Publicerad 2020-02-03 09:38

Senast uppdaterad 2020-02-03 09:51

Stort intresse på årets första trygghetsträff

Besökare på trygghetsträffen på Dammfrigårdens mötesplats den 30 januari 2020

Mer än 150 nyfikna besökare dök upp på årets första trygghetsträff som hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen arrangerade tillsammans med polisen och räddningstjänsten.

– Det märks att är ett aktuellt ämne och att det är många som är intresserade av att höra vad polisen och räddningstjänsten har för tips och råd. Det var också flera som kom ihåg att vi arrangerade samma typ av träffar för något år sedan. Det är bra att vi får tillfälle att göra det med jämna mellanrum, säger Pia Hesselroth Tegel chef för avdelningen hälsa och förebyggande.

Hon var tillsammans med säkerhetssamordnare Pär Håkansson och Edita Durakovic, enhetschef inom hemtjänsten på plats för att kunna svara på besökarnas frågor. Men de flesta frågor var riktade till polisen Glen Sjögren som informerade om brottsförebyggande åtgärder mot inbrott, ficktjuvar och den senaste vågen av ”falska” poliser.

– Ha alltid ytterdörren låst, ha inga värdesaker precis innanför dörren och ha gärna radion på eller någon lampa tänd när ni åker bort. Om tjuven tror att ni är hemma är det mindre risk att de försöker göra inbrott. Bor man i hus kan det vara bra att ha censorer på utomhuslamporna som går igång vid rörelse, det skrämmer också bort ovälkomna gäster, berättar Glenn.

En del av besökarna hade egna erfarenheter av att misstänkta personer har försökt lura sig in i hemmet på olika sätt. En kvinna i publiken berättade om en man som hade knackat på och utgett sig för att vara målare, men hon hade inte bokat tid för någon målare och fattade genast misstanke.

– Den kan ju ha varit hyresvärden som hade bokat besöket utan att meddela, föreslog Glenn.

– Ja men då får de skylla sig själv, för jag släppte inte in honom i alla fall. Han fick stå där utanför och se snopen ut innan han gick igen, svarade kvinnan.

Glenn håller med om att det alltid är bra att vara uppmärksam och kritisk mot okända personer som vill komma på besök.

– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Var kritisk mot okända personer och begär att få se legitimation. Både vi i polisen och hemtjänsten ska alltid ha legitimation med sig, säger Glenn.

Edita Durakovic som är chef i hemtjänsten instämmer.

– Våra medarbetare inom hemtjänsten ska alltid ha sin legitimation med sig och de ska meddela om det blir ändringar i schemat eller blir försenade med mer än 30 minuter.

Också räddningstjänsten fanns på plats. Britt-Marie Andersson informerade besökarna om vilka åtgärder man själv kan göra för att förhindra brand i hemmet.

– Vi rekommenderar att man har brandvarnare i alla rum där någon sover. Har man ett stort hus är det bra om det finns en brandvarnare centralt på alla våningar och i sovrummen. Sen bör man testa dem regelbundet och byta batteri minst en gång om året. Kan man inte göra det själv kanske man kan be någon anhörig när de är på besök eller ringa Fixartjänst som hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har.

Innan träffen avslutades konstaterade flera i publiken att de nästan två timmar som träffen varade var väl investerad tid och ett bra tillfälle att bli påmind om viktig kunskap.

Fem trygghetsträffar återstår under våren:

6 februari: Porslinsgatan 3 plan 3, PRO:s lokal, kl 11.30–13.30

21 februari: Baltzarsgatan 1, SPF:s lokal, kl 13–15

12 mars: Mathildenborgs aula, Rudbecksgatan 1, kl 13–15

6 april: Ignis mötesplats, Dalhemsgatan 5, kl 13–15

15 maj: Augustenborg/Café sommaren, Norra Grängesbergsgatan 42 A-C,
kl 13–15

Fler tips från polisen, räddningstjänsten och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen:

  • Samverka med dina grannar! Om ni bor i hus, klipp gräset åt varandra, häng upp tvätt och hämta posten till varandra när ni är bortresta. Då är det svårare för brottslingar att märka att ni är borta.
  • Om det har snöat, gör spår i snön så att man kan se att någon är hemma.
  • När ni är ute, ha plånbok och nycklar i innerfickan. Inte i handväska eller bakficka, det är lättare att komma åt.
  • Det är bra att ha brandfilt och brandvarnare hemma, om det skulle börja brinna tar det sig fort.
  • Undvik att ladda mobiler och datorer i sängen eller soffan, det måste finnas luft omkring så att de inte blir överhettade.
  • Tänk på att du som har trygghetslarm från Malmö stad alltid kan trycka på larmet om du känner dig osäker på vem det är som tar kontakt med dig i ditt hem.