Publicerad 2019-02-18 09:26

Senast uppdaterad 2019-02-18 10:33

Trevnaden är första stjärnmärkta boendet i Skåne

Äldreboendet Trevnaden har som första särskilda boende i Skåne tagit emot utmärkelsen ”Stjärnmärkt” efter att ha genomgått en omfattande utbildning inom demens. Utmärkelsen firades på Alla hjärtans dag, med diplomutdelning och tårtfest.

Redan på väg in i trapphuset på äldreboendet Trevnaden möts man av stjärnor överallt. De följer en sedan hela vägen upp på femte våningen och in i allrummet där fler stjärnor, ballonger och girlanger hänger från taket.

Diplomutdelning

Diplom delades ut till alla medarbetare av sektionschefer Viktoria Ehrs och Catrin Svensson (till vänster) samt silviasyster Elise Sandell. Elise delar här ut en kram till Katarina Sandström tillsammans med hennes diplom.

– Vår traditionella Alla hjärtans dag-fest har idag blivit en stjärnfest istället, säger Viktoria Ehrs, en av två sektionschefer på Trevnaden.

Anledningen till feststämningen är att Trevnaden nyligen blivit Stjärnmärkta. En Stjärnmärkning är en utbildningsmodell från Svenskt Demenscentrum i fyra steg. Personalen går igenom webbutbildningar, undervisningstillfällen samt får hemuppgifter. Utbildningen rör bland annat hur man kan arbeta mer personcentrerat på sin arbetsplats. Den ger även fördjupning i demenssjukdomar och symptom, men även bemötande, nutrition och anhörigstöd. Det var Elise Sandell, boendets silviasyster, som uppmärksammade utbildningen. I början på förra året började hon gå en utbildning till ”Stjärninstruktör” för att kunna föra kunskapen vidare och utbilda resten av personalen. Och nu, cirka ett år senare, är Trevnaden det första stjärnmärkta särskilda boendet i Skåne.

– Vi är först söder om Göteborg faktiskt, berättar Catrin Svensson, också sektionschef. Det är vi väldigt stolta över, att ha varit snabba på bollen. Och det är en trygghet för anhöriga och brukare också, att vi har personal som är utbildade inom demens. Vi har redan tidigare gjort ett bra arbete, men nu får vi en kvalitetsstämpel på det.

Kriteriet för att bli stjärnmärkt är att 80% av personalen ska ha gått utbildningen. Därutöver ska man arbeta med checklista demens, samt ett utvecklingsområde.

Tårtor

De boende och personalen bjöds förutom på smörgåstårta även på vackra desserttårtor, bakade av personalen själv. Eftermiddagen bjöd även på lottdragning med vinster, samt sällskapsdans.

– Vårt utvecklingsområde blir utevistelse. Att alla boende ska få möjlighet till utevistelse året runt, på ett mer strukturerat sätt än vi tidigare haft. Vi har utsett en promenadansvarig, som ska starta promenadgrupper och uppmuntra till utevistelse. Sådana satsningar hoppas vi kan ge ringar på vattnet och föda fler aktiviteter, berättar Catrin Svensson.

Stjärnmärkningen har Trevnaden fram till år 2020.

– Utmärkelsen tror jag blir en morot för ett fortsatt bra arbete. Vi måste ju behålla den där stjärnan, det är inget som sker automatiskt. Det är nu arbetet börjar! säger Elise Sandell engagerat.