet för en hållbar matstad.

 • 2019-09-25

  Stjärnglans på arabisk filmfestival

  47 filmer på fem dagar – Malmö arab film festival (MAFF) är den största arabiska filmfestivalen utanför de arabisktalande länderna. Den 4 oktober rullas röda mattan ut framför rådhuset för att ta emot filmstjärnor och regissörer till ljudet av smattrande kameror.

 • 2019-08-30

  Spelstaden laddar för Malmö Game Week

  Den svenska spelbranschen har gått från att vara ett nördigt underhållningsfenomen till att bli landets största kulturexport genom tiderna. Spelindustrin omsätter flera miljarder varje år och några av de största spelutvecklarna har valt Malmö som sin hemvist. Nu är det dags för stadens största spelevenemang hittills. Och hela världen tittar på.

 • 2019-06-26

  Upplysande idéfestival för alla Malmöbor

  Deltagare från hela världen kommer till Malmö i augusti när Media Evolution arrangerar sin årliga konferens och festival. The Conference är för de yrkesverksamma, och The Festival är för alla som är nyfikna på den digitala utvecklingen och hur vi påverkas av den.

 • 2019-05-29

  ”Det kommer att bli en folkfest igen”

  Hon har vunnit tre raka allsvenskan-titlar och tagit sig till tre kvartsfinaler i Champions League. Nu gör FC Rosengårds målvakt Zecira Mušovic, 23, sitt första mästerskap i de blågula färgerna under fotbolls-VM i Frankrike. Och i direktsändning inför hemmapubliken i folkets park. Hela fotbollsfesten visas på storbildsskärm i juni–juli.

 • 2019-05-02

  Taggat och laddat inför EU-valet

  Mellan 8–26 maj går det att rösta till EU-valet. På den dagliga verksamheten Redaktionen i Kirseberg har man varit igång sedan i februari med planering av valverkstäder: träffar där Malmöpolitiker ska svara på aktuella EU-frågor så att alla förstår.

 • 2019-03-27

  Smart karta för klimatsmarta

  Att inte alltid köpa nytt vid behov är både ekonomiskt och miljövänligt. Nu lanseras ”Smarta kartan”, en samlingsplats för olika lokala gratis-, låne- och delningstjänster som ska göra det lättare för Malmöborna att leva både billigare och lite mer hållbart.

 • 2019-03-05

  Digital bildskatt öppen för alla

  Skriv in ”bildarkivet.malmo.se” i din webbläsare och en hel värld öppnar sig. Nej, flera världar, många världar, många tider, många Malmö och massor av människor, platser och händelser. Du har kommit till Malmö stadsarkivs digitala bildarkiv, med mer än 70 000 digitaliserade foton från svunna tiders Malmö.

 • 2019-01-30

  Ett hem för hela Malmö

  Nyckeln till Malmös framtid är social hållbarhet – att arbeta för allas lika värde och möjlighet att växa. Och där behöver alla hjälpas åt tillsammans. Föreningslivet är redan en stor medspelare. Fär 15 år sedan startade basketlaget Malbas sin sociala satsning Helamalmö. Sedan i höstas driver idrotts- och ungdomsföreningen en mötesplats för barn och ungdomar på Nydalatorget.

 • 2018-12-28

  Växtkraft

  Malmö växer, det har nog inte undgått någon. Det formligen bubblar i Sveriges tredje största stad och enligt prognoserna fortsätter vi att bli fler. Om tio år beräknas det finnas 50 000 nya Malmöbor. År 2050 kommer en halv miljon människor att bo och leva i Malmö. Frågan är hur det ska gå till?

 • 2018-11-29

  En ljusspridare som gör skillnad

  Årets lucia sprider värme och ljus omkring sig. Men inte bara i december när kyla och mörker sänker sig över stad och land, utan varje dag, året om – till utsatta barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt. Malmö lucia 2018 heter Natalia Bosak och driver hjälporganisationen DiM: Donationer i Malmö.

 • 2018-10-24

  Goda råd visar vägen ut ur skuldfällan

  Sms-lån, spelskulder eller dålig koll på hushållskassan – orsakerna till att man hamnar i en ekonomisk skuldsituation är många, oavsett om man är välavlönad eller arbetslös. Budget- och skuldrådgivningen hjälper Malmöbor att få ordning på ekonomin.

 • 2018-09-26

  Byggboom i grundskolan –
  rustar för rekordstor elevökning

  Antalet elever i Malmö stads kommunala grundskolor har ökat kraftigt de senaste åren och ökningen beräknas fortsätta. Det kräver både nya skolor och mer plats i de befintliga. Under de kommande åren väntas Malmö få två till tre nya grundskolor varje år.

 • 2018-08-30

  Femtio år för familjens bästa

  För en del Malmöbor klingar namnet Enebacken bekant. Inbäddat i grönska och nästan helt dolt mellan villor och kontorskomplex ligger platsen som har barnens bästa för ögonen. I höst fyller det forna barnhemmet Enebacken 50 år. I dag ligger fokus på att hjälpa hela familjen.

 • 2018-06-27

  Frivilligheten som ger tillbaka

  Investering: Tid och engagemang i vardagen. Ersättning: Mångdubbelt tillbaka i form av glädje, erfarenhet och vänskap. I stort och smått pågår frivilliga insatser som gör Malmö lite varmare och gladare. Det finns många sätt att engagera sig i vardagen – möt några Malmöbor som gör just det, och låt dig bli inspirerad.

 • 2018-05-23

  Den mullrande folkfesten

  Att upplåta mark för dragracing i Malmö hamn har varit ett lyckokast. Det har satt stopp för den illegala streetracingen och dessutom blivit en turistattraktion som Europas snabbaste bana. Nu funderar Malmö stad på en detaljplaneändring som ska säkra verksamheten i ytterligare några år.

 • 2018-04-25

  ”Vi vill vara som MFF fast för klassisk musik”

  Flytten till Malmö Live har inneburit ett konstnärligt lyft för Malmö symfoniorkester. Akustiken i den nya konsertsalen prisas av såväl MSO:s musiker som av gästande artister och i juni åker den pånyttfödda orkestern på en prestigefylld Europaturné. Samtidigt satsar Malmö live konserthus på att vara en mötesplats med massor av gratisaktiviteter.

 • 2018-03-28

  Tillsammans mot skyfallet

  Vatten. Riktigt mycket vatten. Enskilda kan drabbas hårt om det vill sig illa. Och det ville det den 31 augusti 2014, när Malmö på några timmar fick över 100 millimeter regn. Men det finns hjälp att få – och sätt att förebygga.

 • 2018-02-21

  Den storslagna gråskalan

  Sex månader innan valet har föreställningen ”Vinnaren tar allt” premiär på Malmö stadsteater. Nina Persson och Gudrun Hauksdottir är initiativtagare till Medborgarbandet, en rörelse som med hjälp av musik, dans, akrobatik och sociala medier vill få igång samtal om demokrati och samhällsengagemang.

 • 2018-01-24

  Nattens väktare – i livets tjänst

  När du sover fortsätter Malmö att vara vaken. I en ny artikelserie följer vi med ut i natten – som är långt ifrån öde och tom. Först ut är stadens mobila sjuksköterskor.

 • 2017-12-27

  Malmö frossar i film

  Ett värdigt avslut. Både för serien och Saga. Det var vad många i publiken hoppades på inför den fjärde och sista säsongen av ”Bron”. Ett värdigt avslut ville också Malmö stad få till när man bjussade invånarna på en exklusiv galapremiär på Malmö arena. 2 500 fans nappade – vi andra får ge oss till tåls till tv-premiären på nyårsdagen.

 • 2017-11-22

  Medborgarna visade vägen

  De tog chansen att lösa trafiksituationen hemma på Möllevången. Ett år efter att Dialog Möllan-samverkan mellan boende, näringsidkare, kommun och lokalpolis drog igång, har engagemanget gett resultat.

 • 2017-10-24 Höstlovet börjar den 30 oktober. Samtidigt invigs Kampen, Malmös nya center för urban sport och kultur, i Annelund. Förutom till exempel parkour kan besökarna låna fritidsutrustning i Fritidsbanken.

  Höstlovskul för alla åldrar

  Höstlovet står för dörren, ett gyllene tillfälle att prova på nya saker och kanske hitta ett nytt fritidsintresse.  Tillsammans med föreningslivet erbjuder Malmö stad en mängd gratis aktiviteter, allt från actionfylld parkour till lugna pysselstunder.

 • 2017-09-27

  640 historier om flykt

  Miljoner flyktingar tog sig över Medelhavet 2015. Miljoner röster som nu befinner sig i Europa. Miljoner röster som sällan hörs. Nu får 640 av dem en röst i projektet ”A Million Stories”. Fyra europeiska bibliotek, varav Malmö stadsbibliotek är ett, dokumenterar tillsammans lika många livsöden och drömmar i ett EU-finansierat berättarprojekt.

 • 2017-08-24

  Unga ger vuxna aha-upplevelser

  När de flesta andra tidningar lider av sommartorka lyser flitens lampa inne på Media Evolution City i Dockan. I ett av mötesrummen sitter en för sommaren ihopsatt redaktion med 13–15-åringar som producerar artiklar, krönikor och reportage om vad det innebär att vara ung i Malmö. 
  – Alla vi pratar med säger att det här måste vara det bästa sommarjobbet, säger Diar Rekani, 14.


 • 2017-06-26

  Här är teamet som tar hand om ditt skräp

  Malmö satsar på en sommar utan skräp. Kampanjen kommer att lysa upp staden under juni, juli och augusti och många lär komma i kontakt med det nyinrättade take away-teamet. 

 • 2017-03-30

  Lilla vardag tar upp kampen om Malmöbilden

  Malmö – en stad präglad av våld, segregation och otrygghet. 
  Eller: Malmö – en stad som blomstrar tack vare sina olikheter och med mängder av små guldkorn i stort och smått. 
  Vem äger egentligen historien om Malmö – media eller de som bor och vistas här? Clara Sundelius och Zandra Andersson ger med ett Instagram-konto* och tillhörande poddar** sin högst personliga bild av staden de älskar. 


 • 2017-03-30

  Ett annat Malmö

  Under sju årtionden har fotografen Torbjörn Mohlin plåtat Malmö. Som ung kille på strövtåg i sin hemstad. Som yrkesman med otaliga uppdrag för reklam- och annonsbyråer. Genom kameralinsen har han fångat ett Malmö som förändrats mycket, men som också är sig alldeles likt. Följ med på en tidsresa i en serie ögonblick.

 • 2017-02-22

  Goda nyheter i  Folkets park

  En heltäckande gråskala färgar Folkets park för dagen. Det är februari och ännu har inte vintern visat sig med mer än enstaka snöflingor. Men fortare än vi tror kommer vår och sommar och arbetet pågår för fullt med att rusta världens äldsta folkpark för gäster i alla åldrar. Välkommen till ett orientaliskt torg i vår! Testa spännande mat, spela boule eller åk skateboard.

 • 2017-01-25

  De vandrar för trygghet

  Trygghet. Ett litet ord med stor betydelse, speciellt kvällen efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid. Samtidigt som en hel stad sörjer ett barn, samlas en nystartad grupp kvällsvandrare och visar att Rosengård tillhör de goda krafterna.

 • 2016-12-23

  Arkivet vill ha dina minnen

  Krig och konflikter har i alla tider tvingat människor på flykt. Under förra hösten kulminerade flyktingmottagandet i Malmö och nu samlar Stads­arkivet in röster för att dokumentera händelsen.

 • 2016-11-24

  Tio ny överfarter gör
  cyklisterna säkrare i trafiken

  I Malmö finns i dag tio så kallade cykelöverfarter, där bilister måste lämna företräde, och fler är på gång. Vårt Malmö reder ut vad som gäller både vid dessa korsningar och vid så kallade cykelpassager.

 • 2016-11-22

  Katrinetorp – en dold pärla

  Sommarsol och spirande grönska i all ära, men ett Katrinetorp i vackraste höstskrud, ton i ton med den pampiga herrgårdsbyggnaden, är väl värt ett besök.

 • 2016-10-25

  Ida har hittat rätt i jobbdjungeln

  Ett jobb i förskolan är ett framtidsyrke, både på kort och lång sikt*. Idag är personalbristen stor och därför satsar förskoleförvaltningen tillsammans med arbetsförmedlingen och gymnasieförvaltningen på att locka fler unga till ett yrkesliv i förskolans värld.

 • 2016-09-28

  Krav på ansvar blev vinst för alla

  Genom att ställa krav på socialt ansvarstagande vid upphandling bidrar MKB Fastighets AB tillsammans med sina leverantörer till att fler arbetslösa ungdomar kan komma in på arbetsmarknaden.

 • 2016-09-28

  Viktigt samtala om det fria ordet

  Friheten att uttrycka sig är ett samtal om yttrandefrihet mellan tre av Sveriges fristadsförfattare på stads­biblioteket den 19 oktober.
  En av dem Malmös egen, Jude Dibia, vars första roman, Att gå med sina skuggor, just har kommit ut i svensk översättning.


 • 2016-08-25

  Hedersteam ska nå utsatta unga

  Många unga lever med hedersrelaterade begränsningar i sin vardag. ”Vi vet att de här ungdomarna finns i Malmö, men vi möter dem inte tillräckligt ofta”, förklarar Emma Josefsson, en av dem som nu tagit initiativet till en mobil stödverksamhet – Resursteam Heder.

 • 2016-08-25

  Här blir barnens idéer verklighet

  Barn ska få ta plats, ses för dem de är och göra avtryck.
  Och det har de gjort och kommer att göra, på stadsbibliotekets nya avdelning för barn upp till åtta år.
  Än så länge går det bara att få en skymt av den blivande Bokskogen bakom en liten glasdörr, men den 3 september öppnar Kanini – ett eldorado av upplevelser för Malmös yngsta.


 • 2016-08-22

  Trafikantvecka gör gatan bilfri

  Friisgatan blir i september skådeplats för något som mycket väl kan bli framtidens gatuliv i Malmö. Under European Mobility Week blir gatan i stort sett bilfri för att i stället lämna plats åt fotgängare, cyklister, aktiviteter och folkliv.

 • 2016-06-28

  Succé på två hjul

  Många har nog lagt märke till de orange och vita cyklarna som börjat rulla i staden – Malmös nya hyrcyklar.
  Vårt Malmö har tagit tempen på några hyrcyklister.


 • 2016-05-25

  ”Just nu gör vi ett pilotförsök
  med nio lärare från Syrien”

  Med öron mot marken, öppna sinnen och stora idéer på små lappar, ska den nyinrättade kompetensförsörjningsenheten lösa en av grundskolans största utmaningar: att hitta lärare och andra yrkesgrupper för framtidens skola. Till 2020 behövs det ytterligare 2000 personer i skolan, mestadels lärare.

 • 2016-05-25

  Bara barnens bästa
  är tillräckligt bra

  Det är de yngsta medborgarnas bästa som Andreas Norbrant har på näthinnan i sitt dagliga arbete. Som förskoledirektör i Malmö vill han tillsammans med sina 5 000 medarbetare ge barnen en plats för livslångt lärande, trygghet och glädje.
     Men, liksom direktörskollegorna i grundskolan och gymnasiet,
  tampas han med utmaningar längs vägen mot de högt ställda målen.


 • 2016-05-25

  Rustad folkpark redo för sommar

  Efter månader av ombyggnationer står Folkets park redo att möta sommarsäsongen. I år är parken dessutom full av nya spännande aktiviteter, allt från en toppmodern lekplats till stadsodling och boule.

 • 2016-04-28

  Rättvist utbud i butikshyllorna

  Malmö firar 10 år som Fairtrade city, och mycket har hunnit hända. Idag är rättvisa produkter så vanliga på butikshyllorna att det är löjligt enkelt för konsumenterna att göra skillnad.

 • 2016-04-28 Stora och små, rutinerade och nybörjare. Alla har möjlighet att prova på roller derby när Malmö Royal roller derby bjuder in till prova på-dagar. Genom satsningen Spontan i stan erbjuder Malmö stad ett smörgåsbord av gratis föreningsaktiviteter. Klasskompisarna Selma Albattat, Lorena Xhafa och Siri Klingborg gillar fart och fläkt och passar på att prova hjulen.

  Spontanidrott lockar unga tjejer

  ”Hit me hard”, sjunger artisten ur högtalarna på Malmö tennishall. I hallen samsas rutinerade roller derby-åkare med lätt stapplande nybörjare – alla med skyddsutrustning från topp till tå. För det är en tuff sport på rullskridskor som står på programmet den här eftermiddagen. Under hela våren serveras ett smörgåsbord av gratis fritidsaktiviteter i Malmö, fartfyllda roller derby är en av dem.

 • 2016-03-30

  Välkända ansikten gör förskolebarnen tryggare

  Kända ansikten är nyckeln till en trygg och fungerande verksamhet i förskolan. Genom ett bemanningsteam med fast personal som ersätter vid frånvaro blir det bättre både för barnen och personalen.
  – Det gör stor skillnad att det kommer välbekanta personer till barngruppen. Dessutom är de erfarna och kan gå direkt in i arbetet, säger förskolechefen Åsa Olofsson.


 • 2016-03-30

  Direktör med snårigt uppdrag

  I förra numret av Vårt Malmö tittade vi närmare på grundskolans utmaningar. Men även gymnasieskolan och SFI-utbildningarna har en tuff puckel att ta sig an. ”Vi ska klara att växa i en kostym som ständigt förändras”, säger Eva Ahlgren, förvaltningsdirektör.

 • 2016-03-24

  ”Jag har byggt allt detta själv”

  Med en enorm envishet, ett brinnande hjärta och ett skarpt affärssinne har Bella Malekian skapat en succé i en värld där normerna säger att hon inte borde ha lyckats.

 • 2016-02-24

  Good Malmö skapar vägar till jobb

  Köerna ringlade sig långa till arbetsgivarna när Good Malmö arrangerade årets första rekryteringsträff. Redan en timme före öppning hade unga arbetslösa vuxna väntat tålmodigt utanför dörrarna.
  – Vi hade underskattat trafiken på vår hemsida och trodde inte att så många skulle dyka upp, säger projektchefen Åsa Kalée.


 • 2016-02-24

  Han ska fixa skolans framtid

  Grundskoledirektör Anders Malmquist har en tuff uppgift. I takt med att Malmös befolkning ökar måste skolorna bli fler – bara i år behövs platser till 3 000 elever.
  – Nu gäller det att tänka utanför boxen, säger han.


 • 2016-02-23

  Så ska staden växa ut mot havet

  Snart är det dags för ännu ett gammalt industriområde i Malmö att bli till en grön och attraktiv stadsdel: Nyhamnen.
  – Den stora utmaningen blir att få bort stämpeln ”baksidan av Centralen”, säger Lars Böhme, stadsbyggnadskontoret.


 • 2016-01-28

  Bjud på kreativ kultur… så kan du få pengar för att förverkliga din idé

  De hade en kreativ idé och ville genomföra ett kulturprojekt. Genom stipendiet Kulturexpressen kunde konstkollektivet Hålet bjuda Malmö på en föreställning om att ta plats.

 • 2016-01-28

  Här öppnas dörren till nya möjligheter

  Funderar du kring olika utbildningar eller vill byta bana i yrkeslivet? Då kanske Vägledningscentrum vid Triangeln kan hjälpa dig på rätt spår.
  – Vi hjälper människor att se sina möjligheter och hitta nya vägar. Vi arbetar genom att ställa frågor och fungera som ett bollplank utan att berätta för någon vad de ska bli, säger studie- och yrkesväg­ledare Charlotte Fundahn.


 • 2016-01-25

  Våra viktiga volontärer

  I höstas, när antalet flyktingar som kom till Malmö kunde räknas i tusental, sattes både Malmö stads organisation och civilsamhället på prov. På Malmö C samlades volontärer, både enskilda personer med ett driv att hjälpa och etablerade organisationer. Möt några av personerna som inte tvekade inför att göra skillnad – och som fått betalt i minnen, nya vänner och erfarenheter för livet.

 • 2016-01-15

  Hennes hem är deras hem

  I förra Vårt Malmö berättade vi om ensamma flyktingbarns första anhalt – transitboendet. Nu får du möta Dorkhany Gheljai som valt att öppna sitt hem för två nya familjemedlemmar.

 • 2015-12-28

  Skuggan ska göra rektorn bättre

  En rektor som skuggar en annan rektor. 170 skolledare som skuggar varandra. Nej, det är inte en skruvad deckare i skolmiljö, utan ett sätt för personalen i Malmös skolor att bli bättre i sitt jobb – genom att få en inblick i sina kollegors vardag.

 • 2015-12-28

  Istid med nytt tänk

  Malmö Redhawks har länge varit symbolen för ishockey i södra Skåne. Men verksamheten har bara fokuserat på killar och mäns villkor. Nu gör klubben sin största – och mest långsiktiga – satsning någonsin på tjejhockey. ”Tjejer gillar hockey lika mycket som killar. Och det måste vi ta vara på”, säger klubbchefen Jens Hemström.

 • 2015-12-28

  Bokregn över stans förskolebarn

  Alla förskolebarn i Malmö ska ha tillgång till bra litteratur. Därför får samtliga förskolor särskilt utvalda bokpaket. Målet är att främja barnens språkutveckling och förståelse för omvärlden.

 • 2015-12-21

  Otto gör livet lite mindre ensamt

  Diskussioner om adverbial och hjälpverb blandas med skratt och afghanska sånger till akustisk gitarr. Det är som det brukar på Mötesplats Otto – en livsnerv för många av Malmös ensam-kommande barn och ungdomar. Här finns den praktiska hjälpen, liksom vänskap och värme.

 • 2015-11-25

  Trelleborgsbanan gör
  livet lättare – i Malmö

  I Trelleborg är förväntningarna stora på Pågatågen, som börjar rulla till och från Malmö den 12 december. Men Trelleborgsbanan har också stor betydelse för Malmöborna – och inte enbart för dem som pendlar till Trelleborg.

 • 2015-11-25

  En gränslös tur på cykel

  I det senaste tillskottet på Malmö stads trygghetshotell förenas ny teknik med äldre människors behov av hälsosam stimulans.  
  – Där ser jag OS-byn i München. Fantastiskt! Min dotter bor i München, säger hotellgästen Svea Burnell när hon trampar på upplevelsecykeln.


 • 2015-11-24

  De hjälper barnen till en bra start

  För många är Malmö stads nya bemanningsenhet möjligheten till
  ett nytt jobb, kanske till och med ett första steg in på arbetsmarknaden. Möt Mansura, David och Cecilia – tre Malmöbor som med brinnande engagemang hjälper de ensamkommande barnen till en bra start i Sverige.


 • 2015-10-27

  Från äppelplock till mustning

  I en äppelodling precis utanför Malmö plockar 70 entusiastiska skolbarn äpplen. För de flesta är det första gången de ser frukten växa på träd. Nu ska de följa den ända till den blir must.
  – Vi vill få barnen att förstå var maten kommer från och skapa ett intresse, säger trädgårdsmästaren Jenny Nilsson, som driver odlingen i Husie tillsammans med sin man.  


 • 2015-10-27

  Hårt tryck på Malmös skolor

  Den pågående flyktingsituationen har stor inverkan på Malmös skolor. I mitten av oktober hade det kommit 870 grundskolebarn att jämföra med 670 under hela 2014.
  Samtidigt har Malmö stad lång erfarenhet av att ta emot många nyanlända elever på en gång.


 • 2015-10-27

  Tuff utmaning att inte förstå

  Ingrid Nilsson och Sofia Svensson är förstelärare på Örtagårdsskolan och undervisar två introduktionsklasser med svenska som andraspråk – en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp.
  – Just nu känns arbetet med nyanlända som att jobba i medvind. Barnen och deras kunskaper ses som resurser, säger Sofia Svensson.


 • 2015-10-27

  Här är flykten slut

  Strömmen av flyktingar hade ingen kunnat förutspå. Efter en mer eller mindre kaosartad period på Centralstationen har Malmö stad nu byggt en ankomstcentral på Posthusplatsen, ett stenkast bort.
  ”Det är en jätteutmaning”, säger Jonas Hult som samordnar insatsen


 • 2015-09-23

  Matteläraren räknade ut boken

  Med facit i hand var beslutet helt rätt. Vårterminens avgångsnior hade ett högre betygssnitt än resten av Malmö.
  – Man måste vara lite kreativ om man vill få resultat, säger läraren Katarina Fornell.


 • 2015-09-23

  Så rustas Malmö mot skyfall

  En augustihelg förra sommaren lamslogs Malmö av ett kraftigt regn. Vägar spärrades av när stora delar av staden översvämmades och så här drygt ett år senare har flera evakuerade familjer fortfarande inte kunnat återvända till sina hem.
  Det senaste året har Malmö stad och VA SYD tillsammans jobbat hårt för det inte ska kunna hända igen, bland annat genom att skapa en skyfallsplan.


 • 2015-09-23

  ”Det räcker med kött till
  middag en gång i veckan”

  Sveriges första helt tillsatsfria butik finns i Malmö – i en källarlokal vid Triangeln. Här hos Ola & ko säljer man allt från jordnötssmör till korvar och charkuterier från lokala producenter.
  Men affärsidén är lite motsägelsefull.
  – Vi anser att man ska äta mindre kött – men om väljer att äta kött så ska man äta bra kött, säger innehavaren Petra Jarl.


 • 2015-09-22

  Fiktiv värld drar hit turisterna

  Malmö vill etablera sig som filmstad och ett sätt att locka folk till stan är att satsa på fiktionsturism. Utställningar, ”Bron”-turer, festivaler och nya bransch­event är bara en del av den senaste tidens utveckling.
  – Det händer otroligt mycket, säger Ann Körling som sedan en tid tillbaka är Malmö stads filmutvecklare.


 • 2015-08-26

  Efterlängtad premiär för orkestern

  Sista helgen i augusti är det stor premiärhelg för det nya konserthuset på Malmö ­Live – och efterlängtad öppningskonsert för Malmö symfoniorkester i den omskrivna nya konsertsalen.
  – Det kommer att bli alldeles fantastiskt, säger orkesterchefen Björn Lovén.


 • 2015-08-26

  Lindängemodellen blir förebild

  Nästan en miljard kronor om året lägger Malmö stad på det som i folkmun fortfarande kallas socialbidrag. En siffra som man jobbar hårt på att minska. Lindängen är exemplet som ska ge svaren på frågan hur.

 • 2015-08-26

  Här får människan plats att växa

  Någonting har hänt i Lindängen. Här har man satsat på att testa och utveckla nya sätt att koppla samman människor och möjligheter – med framgång.

 • 2015-08-26

  Kan du cykla fint?

  I fyrtio år har Leif Jönsson haft stor inverkan på planeringen av Malmös cykelstråk. Som trafikplanerare på gatukontoret har han ritat, skissat och haft synpunkter på det mesta. Idag är han pensionerad men aktiv i Cykelfrämjandet, så Vårt Malmö bestämde träff och tog en tur runt stans alla klurigheter.

 • 2015-06-25

  Vi vill bidra till barnens vardag

  Patrik Mc Glinn och Oskar Granberg är två blivande förskollärare som just slutfört sin examensrapport Könade förväntningar där de undersöker orsakerna till den låga representationen av män i förskolan. Här berättar de om sin syn på förskolan som framtida arbetsplats.

 • 2015-06-25

  Hylliebadet redo för plask och sim

  Färgglatt, ljust, fräscht och familjevänligt. Det nya Hylliebadet är klart och invigs i mitten av augusti. Vårt Malmö har varit där under ett provbad.

 • 2015-06-25

  ”Det går att göra karriär i   förskolan’’

  Trots att Malmö stad är dubbelt så bra som resten av landet på att få in män i förskolan är siffrorna låga: bara åtta procent av personalen är män.
  Nu satsar staden mer än någonsin på frågan och som en del av det har det bildats en referensgrupp med chefer, medarbetare och fackliga representanter.
  – Vi måste visa att det går att göra karriär på förskolan också, säger Gezim Isufi som är förskolechef på Vildrosens förskola.


 • 2015-06-25

  Stöttande brobyggare ökar barnens förståelse för skolan

  Genom samtal och nära kontakt med elever, lärare och föräldrar hjälper brobyggarna Danijel Radosavijevic och Chino Horvath romska barn att lyckas i skolan. Redan efter kort tid har de märkt att deras stöd gör skillnad.

 • 2015-06-23

  Hallå där …

  … Pella Ström, Malmöfestivalens general.
  Hur går det med årets Malmöfestival?


 • 2015-06-01

  Rätt om golf i Bokskogen

  I senaste numret skrev Vårt Malmö en notis om golftävlingen PGA Sweden National där vi blandade ihop banan med Bokskogens golfbana. De två banorna ligger visserligen väldigt nära varandra utanför Bara, men är två helt olika banor.

 • 2015-05-28

  De lär sig skolan för barnens skull

  Att som nyanländ i Sverige försöka förstå sig på det svenska skolsystemet kan tyckas vara en alldeles omöjlig uppgift. Därför har Folkuniversitetet startat studiecirklar för nyanlända föräldrar.
  – Det är mycket jag inte visste som jag fått lära mig, säger Maryam Mahamed Mahmud.


 • 2015-05-28

  Stadens rum sätter  folk i rörelse 

  När föreningar och organiserad idrott tappar mark krävs nya idéer för att få folk att röra på sig. Därför görs stora insatser för aktiviteter i stadsmiljön.
  – Det Malmö gör är helt oslagbart ur ett svenskt perspektiv, säger forskaren Karin Book.


 • 2015-05-28

  Bokbuss med finesser 
  lockar liten och stor

  En sprillans ny biblioteksbuss rullar nu på Malmös gator. Med glada färger, filmduk i taket och en liten soffhörna besöker bussen olika platser i stan för att låna ut böcker till stora och små.
  – Vi hoppas att alla våra låntagare finns kvar och att vi ska hitta nya, säger Jessica Sigurdsson, en av bibliotekarierna som kör runt med det rullande biblioteket.


 • 2015-04-30

  Konserthus i världsklass
  och mötesplats för tusentals

  2 maj öppnar Malmös nya superkvarter: Malmö Live.
  Vårt Malmö har fått en guidad rundvandring i det enorma bygget.


 • 2015-04-29

  1945 öppnade Malmö sin famn

  För 70 år sedan rullade de vita bussarna av båten i Malmös hamn. Lasten var värdefull: i varje buss fanns överlevare från de tyska koncentrationslägren.
  Nu finns en av bussarna åter i Malmö – och blir huvudattraktion när Malmö museer öppnar utställningen Välkommen till Sverige.


 • 2015-04-27

  Smaklig variation på skolgården

  En foodtruck kommer lastad med kycklingspett och nudelwok. Barnen på Kroksbäcksskolan fick i veckan prova på en annorlunda lunch när maten serverades utomhus i pappmuggar och med plastbestick. Maten fick bra betyg av de hungriga eleverna.
  – Jättegott! tyckte Abdi Warsame Haij, som åt på en bänk i solskenet.


 • 2015-03-26

  Digital hjälp – på bibblan

  Stadsbibliotekets Lärcent­rum har uppdaterat sig. Nu finns ännu bättre möjligheter för den som vill lära sig modern digital teknik, arbeta på egen hand eller komma in i svenska språket. Dessutom har lokalerna fått en fräschare utformning.

 • 2015-03-26

  De ger medborgarna
  ett eget vardagsrum

  Med personliga möten, egen lokal och fikacykel bjuder de in invånarna i Persborg till samtal kring utvecklingen av torget.
  Möt Julieta Talavera och Joshua Ng – två utbytesstudenter som vill få människor att engagera sig i sin boendemiljö.  


 • 2015-03-25

  ”Det finns inget tjejlag
  så vi lirar med killarna”

  Att ishockey är en stor sport i Sverige är det ingen tvekan om. Tyvärr är det lika tydligt att den kvinnliga delen av sporten är försvinnande liten och överskuggad. För tjejerna i Skånelaget blir hockey-VM i Malmö en riktig höjdpunkt.

 • 2015-03-23

  Boalett och badrumsskåp
  – här är vinnarna i Funky rooms

  Juryn hade svårt att välja, men lyckades till slut kora vinnarna i UngBo:s idétävling Funky rooms om de smartaste lösningarna för kök och badrum på liten yta. Bostadsminister Mehmet Kaplan var med och överräckte priserna på FormDesign Center vid Lilla torg.  
  – Jag är lite omtumlad – och glad förstås, sa Jens Almström, som emot första pris för sitt badrumsförslag.


 • 2015-02-26

  En nyplanterad förskola

  Nu har Plantförskolan i Slottsparken öppnat.
  Gården är liten men parken desto större.


 • 2015-02-26

  Här vässas sjöfartens framtid

  Det sägs att man aldrig blir profet i sin egen stad. Ett uttryck som stämmer mer än väl in på Malmös största och internationellt mest välrenommerade universitet. För många Malmöbor är nämligen World Maritime University (WMU) fortfarande en vit fläck på kartan.

 • 2015-02-23

  Tough rookies

  Det började som ett hobbyprojekt i november 2012. Idag har Per Ögrens och Nils Franzéns företag Toughest växt till en mångmiljonomsättning med hinder­bane­lopp i nio städer i fyra länder. Härom veckan blev de Malmös näringslivsrookies 2014.

 • 2015-02-02

  Fel om arbetskläder i förskolan

  Tyvärr har det blivit fel i artikeln kring arbetskläder till förskolepersonal i Vårt Malmö nummer 1, 2015 då ett citat feltolkades.

 • 2015-01-30

  Rätt om sverigefinnar

  Från och med 1 februari är Malmö finskt förvaltningsområde. Men i nya Vårt Malmö blev det fel när vi skrev om det – gruppen finlandssvenskar kom med i texten trots att det inte handlar om dem.

 • 2015-01-29

  Träning med mål i sikte

  De trotsar kyla, regn och mörker. Trenden är tydlig – Malmöborna gillar inte bara att springa  – de har mål med sin träning också.  
  Snart är det dags för årets första motionslopp i stan.


 • 2015-01-29

  Tillsyn med kamera
  lyfter hemtjänsten

  Frivillig kameraövervakning kan vara ett alternativ för människor som behöver ses till av hemtjänsten på natten.
  – Brukarna erbjuds möjlighet till tätare tillsyn och risken för att väckas under natten minskar, vilket gör att risken för fall blir mind­re, säger Sofia Persson, planeringssekreterare på Malmö stads larmcentral. 


 • 2015-01-29

  Allt fler går ut nian
  med godkända betyg

  Skolinspektionen har avslutat sin tillsyn av Malmös skolor. Och betygen har, enligt färska siffror, i många fall blivit bättre.
  – De flesta av skolorna har förbättrat sina resultat jämfört med året innan. Och skillnaderna mellan skolorna med bäst respektive sämst resultat har minskat, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.


 • 2015-01-26

  Hos Näktergalen är alla vinnare

  – Jag trodde att det var jag som skulle kunna ge något, men det blev tvärtom. Det säger Sara Persson som är mentor för 13-årige Sadaq Sacad genom Näktergalens ungdomsprojekt.

Arkiv

Senast ändrad: 2018-08-29 16:23