Brf Oboy Klippern 4

Cykelhus i Brf Oboy, koncept och illustration Hauschild + Siegel

Cykelhus i Brf Oboy, koncept och illustration Hauschild + Siegel

Arkitekten Cord Siegel har ritat Sveriges första bostadshus och hotell för cyklister. Huset är det första i Malmö med parkeringsnorm noll.

Parkeringsnorm noll innebär att huset byggs utan boendeparkering med bara en parkeringsplats för funktionshindrade. Istället ska det vara lätt för de boende att klara sin vardag med cykel eller kollektivtrafik.

I Klippern 4 erbjuds de boende maximal mobilitet med minimal miljöbelastning. Enligt arkitektkontorets beräkningar kommer hyresgästerna att stå för endast 1,75 ton koldioxidutsläpp per år, jämfört med medelsvensken som står för 4,75 ton om året.

Satsningarna på cyklister är de mest framträdande och har också påverkat arkitekturen. Bland annat ska det finnas väderskyddad cykelparkering i markplan, cykelverkstad, cykelpool med lådcyklar, elcyklar, cykelkärror, vikcyklar och gästcyklar. Dessutom erbjuds fri service av mekaniker på plats några gånger om året.

Det finns även utrymme för cykeln i lägenheten, koncept och illustration Hauschild + Siegel

Det finns även utrymme för cykeln i lägenheten, koncept och illustration Hauschild + Siegel

Bilpoolsmedlemskap ingår i hyran för de boende i tio år. Huset tecknar även ett samarbetsavtal med klimatvänlig taxiservice och har en taxiparkering utanför huset. För att minska inköpsresor, får varje lägenhet en leveransbox med kylfunktion för mat- och varuleveranser till hemmet.

Hotellet blir  anpassat för cyklister, med egen entré och cykelparkering utanför. Till varje hotellrum hör en cykel som kan parkeras direkt utanför dörren. Det finns även möjlighet att hyra lastcyklar eller elcyklar. De hotellgäster som inte kan cykla får ett Jojo-kort för kollektivtrafik, som kan användas under vistelsen. 

Totalt får huset 55 hyresrätter och 31 hotellrum. Inflyttning är beräknad till 2017.

Senast ändrad: 2017-03-15 17:03