Publicerad 2018-10-22 12:51

Senast uppdaterad 2018-11-15 08:37

Allt under ett tak på familjecentralen

Förskollärare Camilla Ronnelin på Familjens hus öppna förskola.

Förskollärare Camilla Ronnelin på Familjens hus öppna förskola.

På familjecentralen finns det viktigaste för barn och föräldrar samlat på ett ställe. Här kan barn leka och lära sig nya saker samtidigt som vuxna kan prata med andra i samma situation.

Föräldrar och barn upp till sex år kan besöka öppen förskola, mödravård, barnavårdscentral och socialrådgivare på familjecentralen.
– Här kan jag umgås med andra föräldrar och mitt barn kan träffa andra barn, säger Sofia Pöllänen samtidigt som dottern Liv kryper runt i det lilla biblioteket på Familjens hus. De som jobbar här är så fina och allt är anpassat efter våra behov.

Många besöker Malmös fem familjecentraler varje vecka för att leka på öppna förskolan och prata med andra vuxna. En del kommer då och då när det är dags för ett besök på bvc eller kanske inför förskolestart då de flesta föräldrar har många frågor.

Två fyller 20 år

Familjecentraler är ingen ny uppfinning, i höst har både Barnens hus och Familjens hus fyllt 20 år. Jubileet firades den 7 september på Barnens hus och den 17 oktober var det även dags att fira på Familjens hus. Bland ballonger, leksaksspisar och låtsasfrukter sitter Viveca Svensson, som jobbar som socialrådgivare.
– Här finns allt på ett ställe, säger Viveca Svensson. Det förenklar både för föräldrarna och för oss som jobbar här.

Ibland svårt att vara förälder

Vardagen med ett barn kan vara fylld av både glädje och stora utmaningar, och på familjecentralen finns det plats för både det roliga och det svåra. Familjecentralen är en plats att återfå motivationen på när det känns jobbigt att vara förälder.
– Alla föräldrar har det tufft vid något tillfälle, på olika sätt, berättar Marta Livendahl, som är socialrådgivare på Barnens hus. Då kan det vara skönt att träffas i en avslappnande och trevlig miljö.

Marta Livendahl arbetar nära tillsammans med medarbetare från bvc och öppna förskolan.
– Många föräldrar känner sig lite ensamma när de är föräldralediga, berättar Catrin Kudo som är distriktssköterska på BVC. Då är det enkelt för mig att bara gå in till öppna förskolan och visa att där finns det andra föräldrar att prata med.

Förskollärare Ingrid Olsén och barnskötare Kristina Bendroth har jobbat på öppna förskolan på Barnens hus sedan starten för 20 år sedan. Mycket har hänt på vägen men det har alltid varit barnens bästa som stått i centrum.
– Öppna förskolan är ofta familjers första möte med förskolan, berättar Ingrid Olsén. Här kan vi skapa en nyfikenhet kring förskola, både för barn och föräldrar. Vi kan också svara på frågor eller hjälpa föräldrar att hitta rätt information.

Malmö satsar på nya familjecentraler

I början av nästa år öppnar Lindängens familjecentral och det finns även planer på att öppna fler familjecentraler under 2019.
– Vi vill erbjuda gemenskap och kunskap till barn och föräldrar, säger förskoledirektör Peter Lindberg. Genom samverkan kan vi främja god hälsa och bidra till minskade hälsoklyftor i staden. Det är ett förebyggande och långsiktigt arbete.