Publicerad 2018-09-24 07:30

Senast uppdaterad 2018-09-28 13:05

Svansjöns förskola bland de bästa i landet på hållbar mat

Svansjö förskolas kockar i köket.

Lisa Boberg och Louise Larsson, kockar på Svansjöns förskola.

Svansjöns förskola har en av de tio bästa hållbara offentliga restaurangerna i Sverige. Det blev klart den 18 september när det var prisutdelning i Göteborg för tävlingen White Guide Junior.

Juryn för priset har besökt drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden och bedömt alltifrån smakupplevelse och näring till pedagogiskt samarbete och måltidsmiljö. Svansjöns förskola placerade sig på plats 9 i tävlingen.
– Vår ambition är att barnen ska få en bra start i livet och bli medvetna konsumenter, säger Lisa Boberg och Louise Larsson, som jobbar som kockar på Svansjöns förskola och som var på plats i Göteborg för att ta emot priset. Hos oss är barnen alltid välkomna in i köket och det betyder otroligt mycket för både oss och barnen.

Hållbart är en självklarhet

Kockarna Lisa Boberg och Louise Larsson arbetar aktivt för att skapa glädje kring maten för barn, vårdnadshavare och personal. De är måna om att varje dag ska vara en matupplevelse för barnen när det gäller smak, färg och form. All mat lagas från grunden med ekologiska säsongsråvaror och med en kunskap om vad som är mest klimatsmart.
– Att jobba hållbart är en självklarhet och egentligen ganska enkelt genom att göra vissa aktiva val som att till exempel byta ut riset mot svenska gryn, säger Lisa Boberg och Louise Larsson. Vi minskar också på de animaliska produkterna som har den största klimatpåverkan.

Följ kockarna på Instagram

När de inte lagar mat eller jobbar med måltidspedagogik förmedlar Lisa Boberg och Louise Larsson sin arbetslust och matglädje på Instagramkontot @svansjokockarna. Du kan också läsa mer om Malmö stads arbete med hållbar mat.