Publicerad 2018-10-16 16:07

Senast uppdaterad 2018-12-19 13:19

Majrovor med förbjudet färgämne

Majrova med det förbjunda färgämnet rhodamine B

Majrova med det förbjunda färgämnet rhodamine B

Majrova i rosalila färg, som bland annat används som grönsak i falafel, kan innehålla ett farligt färgämne. Det har miljöförvaltningens livsmedelskontroll upptäckt vid inspektioner på restauranger i Malmö. Nu uppmanas konsumenterna att se upp. Produkten är återkallad från marknaden.

Vanlig majrova är gråvit, medan de majrovor som har upptäckts och säljs är lysande rosalila och säljs av en grossist i Malmö.

Analyser av de majrovor vi sett i omlopp under hösten 2018 visar att de innehåller en färg som inte är godkänd för livsmedel, utan har färgats med färgämnet rhodamine B. Majrovan har enligt förpackningarna tillverkats i Libanon.

Detta ämne används för att färga avloppsvatten för att upptäcka vattenläckor på ledningsnät. Färgen används även för att färga in bete med rabiesvaccin. Färgmedlet ska absolut inte förekomma i livsmedel. Det är cancerogent och förpackningen ska ha en varningstext.

Miljöförvaltningen har i december sänt fler prover på majrova för analys. De intensivt färgade burkarna med majrova har hittats i butiker och på matställen i Malmö. Även de innehåller rhodamine B och är enligt etiketterna tillverkade i Syrien. Men det står inget på etiketterna om färgämnet.

Majrovorna har sålts till restauranger i Skåne och kommunernas livsmedelskontroll arbetar nu med att stoppa försäljningen. Hittills har Malmö stads livsmedelskontroll lagt förbud på 400-500 burkar majrova. Vi uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma på intensivt färgad majrova.

Majrova får endast färgas med E162, som framställs ur rödbeta. Andra färgämnen är inte tillåtna.