Publicerad 2018-09-28 10:55

Senast uppdaterad 2018-09-28 11:54

Förskolornas femåringar i röstartagen

Alla i Sverige ska kunna påverka och ha inflytande på samhället – även barnen. Inför valet 2018 fick alla femåringar på ett 50-tal av Malmös förskolor lära sig om demokrati. Barnen fick också rösta på ett av tre torg i centrala Malmö där de ska ställa ut sina verk den 16 november. Vinnare blev Triangelns station vid Johanneskyrkan.

Solen skiner över vändplatsen utanför Örtagårdsskolan i Rosengård. Flera led av femåringar iklädda självlysande västar ringlar fram mot den röda förskolebussen som svänger runt och slår av motorn.

Ut ur bussen kommer förskolechef Åsa Olofsson och hälsar alla välkomna. Snart är bussen full med barn som köar till den guldinslagna valurnan där de ska lägga sin röst.

Femåringarna på ett 50-tal förskolor i Malmö ska under veckan rösta på ett av tre torg i Malmö: Stortorget, Triangelns station eller Dalaplan. Det vinnande torget ska smyckas av en utställning den 16 november. Till utställningen kommer barnen att dekorera något som går att sitta på, till exempel en stol eller pall. Samtidigt ska manifestationen ”Tusen lyktor” genomföras, ett initiativ som synliggör barnens rättigheter i Sverige och i världen.

Hoppas få fler att rösta

Åsa Olofsson hoppas kunna väcka intresset även hemma i familjerna genom att låta förskolebarn rösta.

– Förskolorna ligger i en del av Malmö som har ett av Sveriges lägsta valdeltagande. Vi hoppas dels att man där hemma har fått information om förskolornas val, men sedan hoppas vi att barnen kommer hem och är stolta över att ha röstat. Kanske kan de få fler att rösta på ett positivt sätt, säger hon.

Ett liknande projekt i en kanadensisk forskningsstudie, där förskolepedagoger pratade val med barnen, resulterade i att barnen gick hem och frågade sina föräldrar vad de röstade på.

”Roligt att få välja”

Det viktigaste, menar Åsa Olofsson, är att barnen känner att de är samhällsmedborgare, att de kan vara med och påverka sin egen situation.

– Vi har valt att barnen ska få smycka ett av torgen i centrum. Även barnen från ytterområdena behöver ta sin plats i Malmö, säger hon.

Ajana Rama är ett av barnen som har röstat inne i bussen. Hon går på Näckrosens förskola och är beredd att avslöja vad hon röstade på.

– Jag röstade på Triangeln. Därför att det var det jag ville. Det var roligt att få välja, säger hon.

Vilket torg som vann? Jo, det blev som Ajana Rama ville.
Utställningen kommer att vara på Triangelns station, vid Johanneskyrkan. Så har barnen röstat.

 

Reportaget är från tidningen Vårt Malmö (nr 10)
Text: Gustav Sigala Haggren
Foto: Peter Kroon


FAKTA valet i förskolan

  • Ett initiativ att prata med förskolebarn om demokrati och varför det är viktigt att rösta.
  • Alla femåringar på ett 50-tal förskolor i Malmö har fått rösta fram ett torg där de ska
    genomföra en utställning den 16 november. Torget som vinner valet ska utsmyckas med stolar och pallar som har dekorerats av barnen.
  • På utställningsdagen ska också manifestationen ”Tusen lyktor” genomföras – en manifestation som vill belysa barnens rättigheter i Sverige och världen. Idén bakom manifestationen startade i Umeå och har spridit sig till många kommuner runt om i landet.
  • Valet och utställningen är en del av ”3 600 berättelser” som barn och pedagoger i Malmö stad arbetar med.